Enorm lakseoppgang i Tovdalselva nå

(Arkivfoto)

Det er de siste dagene blitt registrert en enorm lakseoppgang i Tovdalselva.

– Nå går det veldig mye laks i laksetrappa ved Boen. Bare på de to siste dagene er det gått opp mer enn 500 laks gjennom telleapparatet. Jeg tror det blir god og kjempespennende sesong i elva neste år. Vannføringa betyr alt. Den er helt avgjørende, sier leder i Nedre Tovdal Fiskelag Jørgen Birkenes.

Birkenes og forteller at det gjennom årets sesong har vært vannføring på 10-12 kubikk i sekundet, og helt ned til 1,5 kubikk i sekundet. Det er bittelite. Tovdalselva krever jevnt med nedbør. Jeg ønsker gjerne en dags regn hver eneste uke gjennom sommeren, sier han.

De har avtale med Agder Energi om at de skal holde vannføringa på minimum 7 kubikk, men med denne tørre sommeren har de ikke klart det.

Lite vann, og dårlige fiskeforhold

Ser man tilbake på sesongen, så har den uten tvil vært katastrofalt dårlig. Kun 280 kilo laks er tatt i land gjennom årets sesong. Fiskelagslederen klarer likevel ganske fort å børste av seg skuffelsen, og velger å se optimistisk frem mot neste sesong.

BOENFOSSEN. Nå går det veldig mye laks opp gjennom laksetrappa ved Boenfossen. (Arkivfoto)

– Hele sesongen har rett og slett vært uten fiskeforhold. Men, nå må vi se det som en investering i framtida. Det har vært kolossalt mye fisk nedenfor fossen, og nå er de på vei opp elva. Jeg vil anta vi får stor oppgang med laks frem til gytetiden starter i november. Nå krysser vi fingrene for at det blir normal vannføring neste sommer. Da bør det være utrolig mye laks i elva, sier Birkenes.

Vil ikke bite

Fiskelagslederen har bare unntaksvis prøvd seg i elva i år.

– Med stillestående vann så er det umauli å få den til å bite. Jeg var nede på slutten av fiskesesongen, men mest for rekreasjon. Hadde ikke noe tro på at det ville bite, men jeg fikk ei lita «svele» (laks under 3 kg), forteller han.

På grunn av de dårlige fiskeforholdene har det heller ikke vært mange fiskere i elva.

– Fiskeinnsatsen har vært lav. Det ble nærmest ikke solgt fiskekort, sier han og forteller videre at de ikke kan sammenligne Tovdalselva med andre vassdrag.

– Mange andre vassdrag i regionen har større magasiner, og større mulighet til å holde en viss vannføring, og dermed større fangster. Men det er ikke bare Tovdalselva som har lave fangsttall i år. Ei elv vi kan sammenligne oss litt med er Audna ved Lindesnes. Også den elva er veldig utsatt for lav vannføring. I fjor ble det fisket 3325 kilo der, mens med årets lave vannføring ble det bare fisket 204 kilo, forteller Birkenes.