– Dette går ikke, vi kan ikke holde på slik!

(Arkivfoto)

Som ansvarlig politiker i denne kommunen, så har jeg nå ett stort behov for å si ifra. Vi kan ikke holde på slik vi gjør. Flere av våre pågående prosjekter har ikke rot i virkeligheten, de bærer preg av mangel på styring og mangel på en fornuftig bruk av fellesskapets midler. Dette er ikke forsvarlig, og jeg vil begrunne det med noen eksempler av fersk dato.

Vi har over lang tid planlagt å bygge tilrettelagte boliger. Når saken var oppe til politisk behandling i februar, så var anbefalingen fra kommunedirektøren å bruke 31,5 millioner på dette prosjektet. For den summen skulle vi få fire leiligheter, personalbase og fellesareal. Jeg er glad for at et enstemmig kommunestyre stilte seg bak vedtaket om å skrote hele prosjektet og starte arbeidet på nytt. Det ble satt ned ei gruppe som skulle jobbe frem en ny sak, og i denne gruppen ble det satt inn to kommunestyrerepresentanter. Nå fire måneder senere er saken igjen satt opp på sakskartet, og nå viser det seg at etter en ny runde kan denne investeringen løses med 16,5 million. Det er 15 millioner mindre enn hva vi ble anbefalt å bruke for bare fire måneder siden. Dette klarte denne gruppen å komme frem til, uten så mye som å bruke en eneste innleid konsulent.

Vi har også et annet prosjekt på gang, de mye omdiskuterte ROP boligene (bemannet bolig Psykisk helse og rus). Det planlegges en renovering av Smedens Kjerr 70-76, 5 leiligheter inkludert personalbase og fellesareal. I dette prosjektet eier kommunen tomten selv og bygningene står der allerede, her er det kun snakk om en renovering og en tilpasning av eksisterende bygg. Dette prosjektet ble i desember 2021 satt til en pris på 21 millioner. Heldigvis gikk et enstemmig kommunestyre imot kommunedirektørens innstilling, og krevde en ny gjennomgang av prosjektet. Det ble da argumentert med at vi kunne bygge 5 nye eneboliger inkludert tomt til samme pris (21 millioner), vi mente altså at prisen manglet rot i virkeligheten. Hvordan fremdriften i dette prosjektet er per dags dato har ikke jeg fått noen informasjon om. Men det vi nå vet, er at vi kan få noe tilsvarende for 16,5 millioner nytt, inkludert tomt. Så jeg forventer at en renovering av eksisterende bygg vil ha en kostnad som er langt under dette beløpet.

Vi har også en pågående prosess i forhold til renseanlegg, her er det satt av 60 millioner kroner, men vi har blitt informert om at vi må regne med en økning, grunnet økte priser og økt etterspørsel. Det siste tallet som har kommet frem for nytt renseanlegg er 117 millioner.

Nå kommer IPEC på banen i Birkenesavisa, og hva har dem å formidle? Jo, at et lokalt næringsfirma kan løse dette på 1 år, til en pris av 10 (!!!) millioner. Flere kommuner har hoppet over bekken for å spare millioner ved å bruke vår lokale bedrift IPEC, men hva gjør vi? Jo vi hopper over bekken for å bruke omkring 100 millioner mere enn hva som er nødvendig for å tilfredsstille Statsforvalteren sine krav. Hvorfor i alle dager er ikke dette sjekket ut før? Disse millionene rammer innbyggerne direkte gjennom økte avgifter. Og er det noe jeg har full forståelse for, så er det at tilliten forvitrer blant våre innbyggere når slike ting kommer frem i lyset.

Vi kan ikke holde på slik, vi har åpenbart en prosjektledelse som ikke fungerer. Vi leier inn konsulenter over en lav sko, men det bidrar ikke til å løse problemene, tvert imot, det bidrar bare med å gjøre problemene enda større.

Som politiker og innbygger så forventer jeg at pengene brukes på en forsvarlig måte, at prosjektene har rot i virkeligheten, og at det er en god fremdrift i vedtatte investeringsprosjekter.

 

Silje Bjørnarå Drangsholt

Birkenes Senterparti

_____________

Leserinnlegg