Masse søppel hentet opp av Møllebekken

MASSE SØPPEL. Cathrine Ersland fra Høvåg og Bjørn Fredrik Nordli fra Lillesand har i sommer plukket opp store mengder plast og annet søppel fra vakre Mølledalen på Birkeland.

«Vi rydder Lillesand», med Bjørn Fredrik Nordli i spissen, tok i flere dager i juli opp masse søppel fra Møllebekken. 900 kilo med kastet søppel har blitt hentet opp fra det flotte naturområdet. Bekken renner ned like ved den populære badeplassen i Berse.

Også i Osebekken som renner mellom Berse og Flakksvann er det hentet opp søppel, og det er mye mer å hente blir Birkenesavisa fortalt.

Vi traff Nordli, og medhjelper Cathrine Ersland fra Høvåg, en av dagene som de hadde organisert søppelplukking ved Møllebekken.

Under den oppslåtte parasollen rett ovenfor Best var det kaffe og vafler på bordet, sammen med søppelposer og hansker. Ute ved veien var det satt opp skilt, der det ble ønsket frivillige de dagene de rydder.

– Vi har hatt besøk av flere de dagene vi har vært her. I dag kom det fire personer og var med og plukket, og det er meget bra på en slik regntung dag som denne. Totalt har det vært innom 12 personer de dagene vi har ryddet.

Vi ble med Nordli og Ersland ned i bekken, og tross at de har ryddet det området vi gikk gjennom, så fant man stadig mer søppel ved bekkeleie.

Frodig og vakkert og rene jungelen er det langs bekken, der ulike tresorter snor seg sammen med sildrene vann. En «eventyrsti» langs Møllebekken for innbyggerne på Birkeland kunne dette blitt, om noen tok initiativet. Hvilken fantastisk sti ned for gående badegjester og andre dette kunne blitt ned til Berse.

– Det er veldig greit å få ryddet nå som det nesten ikke er vann i bekken. Når det blir mye vann og flom i bekken vil det dra med seg mye dritt nedover, og forurense blant annet Berse. Etter å ha gått gjennom bekken med alt vi har funnet her, så ville jeg aldri badet i Berse – aldri.

– Vi har funnet mye rart nedover – og jo nærmere Berse, jo verre blir det. Mye plast, metallgjenstander og tekstiler utgjør største delen av det vi finner. Det er et krevende sted å rydde, siden det er så frodig og tett med trær og busker ned langs bekken.

Da vi snakker med Nordli noen dager senere, får vi resultatene av søppelmengdene.

– Den dagen dere var innom ryddet vi i rundt 3,5 timer og plukket 90 kilo opp fra bekken. Totalt har vi til nå tatt opp 900 kilo, seks dager og 14 timer, forteller miljøforkjemperen oss.

– Jeg tok en tur ned i Osebekken også, mellom Berse og Flakksvann. Her plukket jeg nærmere 100 kilo med søppel bare på kort tid, og der gjenstår det utrolig mye rydding. Det er jo også inn i et naturreservat. Jeg blir ikke overrasket, bare mer forbanna på at vi mennesker ødelegger naturen på denne måten.

– Jeg må også nevne at jeg har snakket med de nærmeste naboene til Møllebekken. De skal plukke søppel rundt sine tomter, samle det opp, og så kommer jeg og henter det gratis, forteller Nordli.

– Du driver organisasjonen «Vi rydder Lillesand». Hvorfor opp til Birkeland?

– Jeg er nysgjerrig av natur og leter etter steder hvor jeg kan finne steder å rydde, og fant fort ut at disse bekkeleiene oppe på Birkeland måtte tas i nærmere øyesyn. Og det med god grunn.

– Når begynte du å jobbe som frivillig og når startet du din organisasjon?

– Jeg begynte å engasjere meg med å plukke søppel for rundt fem år siden. «Vi rydder Lillesand» ble registrert i Brønnøysundregisteret for tre år siden. På disse årene kan jeg love deg at det har vært mye å gjøre.

– Får du noe støtte til denne viktige frivillige jobben du gjør?

– Det har ikke vært mye til nå, og det meste av utgiftene tar jeg ut av egen lomme. Men Lillesand kommune har vært med å bidra med en stor sum til en ATV. De ga organisasjonen vår hele 80 000 kroner, men siden ATVen koster 154 000 kroner, så er det et stykke igjen.

– Jeg har bygd organisasjonen opp fra bunnen av alene, lært meg å skrive søknader av ulike format og organiserer dette. Jeg har selvsagt med frivillige, og noen av disse er med ofte, slik som Cathrine i dag.

– Jeg er jo på utkikk etter samarbeidspartnere og sponsorer, som er villige til å hjelpe til med dette viktige arbeidet. Det er jo vår alles natur og bør være av interesse for alle, både private og bedrifter.

Bjørn Fredrik Nordli bor nær Lillesand sentrum og er 33 år. Til daglig jobber han i en 80 prosent stilling i Blå Kors i Kristiansand.

Avslutningsvis forteller miljøforkjemperen at de har en egen Facebook-side, som folk kan melde seg inn på, og at de trenger flere frivillige.

På en søkkvåt og etterlengtet regnværsdag drar vi hjemover, og tankene går til slike mennesker som Nordli. En 33-åring som vier hele sin fritid til å rydde etter oss. Og Møllebekken ligger der, klar til å vise birkenesingene hvilken fantastisk oase de har i sin midte. Kanskje på tide å gjøre noe med dette flotte området?