Ny interesse for å ta Idrettsmerket

LENGDE UTEN TILLØP (2): Olaf Sivertsen har fortsatt god spenst i kroppen.

Flunkende ny friidrettsbane gir langt bedre forhold for bygdas friidrettsutøvere. Friidrettsgruppa begynner sine treninger kommende mandag, men først ute til å ta banen i bruk var den litt eldre garde som var ute etter å klare idrettsmerket.

Vi treffer Ivar Skåre der han står klar med stoppeklokke og metermål. Han har stått i bresjen for Idrettsmerkene i 46 år. Nå håper han at ny friidrettsbane kan blåse liv i idrettsmerkeprøvene igjen.

Det er som regel de litt eldre som tar idrettsmerke nå for tida, men med ny bane håper han å få et ungt friidrettsmiljø å rekruttere fra.

NOTERER. Ivar Skåre loggfører Kristen Hørtes resultater på 60 meteren.

For å kunne få Idrettsmerket må man ha trent minst 30 minutters økter 20 ganger i løpet av året. I tillegg til dette må man klare kravene i en øvelse i hver av gruppene, spenst, hurtighet, styrke og utholdenhet. Det er disse øvelsene Ivar har et nøye overblikk over.

KULE. Sveinung Haugerudbråten er en av de første til å prøve seg på kuleøvelsen (7.97) under Idrettsmerkeprøvene. Planen er å ta kravene også i lengde uten tilløp, 3000 meter og 60 meter. Sveinung har tatt kravene i mange år for å sjekke formen, men har ikke bestilt merkene.

– I hver gruppe er det flere øvelser å velge i, og kravene reduseres etter økende alder på utøveren, informerer Skåre.

Han forklarer sitt engasjement for friidretten og idrettsmerket spesielt slik.

– Jeg har alltid hatt interesse for friidrett, og har drevet mye med det selv i ungdommen. Helst var det spenst jeg drev med. Både lengde og høydehopp, sier Ivar Skåre som selv har mer enn 50 idrettsmerker.

3000 METER. Et stort startfelt klarer for å løpe 3000 meter.

Han forteller at det i storhetstiden på 70-tallet kunne det være 50 deltakere på merkeprøvene. De siste årene har det vært rundt 10 gjengangere som tester sin egen form opp mot merkekravene. Det er muligheter for å ta merkeprøven hver mandag i idrettsparken, gjennom hele september.

TILSKUERE. Man må få med seg hvordan de andre klarer seg i lengdegropa. Ivar Skåre noterer flittig.

Skåre var gledelig overrasket over fremmøtet. Allerede på første «Merkedag» var det flere som tok idrettsmerket enn under hele fjoråret, og på den avsluttende 3000 meteren stilte et sterkt felt på 11 løpere på startstreken.

En av dem som møtte opp var Kristen Hørte.

LENGDE UTEN TILLØP. Kristen Hørte hopper her 2.30 i stille lengde. Han traff med det akkurat på sine egne og strengere krav til godkjent resultat. Idrettsmerkekravet for hans aldersgruppe er 1.90 meter.

Det er tradisjon og noe man må ha med seg hver høst får vi høre fra Kristen Hørte, som har ikledd seg treningstøyet denne mandagskvelden i september. Hørte har om lag 45 idrettsmerker liggende hjemme allerede. Han synes det er blitt et fantastisk anlegg.

– Motivasjonen er kun å holde formen, samtidig som det er kjekt å se at formkurven ikke peker altfor bratt nedover, sier Kristen Hørte.

Og bratt nedover peker den da virkelig ikke. 8,6 sekunder på 60 meter lar seg da virkelig høre for en 66-åring.