Heim og interiør – hos Annette og Kjetil ved Valtjønn

Om du tar turen inn på Tveideveien, noen hundre meter fra gamle Aaneslands fabrikker, får du øye på den sjarmerende brune lafta tømmerkoia. Her bor familien Aamlid. Annette, Kjetil og de to barna Ida Louise og Marius.

Annette er opprinnelig fra Høvåg og Kjetil fra Birkeland.

Før de kjøpte huset sammen, hadde Annette en tanke om at de bare skulle bo på Birkeland ett år.

Da de kjøpte huset ved Tveideveien, og begynte å legge ned tid og kjærlighet i huset, ble lysten til å bli værende større.

Annette og Kjetil overtok huset fra 1972 -sommeren 2008.

– Da vi overtok hadde det ikke blitt gjort de store forandringene. Huset hadde mange små rom og lite gunstige romløsninger, sier Kjetil.

Å renovere et lafta hus er ikke bare enkelt.

– Våren 2011 begynte vi på et av de største prosjektene, vi trengte større plass på kjøkkenet. Vi demonterte den lafta garasjen i tuna, nummererte stokkene, og satte det sammen igjen bak huset mot Valtjønn. Godt på vei for å gjøre huset litt mer familievennlig for høsten 2011 kom tvillingene.

Resultatet ble et flott tilbygg i tilknytning til kjøkkenet. Spisekroken har store vinduer ut mot vannet, og man får virkelig følelsen av å sitte tett på naturen i de idylliske omgivelsene.

De mørke beisa stokkeveggene skaper en lun og god atmosfære.

Annettes glede for gjenbruk går som en rød tråd i alle rom. På kjøkkenet har hun kombinert gamle redskaper, boller, krukker, glass og møblement. Det skaper særpreg og gjør rommet spennende fordi det stadig dukker opp nye detaljer å hvile øynene på. Fra spisekroken går det to trappetrinn opp til kjøkkeninnredningen.

– Kjøkkenet fra IKEA var egentlig hvit, men etter noen år ønsket vi en forandring. I stedet for å kjøpe nytt, fikk vi den spraylakkert innredningen i en grønn/grå nyanse i fargen Sage.
Resultatet ble en naturtro look som harmonerer godt sammen med bruntonene i rommet.

For Annette er det tilfredsstillende å ta vare på det som allerede finnes.

– Vi lever i et enormt bruk – og kast samfunn, så det å kunne gjøre nytte av noe noen andre ikke lenger trenger gir meg en form for ro. Bærekraft for meg handler om å kunne gi noe videre til de som kommer etter.

Annettes interesse for gjenbruk tar henne til ulike brukt -og antikkvarehus for å lete etter skatter.

Av og til finner hun en kopp hun liker, andre ganger et helt møblement.

– Jeg ser fort om det er noe som kan gjøre nytten i sin helhet eller om jeg kan skape det om til noe jeg kan like.

I stua har Annette en egen retrokrok.

– Her sitter jeg ofte med kaffekoppen og finner roen. Stolen er en vintage Kelly stol, som jeg fant i byttebua på Knudremyr. Jeg tok den med hjem, meldte meg på møbeltapetsererkurs, og gav den nytt liv ved å trekke den om i et stoff jeg liker.

Annette finner stor glede i å «samle til noe».

Hylla på veggen er et vintagemøblement som heter Ergo, og er fra Blindheim Møbelfabrikk.

– Dette har jeg ønsket meg lenge. Selve opphenget og to hyller fant jeg på Finn.no, en halvtimes kjøretur fra Birkeland. De to siste hyllene ble funnet på et Antikkvarehus i Oslo da jeg var på jentetur. Hyllene ble med på tre timers shopping før vi kom på hotellet, vel verdt slitne armer. Glasskapet ble også funnet på Finn.no, og ble en dagstur til Drammen med skattejakt på flere bruktbutikker på veien.

Etter mye leting og flere samlerunder, blir gleden ekstra stor over å kunne ta i bruk det nye «gamle» møblet.

Paret har gjort store forandringer i huset. Stua har fått hevet taket, fått nytt gulv, og den gamle teglesteinspeisen er revet ned og erstattet med en nettere utgave i stein.

– Vi har gått for farger og materialer vi liker og trives i. Alle rom inneholder elementer av jordtoner og naturmaterialer. Dette skaper en rolig og behagelig atmosfære. Det er store vinduer i oppholdsrommene, noe som gjør at huset virke både større og mer åpent.

I hagen har Kjetil satt opp hagestue med utsikt over vannet og tomta. Pappa og svigerfar, Knut Aamlid, har vært med i kulissene på omtrent alle de store prosjektene. Han er snekker og er god å ha som rådgiver underveis.

– Ildstedet gjør at vi kan bruke den året rundt. Benkene og bordet har vi snekret selv, og Annette har sydd puter og ryggstøtte til benkene. Rommet er fylt med skatter fra bruktmarked, drivved, store skinnfeller, puter og pledd.

Her er der ikke vanskelig å se for seg gode stunder sammen med familie og venner.

Veggene i «ydderganga» er beiset et strøk med kalkhvit og et strøk med drivved beis over.

Interiøret er en kombinasjon av både gammelt og nytt.

 

ANNETTES TIPS:

Når du handler brukt: ta det du faller for og liker. Av og til er det en kopp, andre ganger et helt møblement.

Har du en vase, krukke lampe du ikke liker lenger? Prøv Maling og bakepulver!
Bland litt bakepulver inn i en maling du liker, og du får en helt ny røffere look.

Lag en blidekolasj på veggen med gamle rammer i metall for å skape litt nostalgi,

Sy putetrekk med ulike materialer, f.eks. klokkestreng, skinn, velur, vintagestoff etc. Det setter et personlig preg på hjemmet.

Ønsker du å gjøre noe kreativt og skape noe, så finnes det kurs for det meste. Det siste kurset jeg tok var et kurs i blyglass. Nå holder jeg på med et vindusglass som skal inn i et gammelt vindu, og deretter skal det bygges inn i et drivhus av gjenbruksmaterialer og vinduer.

 

Maria Nordal Gjedrem (tekst og foto)