HEIM OG INTERIØR. Line har besøkt Eva og Bjarne Bjorvatn

På vei mot byen, ut av Birkeland sentrum, vil man kunne se en liten kolle fremfor seg i det man kjører langs Berse mot Tollnes. Oppe på toppen av denne kollen, ligger et hus godt plantet i terrenget, og kan knapt skimtes fra hovedveien. Her i Havane bor Eva og Bjarne Bjorvatn.

Bjarne er oppvokst rett nedi bakken for dette huset. Han kan huske fra sine barndoms- og ungdomsår, at han drømte om å bo på toppen av Jordmorfjellet, som kollen på den tiden ble kalt.  Dermed var ikke valget vanskelig å ta da sjansen bød seg, når dette huset ble lagt ut til salgs for noen år tilbake.

Eva og Bjarne bodde først et år i huset før de startet totalrenoveringen av boligen som opprinnelig er fra 1960-tallet. De hadde en tanke om at å «bo seg inn» i huset for å kunne se og føle på hva de virkelig hadde behov for, hva de ønsket, og hvordan utnytte tomta best mulig, ville kunne hjelpe dem å nå målet om et fullkomment og optimalt hjem.

Da renoveringen skulle starte, flyttet paret til en kjellerleilighet rett nedi gaten. Da kunne de være tilstede under byggeprosessen, og de kunne følge med fra vinduet på utviklingen fra dag til dag.

Eva og Bjarne hyret inn et lokalt arkitektfirma for å få hjelp til gjøre alle drømmer, behov og ideer de hadde, om til virkelighet. Noe av det som var viktig for dette paret, var å få installert en heis i huset. Dette ville være til stor hjelp for både venner og familie som måtte ønske å komme på besøk, som ikke ville kunne benytte seg av trappene; og trapper blir det mange av når man har fire etasjer å boltre seg på!

Andre nødvendigheter var å få inn mest mulig dagslys, få store vinduer slik at utsikten kunne nytes uanstrengt fra alle rom, og å sørge for å finne et lydabsorberende materiale som ville kunne egne seg som himling i taket i stua. Når takhøyden blir stor, er det fort for at lyden «forsvinner». Noe som kan gjøre det vanskelig og anstrengende å høre hverandre når man skal snakke sammen.

Det opprinnelige 60-tallsbygget, ble strippet, forsterket og bygget på. Taket ble fjernet og byttet ut med en kraftigere konstruksjon, de gamle vinduene ble byttet ut med mange nye, store vinduer med tonet glass og huset fikk ny kledning.

En god del av den rominndelingen i det gamle bygget forble slik det var, og det gamle ble integrert i det nye nybygget. Dette fordi rominndelingen i utgangspunktet var romslig nok og greit plassert, og litt med tanke på ikke å utslette hele det «gamle» huset helt. Renoveringen var en stor jobb som tok omtrent et år å fullføre, og som har gjort at huset har gått fra å være et vanlig fint hus, til å bli en flott moderne funkisbolig som smelter inn i fjellet, som knapt kan skimtes fra den ene siden, og som står høyreist over fire etasjer, fra den andre siden.

Eva og Bjarne har alltid hatt en interesse for renovering, arkitektur, kunst, kultur og historie. De har renovert og satt i stand flere gamle 1700-talls hus/gårder opp igjennom årene, rundt omkring i landet og i Sverige, hvor Eva opprinnelig kommer fra.

I mange år reiste paret med familien sin rundt omkring i verden på grunn av jobb. På sine reiser har de samlet mange skatter som de har møblert hjemmet sitt med. Disse skattene er en sterk kontrast til alt det moderne og glatte, og skaper en livlig og original atmosfære, som frister øyet til å ville utforske hvert enkelt kunstverk, hvert møbel, og hver skulptur.

Dette prosjektet i Havane er helt unikt for Eva og Bjarne, med tanke på at det er et nytt hus. Selve huset har ingen spesiell historie, men områdene rundt huset kan Bjarne fortelle mye om. Eva og Bjarne bestemte seg derfor for å hyre inn den lokale gartneren til å planlegge, og å bygge hage. De ønsket seg en hage som ville utnytte tomta rundt huset til det fulle, som var pen og praktisk, og som hadde dedikerte plasser til parets flere håndskårede skulpturer av folk og fe i tre.

Disse skulpturene har Bjarne selv laget små utkast til, og fått en treskjærer til å skjære ut større skulpturer av. Skulpturene hedrer lokale sambygdinger som Bjarne husker fra sin oppvekst, og portretteres slik han selv husker dem, fra sine barne- og ungdomsår.

Eva og Bjarne har skapt et hjem som oppfyller de ønsker og krav de selv måtte ha. Et hjem som er praktisk å bo i selv når man skulle begynne å bli godt voksen. Dette hjemmet er en heim bygget med kjærlighet og omtanke for familie og venner. Et hjem fylt med kjærlighet og respekt for både det ny og det gamle. Et lunt hjem med særegenhet, identitet og historie. En varm heim for to, med kjærlighet til bygda de bor i.

 

Tekst og foto: Line Risdal