Hele to lag fra Birkenes IL til den store Jukola-stafetten i Finland  

TIL FINLAND. Her ser vi noen av de lokale o-løperne som skal til Jukola, fornøyde etter gjennomføring av helgens langdistanse KM I Torridal. Fra venstre Ørjan Svaland Aas, Emil Nygård, Sigmund Javenes Flaa, Kristian Birkeland, Asgeir Reiersen Jensen, Magnus Mosfjell. (Foto: Privat)

Årets høydepunkt for o-løperne i Birkenes er Jukola-stafetten i Porvoo i Finland. Lørdag 17. juni klokken 23.00 går startskuddet og 1750 herrelag står på startstreken for å kjempe seg gjennom natta.

Kart, kompass og nattlampe er nødvendig for å gjennomføre syv lange etapper. Birkenes-løperne håper å komme i mål tidligst mulig søndag morgen.

Det er femte gangen Birkenes deltar, og denne gangen stiller klubben med to lag. Fire unggutter debuterer. Det er 17-åringene Sigmund Javenes Flaa, Kristian Birkeland og Emil Nygård.

UNG LØPER. Lars Birkenes, ung debutant i Jukola. (Foto: Privat)

Yngstemann Lars Birkenes, er bare 16 år, men som de andre debutantene, alt en erfaren postplukker.

Den som har fått den mest krevende etappen på 1. laget av alle sammen, er ingen andre enn en av 17- åringene. Emil Nygård sendes ut på 12,8 km lang løype, der han skal finne 20-25 poster i stummende mørke. Arrangørene har lagt inn en avansert spredningsmetode, slik at ingen av lagene på samme etappene vet om de har lik post underveis. Men, etter syv etapper har alle lagene vært innom de samme postene. Så, Emil må nok bare stole på sine egne ferdigheter underveis i nattemørket.

Å henge med i toppen er nok ikke mulig, for alle de beste o-løperne i verden stiller. Det er lag fra 19 nasjoner, og det er stor prestisje å passere målstreken først på morgenkvisten. Stafetten går også direkte på finsk TV. I damestafetten, som går på dagen, deltar det 1500 lag. Så det blir mye folk på stevneområdet denne helga.

Målet til Birkenes er nok å slå klubbrekorden som er nr. 337, men det er ikke så lett som det høres ut til. For når du står med nattlampa på hodet klokke ett på natta og ikke har peiling på hvor du er, da går minuttene fort.

Her følger lagoppstillingen til de to lagene:

1. etappe: Asgeir Reiersen Jensen / Lars Jøran Sundsdal

2. etappe: Emil Nygård / Åsulv Birkeland Stormoen

3. etappe: Ørjan Svaland Aas / Espen Birkenes

4. etappe: Kristian Birkeland / Lars Birkenes

5. etappe: Kristian Nyhus / Sigmund Javenes Flaa

6. etappe: Magnus Mosfjell / Steinar Aas

7. etappe: Sigurd Svaland Aas / John Runde

Reserve: Per Are Birkeland.

 

Steinar Aas

Birkenes IL Orienteringsgruppa

 

_______________

Brukerskapt