Byggestart for den nye kunstgresshallen i Birkenesparken

Mandag kveld markerte arbeidsutvalget for ny kunstgresshall i Birkenesparken at arbeidet med hallen kunne igangsettes.

I Birkenes Idrettslags ekstraordinære årsmøte i november i fjor ble det med klar margin vedtatt bygging av ny kunstgresshall. Nå er finansieringsplanen godkjent, og arbeidet kan settes i gang. Grunnarbeidet tar til nå i høst, og planen er at hallen skal stå ferdig før sommerferien 2023.

Arbeidsutvalget for ny hall består av Kjetil Aamlid, Arve Tønnessen, Trond Endresen, Øyvind Kalhagen Andersen og Per Kristian Buene. Prosjektet tok til allerede i 2016 da fotballgruppas spilte inn behov for økt treningsareal på grunn av økt rekruttering.

Flerbrukshall

Under det ekstraordinære årsmøtet i november 2021 ble det meldt at fotballgruppa hadde 340 aktive fotballspillere, fordelt på 29 lag i kretsserien. Men kunstgresshallen er ikke bare for fotballen. Arbeidsgruppa peker også på andre mulige bruksområder for hallen. Åpen hall med uorganisert aktivitet, andre innendørsaktiviteter, få løkkefotballen tilbake, arrangementer for idrettslaget, idrettsfritidsordning, annen utleie som konserter, messer og kommunale behov som skole og barnehage.

BIRKENES SPAREBANK HALLEN. Slik tenkes den nye kunstgresshallen på 50×70 meter plassert. (Skisse: Birkenes IL Fotballgruppa)

Stålhallen med isolert duk, og kunstgressdekke vil gi økt treningskapasitet gjennom hele året. Hallen skal ha en grunnflate på 50×70 meter, med 12,7 meters mønehøyde. Hallen vil bli plassert på grusbanen, og det av arbeidet som kan utføres lokalt, det skal utføres av lokale firmaer.

Prisøkning

Hallen har nå en kostnadsramme på 16,5 millioner kroner, en økning på 1,7 millioner i forhold til vedtaket i det ekstraordinære årsmøtet. Både koronaen, og så krigen i Ukraina har begge vært elementer som har drevet prisene, spesielt på stål i været. På det verste var prisøkningen på 3,2 millioner kroner. Stålprisene har gått noen ned, og har nå stabilisert seg. Det medfører likevel en kostnadsøkning på 1,7 millioner kroner.

Stor gave fra banken

Denne økningen har Birkenes Sparebank tatt ansvar for, og deres bidrag til hallen ble oppjustert til 4 millioner kroner. Utover dette bidrar kommunen med 3 millioner kroner og fotballgruppa og hovedlaget bidrar sammen med 2,2 millioner kroner. I tillegg blir det gitt 4 millioner kroner i spillemidler, de resterende 3,3 millioner er i form av momskompensasjon.

– Når dette nå blir realisert så kan vi gå inn i 100-årsjubileet i 2024 med ett av regionens flotteste anlegg, sier Kjetil Aamlid i arbeidsgruppa.

ARBEIDET MED NY HALL KAN STARTE. Mandag kveld ble det markert oppstart av den nye kunstgresshallen i Birkenesparken. Fra venstre Gisle Stavland, styreleder i Birkenes Sparebank, deretter arbeidsgruppa for ny hall, bestående av Trond Endresen, Arve Tønnessen, Øyvind Kalhagen Andersen og Kjetil Aamlid. Videre følger banksjef i Birkenes Sparebank Harald Flaa og ordfører Gyro Heia.

Arbeidsgruppa berømmer det gode samarbeidet med banken, og er naturlig nok meget takknemlige for bidraget.

– Det er verdt hver ei krone. Det å skape aktivitet og glede for barn ser vi stor verdi i, repliserer banksjef Harald Flaa. Hallen er et gode for hele bygda, og det er også et viktig premiss for banken, legger han til.

– Det har vært en ryddig prosjektgruppe, og vi har et idrettslag som driftes godt av frivillige, sier Gisle Stavland, styreleder i Birkenes Sparebank som synes det er en stor glede å gi et slikt bidrag til et veldrevet idrettslag.

Birkenes kommune har også gitt et betydelig bidrag. Ordfører Gyro Heia skryter også stort av arbeidsgruppa.

– «Dykke e himla goe». Jeg er glad vi fikk realisert dette prosjektet. I vår kommune er det mye idrett og kultur. Det er fornuftig å sikre barn og unge aktivitet. Vi er veldig heldige som har idrettslaget som drifter og ivaretar anleggene så godt, sier hun.