Mobbing – kommer det midler til et skolemiljø-team sånn FAU har ønska?

For snart et halvt år siden ba foreldre til bygdas skoleelever om at det ble oppretta et ambulerende skolemiljø-team i kommunen. Bakgrunnen var oppslag og leserinnlegg i Birkenesavisa om vold og vedvarende mobbing ved flere av skolene.

I midten av mars i år sendte lederne for Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved tre av skolene i Birkenes en e-post til ordfører Gyro Heia (Sp), der de ba om penger til å opprette er ambulerende skolemiljø-team i kommunen.

– FAU på Birkeland skole, Herefoss skole og Engesland skole har etter den siste tids medieoppslag hatt en lang diskusjon om elevers rett til trygt og godt skolemiljø.

– På bakgrunn av dette har vi sammen kommet frem til at vi vil be om at det bevilges midler til opprettelse av et ambulerende skolemiljø-team i Birkenes kommune.

E-posten ble også sendt til kommunedirektør Anne Stapnes, kommunalsjef Marianne Moen Knutsen og de politiske partienes gruppeledere i kommunestyret.

I sin henvendelse viste FAU også til forvaltningsrevisjonen som ble gjort for kontrollutvalget i Birkenes kommune – nedfelt i rapporten «Psykososialt skolemiljø i Birkenes kommune».

– Under revisors vurderinger fremheves det at av alle foresatte som besvarte spørreundersøkelsen oppga 36 prosent at de har opplevd at deres barn har blitt mobbet eller ikke har hatt et trygt og godt skolemiljø de siste fem årene. Det påpekes også at i underkant av halvparten av disse, opplever at problemet ikke bedret seg etter at skolen ble involvert.

– Med bakgrunn i den siste tids medieoppslag, og ikke minst i lys av rapporten om «Psykososialt skolemiljø i Birkenes kommune», ønsker FAU ved Birkeland skole, Herefoss skole og Engesland skole å fremme følgende forslag:

– FAU ber Birkenes kommune om å bevilge midler til en 100 prosent fast stilling fordelt på to personer i et ambulerende team, som kan arbeide behovsrettet inn mot alle skolene i Birkenes, for å sikre et trygt og godt skolemiljø for alle bygdas elever. Teamet vil kunne samarbeide med skoleledelsen, sosiallærer, rådgiver, samt kontaktlærere og evt. spesialpedagoger og helsesykepleier når det er behov for dette.

Fem og en halv måned seinere, nå 31. august, etterlyste Karoline Aas-Mehren et svar fra ordføreren. Hun er avtroppende leder av FAU ved Birkeland skole.

– Etter muntlig dialog mellom deg og en av våre FAU-representanter i vår, fikk vi inntrykk av at initiativet ville bli drøftet i kommunestyret før sommeren og bli tatt opp på nytt i forbindelse med budsjettarbeidet senere i år. Utover dette, har vi ikke fått noen respons på henvendelsen vår.

– Nå ber vi om et skriftlig svar på vår henvendelse og håper at forslaget vil bli tatt med i budsjettarbeidet nå i høst.

Samme dag sendte ordføreren følgende svar:

– Deres henvendelse ble sendt ut til kommunestyret som melding før sommeren. Det er naturlig at dette tas videre, kommenteres og vurderes av administrasjonen i forslag til driftsbudsjett i forbindelse med budsjettarbeidet som politikerne blir forelagt til endelig behandling i desember i år.

– Det vil også kunne bli tatt videre og debattert av de ulike partiene dersom ikke administrasjonen fanger dette opp. Men slik jeg ser det er det naturlig at det blir tatt grundig med i budsjettarbeidet også fra rektorenes side ettersom denne henvendelsen kommer fra alle tre skolenes FAU`er og de tilhørende rektorene.