Nærmest komedie da kommunestyret nok en gang diskuterte stedsutvikling på Engesland

Det siste kommunestyremøtet før sommeren var lagt til Engesland. Det var heller ikke tilfeldig siden en av de største postene på sakslista var Stedsutvikling Engesland – møteplass. Debatten som fulgte rundt den saken dro ut i tid og ble etter hvert en liten komedie, eller parodi om man vil, opplevd fra tilhørerplass.

Det møtte opp rundt 40 tilhørere fra Vegusdal, som spent fulgte debatten hos de folkevalgte. Det ble en lang debatt som varte i nærmere 90 minutter. Mange representanter entret talerstolen. Det var detaljrike innlegg, utallige replikker og etter hvert misforståelser. Alt dette drog det ut i et unødig tidsbruk.

Før saken ble debattert fremmet først Arild Windsland (H) et forslag om å utsette saken. Dette for at kommunedirektør Anne Stapnes kunne legge frem en mer detaljert plan om stedsutviklingen på Engesland, som han mente nå ikke var god nok.

DISKUSJONER. Her er Arild Windsland (H) og Silje Bjørnarå Drangsholt i diskusjon i en av pausene.

Windsland ønsket å tildele beløpet på i underkant av 5 millioner kroner til Engesland, men ville vente til planene var mer detaljerte. Arild Windsland, Trygve Endresen og Oddvar Ivarson, alle fra Høyre, og Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp) stemte for utsetting mot 17 stemmer.

I innleggsrunden kom mange representanter med ytringer og meninger om hvilke forslag de ville støtte.

Men den siste tiden av debatten ble nærmest en parodi og komedie, der representantene endte opp med å henge seg opp i detaljer rundt den gamle bygningen, der butikken er nå.

Humøret mellom flere representanter svingte mellom humoristiske og krasse ordvekslinger, og ulike påstander fra talerstolen.

For å komme seg ut av noen av detaljene de viklet seg inn i, om blant annet bruk eller salg rundt det gamle sentrumsbygget med bibliotek og butikk, tok kommunestyret en ekstra pause for å hente seg inn igjen.

Rett før pausen ønsket Arild Windsland å si noe på vegne av Høyre, og var i ferd med å reise seg. Da ble han klubbet ned av ordføreren, og måtte sette seg igjen.

GI BORT HELE BYGGET. I et innlegg sa vararepresentant Oddvar Ivarson (H) at kommunen burde gi bort hele det gamle bygget til interessegrupper. Her i samtale med Lina Hye (Ap) og Odd Gunnar Tveit (Frp).

Da Birkenesavisa tok turen ut i pausen, var tilhørerne ute og luftet seg. Og de fleste ristet på hodet over den lange og detaljerte debatten mellom kommunestyrerepresentantene. Flere av dem mente den ble latterlig unødvendig.

Da ordfører Gyro Heia satte i gang møtet igjen, hadde representantene fått snakket sammen og oppklart en del uklarheter. Da skjønte nok også kommunestyrerepresentantene at de måtte avslutte og gå til votering.

Kommunestyret gikk enstemmig inn for enda et nytt forslag fra Arbeiderpartiet:

1. Det etableres et møtested i Engesland sentrum.

2. Kommunedirektøren får kommunestyrets godkjenning til å inngå nødvendige avtaler, og gjennomføre kjøpet for å etablere denne møteplassen innenfor ramme på kr. 4.975.000.

3. Det skal opparbeides et fint uteareal med lekeapparater, park, dyrking, og sikre gode parkeringsplasser.

4. Sveitservillaen skal ikke rives, men fortsatt være en del av sentrumsbildet på Engesland.

5. Det bygges et nybygg på 150 m2 etter alternativ 1 arbeidsgruppes plan.

6. Det gis en frist til 1. juni 2024 for å sondere om lokale private vil kjøpe, og renovere gammelt kommunebygg, uten at det skal koste kommunen noe utover det det gjør i dag. Hvis ikke dette lykkes kan den kommunale del av bygget legges ut for åpent salg etter denne dato.

Kommunedirektørens forslag ble dermed forkastet.

Saken om stedsutvikling på Engesland har pågått siden 2006 under ordførerne Harald Vestøl (H), Arild Espegren (KrF), Arild Windsland (H), Anders Christensen (Ap) og Gyro Heia (Sp).

Om saken har fått sin endelige avslutning, gjenstår å se.