Birkenesrunden arrangert for 48. gang

FLERE FELT. Det var flere felt som startet med sine følgebiler. Her er et av feltene i trimklassene på vei ut fra Birkenesparken.

Søndag gikk det tradisjonsrike sykkelløpet Birkenesrunden på 92 kilometer. Der stakk Endre Danielsen fra Kristiansands Cykleklubb (KCK) av med seieren i eliteklassen, foran lagkamerat Tobias Halvorsen. I årets Birkenesrunde var det kun 110 påmeldte, og de fleste i trimklassene.

Sykkelfolket var samlet i Birkenesparken søndag morgen og formiddag foran det tradisjonsrike løpet, som har gått hvert år siden 1974. Løpet på 92 kilometer strekker seg fra Birkeland opp til Hynnekleiv, via Vegusdal og ned til Senumstad, før man sykler i mål igjen i Birkenesparken.

Vinneren av årets ritt Endre Danielsen og toer Tobias Halvorsen forteller følgende til Birkenesavisa, rett etter målgang.

– Dette var en god oppkjøring før deltagelsen i NM i Levanger senere i sommer for oss begge. Det var en god økt, der vi satt fart fra første stund. I medvinden oppover mot Hynnekleiv ble vi færre og færre, og en stund var vi en gruppe på seks ryttere som syklet sammen. Deretter falt en og en av, og i motvinden nedover mot Senumstad så var vi kun tre ryttere igjen.

– Ved Flå falt også tredje mann av, og vi var bare to stykker igjen inn mot mål, forteller de to KCK rytterne.

– Men det ble ikke noe spurtoppgjør mellom dere?

– Nei jeg vant løpet i fjor, forteller Halvorsen, og derfor slapp jeg til lagkompis Danielsen foran meg rett før målgang, slik at han kunne ta «tittelen» i år.

VINNEREN. Endre Danielsen vant årets utgave av Birkenesrunden på den sterke tiden 2.09.48. -En fin treningsøkt sa KCK rytteren etter målgang.

Rekorden på 2.08.48 ble ikke slått, men de to fremste var ikke langt bak med tiden 2.09.48 og 2.09.50. Beste Birkenesrytter ble Nils Gunnar Gjelsten 5.02 bak vinneren. En sprek tid for syklisten som syklet i klassen mellom 60 og 64 år.

På start og resultatlistene var det ikke veldig mange birkenesinger å finne, men noen kjente navn går igjen.

Spesielt må nevnes Tor Kristian Flaa, som har syklet alle 48 gangene løpet har vært arrangert. Imponerende av mannen som nå bor på Ulefoss. Han hadde ikke tid til å prate så mye med oss, men vi kunne komme tilbake da han rundet 50 ganger, fortalte han oss i det han gikk i bilen på vei hjem.

Ragnar Høygilt derimot, som har syklet løpet 46 ganger, fikk vi en prat med etter løpet.

– Det var en veldig flott tur i dag. Vi fikk litt regn ved Flaa på vei oppover, men ellers var det fine forhold. Alle hadde jo litt medvind i starten og motvind i siste fase av løpet. Jeg kom også veldig greit til det i dag, fordi jeg fikk en «honnørbillett» bakerst i et større felt og slapp å dra så mye i dag, kan veteranen fortelle.

– Rekorden min er på 2.35.35, og da syklet vi bare to stykker sammen nesten hele løpet. Men det var i de mer «yngre dager», og nå syklet jeg og mange uten tidtagning.

Blant de 110 påmeldte kom de fleste til mål uten de store problemene. I ett parti av løypa lå det noe skytestein i veien og her var det noen som punkterte, fortalte arrangøren. Unge Sigmund Javenes Flaa fra Birkenes IL veltet og måtte bryte. Han pådro seg kun noen skrubbsår og slo seg litt i skulderen, og ble kjørt rett hjem.

En annen ung utøver Linn A. Rislå, fra Eikeland nær kommunegrensa mellom Lillesand og Birkenes, hadde hatt en fin tur. Men hun måtte stoppe for å spy på turen.

SPYDDE PÅ TUREN. Linn A. Rislå måtte tømme magen og spydde rett før matstasjonen på Mykland.

– Like før matstasjonen på Mykland måtte jeg spy noe voldsomt, uten å vite hvorfor forteller 19-åringen oss.

– Ellers hadde jeg en flott opplevelse gjennom rittet, som jeg kjørte for tredje gang. Jeg har tidligere satset, og vært med i junior NM, men nå sykler jeg bare fordi det er gøy. Men det ble en fin dag på sykkelsetet, forteller Grimstad SK rytteren.

Rittleder og sjef for dagen Notto Høiland I Birkenes ILs sykkelgruppe var godt fornøyd med gjennomføringen av dagen.

– Det har gått veldig greit i dag. Veldig lite problemer, med få og bare mindre trøbbel for rytterne rundt løypa, og arrangementet har gått smertefritt.

Høiland og andre i sykkelmiljøet på Birkeland kunne ikke svare godt nok på, og viste ikke hvorfor deltagelsen i Birkenesrunden og andre ritt har gått ned de siste årene.

På det meste fikk vi opplyst at ett år var det godt over 500 deltagere med på Birkenesrunden. I dag var det kun 110 påmeldte. Noe av grunnen mente noen, var at løpet Kristiansand til Hovden nå går før Birkenesrunden. Tidligere gikk det etter løpet i Birkenes, og da brukte syklistene dette løpet som en god oppkjøring før løpet opp Setesdal.

Alle deltagerne fikk bevis og en liten premie hver. Eller ble det trukket ut fine premier for alle de påmeldte Hovedpremien en sykkel til en verdi av 16 000 kroner, ble vunnet av Terje Johnsen fra Arendal.