Karuselløp for noen og enhver

YNGST: Fire år gamle Astrid Vehusheia Andersen legger i vei i barneløypa, med hånda trygt planta i mamma Aina sin.

Tirsdagens orienteringsløp på Birkeland samla nærmere 100 løpere på alle alders- og ferdighetsnivåer.

Den asfalterte plassen ved vanntårnet et steinkast fra Lille Tømmerås boligområde ligger vanligvis øde og forlatt. Tirsdag kveld myldret det av o-løpere her, alt fra purunge nybegynnere til garva løpere godt oppi 80-åra, fra blodferske rekrutter til eliteløpere på høyt nasjonalt nivå.

Til og med en stafettverdensmester i skiskyting hadde funnet veien til skogsområdet nordøst for Birkeland sentrum.

Avkobling

– Det var jo gøy, selv om jeg sleit med å finne fram, sier Lars Helge Birkeland.

Han tok det hele som avkobling fra det vanlige treningsregimet.

– Det er veldig lystbetont og helt uten prestasjonsjag. Målet er å komme seg til mål og finne alle postene, legger landslagsskiskytteren til.

Fant alle postene gjorde skiskytterstjerna, som tok seg god tid på de 24 postene i den 5,8 kilometer lange løypa. Trygve Løland opplyser forøvrig til Birkenesavisa at verdensmesteren i skiskyting fra tidligere er klubbmester i orientering i gutteklassen. Tirsdag kom Birkeland på jumboplass, og Løland påpeker at løypa var svært vanskelig.

Omdal i god form

Da gikk det raskere unna med tidligere landslags-o-løper Hans Gunnar Omdal. Vindbjart-løperen har egentlig lagt o-satsinga på hylla, men holder seg i uforskamma god form.

Med ei sluttid på 43 minutter var han raskest av samtlige i den lengste løypa, tre minutter foran Vegard Danielsen, som håper på verdenscupplass og drømmer om VM-plass denne sesongen.

– Men det er veldig mange gode, så det er nok ikke så realistisk akkurat nå, sier KOK-løperen til Birkenesavisa.

14 løp

Løpet var ett av årets 14 løp i Sørlandskarusellen.

– Disse løpene er hakket opp fra treningsløp. Vi prøver å få med løpere fra andre klubber, og i dag er vel 12-13 klubber representert, opplyser løpsleder Svein Roar Jonsmyr.

Han er leder av orienteringsgruppa i Birkenes IL, som nå teller ikke mindre enn 112 aktive o-løpere, det vil si rundt to prosent av innbyggerne i Birkenes.

– O-forbundet har som mål at én prosent av befolkningen skal løpe orientering, mens vi har to prosent. Det er ikke så verst, sier kasserer Bjørn Stormoen fornøyd.

Seinere i år skal klubben arrangere Sørlandsmesterskapet i langdistanseorientering på nytt kart over Vestre Mollestad.

ELDST: Ekteparet Gudveig (blir 82) og Einar Jørundland (blir 84), med mer enn 40 års fartstid som o-løpere, hadde ingen problemer med å komme seg gjennom den tre kilometer og 13 poster lange kortløypa.

BEST: Tidligere landslagsløper Hans Gunnar Omdal holder fortsatt høyt nivå, selv om han ikke satser like mye lenger.

BESTE BORKIS: Tidligere BIL-løper Håvard Birkeland Stormoen tok løpet som en gjennomkjøring før Tiomila kommende helg, hvor han skal løpe ankeretappen på KOKs elitelag.