– Jeg skjønte med en gang at det var en sværing

VINNER. Sondre Rosenberg, vinner av skjebbeklassen

I helgen arrangerte Ogge Fiskelag årets fiskekonkurranse med stor suksess. 127 deltagere og verdige vinnere fikk sine premier ved Ogge Gjesteheim lørdag. Hele 45 ulike sponsorer hadde levert mange flotte premier til deltagerne.

Rundt 200 mennesker omkranset Ogge Gjesteheim lørdag da konkurransen ble avsluttet klokken 12.00, og innveiingen var i sin avslutningsfase. Det ble fisket i hele Ogge og i vassdragene som fører til det store vannet mellom Birkenes og Iveland kommune. Konkurransen startet fredag klokken 18.00. Fredag holdt arrangøren også en egen fiskekonkurranse for barna i to timer ved Ogge Gjesteheim.

POPULÆRT. Ved Ogge Gjesteheim, der det var godt med folk.

Det ble en god kamp om å få den største fisken av ørret, kanadisk bekkerøye og abbor (skjebbe), i de 18 timene konkurransen pågikk.

I klassen om å få den største kanadiske bekkerøya var de ikke de største vektene å se på resultatlista. Arten ble sluppet ut i sure og forurensede vann i Sør-Norge på begynnelsen 1980-tallet, da ørreten var i ferd med å dø ut. Så ble det en artsdiskusjon på begynnelsen av 2000-tallet, siden det var en fisk som ikke tilhørte den norske faunaen. Den ble til slutt forbudt å sette ut i norske vann, men kan fortsatt fås i flere vassdrag, også rundt Ogge.

Gunnar Johannes Mykjåland tok den største røya på 210 gram, etterfulgt av Håvard Tveit (195 gram) og Arild Urdal (192 gram). Disse tre fikk flotte premier i klassen hvor de fem beste ble premiert. Håvard Tveit fikk også premie for 4 og 5. plassen

Det var først da vi kom til ørret og abbor vi fikk se noen skikkelig store og flotte eksemplarer, tatt i vassdraget.

ØRRETKLASSEN. Vinneren Mari Haugland.

Mari Haugland med røtter fra Vatnestraum dro opp en ørret på hele 1. 181 kilo inne i Skinnarvatn i Fjermedalen, ikke langt unna kommunegrensa mellom Iveland og Birkenes, på Iveland-sia.

– Jeg stod og fisket med min bror på lørdagsmorgenen, da det plutselig hogg på spinneren min, forteller hun. – Jeg skjønte med en gang at det var en sværing, så jeg måtte rope på min bror om hjelp. Vi hadde ikke med oss hov til å få den på land heller, så det var litt kaotisk en stund, sier hun leende til oss.

SPINNER. Vinner-ørreten med Barkley-spinneren, som den ble tatt på.

– Da vi hadde fått den inn til land ved noe siv i vannkanten, var jeg livredd for å miste den. Så min bror kastet seg uti vannet, og etter noen basketak fikk han den endelig på land. Risikabelt og noen lange minutter, men du kan tro jeg var lettet da jeg sto med den i hendene og ristet av glede, forteller Haugland til oss.

Tilbake ved Ogge Gjesteheim da Haugland mottok premien, ble det en lykkelig avslutning etter kampen om konkurransens største fisk. Oppe i en konvolutt lå det 5000 kroner.

– Dette må jeg takke broren min for, og en litt ukurant spinner i Barkley serien, fortalte en glad kristiansandskvinne til Birkenesavisa.

Mindre imponerende var ikke de største fiskene i skjebbeklassen.

Sondre Rosenberg fra Vatnestraum vant denne klassen rimelig suverent, etter å ha landet det man lokalt på Sørlandet kaller en «treskoskjebbe». Hele 740 gram viste vekta og det er meget stort til abbor å være. Datteren Trine Rosenberg (13) imponerte også med en 3. plass og en abbor på 451 gram. Nummer to i klassen ble Arild Urdal med sin skjebbe på 525 gram.

– Jeg tok skjebba på en diger markklyse kan vinneren fortelle oss ved innveiingen. Både jeg og min datter stod og fisket ved Svalandsvannet, da vi fikk disse «ruggene» av noen skjebber, forteller en stolt vinner.

VOKSEN PREMIE. 12-åringen Miriam som vant EU kontroll på bil.

Av deltagerne ble det trukket ut flere premier. Noen helt spesielle også. Blant annet et fiskekort etter laks i Otra, og en EU-godkjenning for bil.

Miriam Honnemyr Omestad på 12 år vant EU-godkjenning på bil, og fant fort ut hva hun måtte gjøre med den.

– Det er jo noen år til jeg får bruk for denne premien. Så den får jeg gi til min mamma Kate, fortalte hun med beviset i hånd.

UNGE FISKERE. Brødrene Lasse (8) og Emil Eikeland Henriksen (10) fisker ved Ogge Gjesteheim.

Imponerende mange premier var gitt til Ogge Fiskelag til konkurransen av de 45 sponsorene, og de fem beste i de ulike klassene ble premiert. I tillegg fikk alle barna som deltok premier. Formann i fiskelaget Helge Lunden var svært fornøyd da det hele var over.

– Mange deltagere og store fisk ble jo tatt. Hadde det ikke blåst fra nord-øst på fredagen tror jeg fangstene kunne blitt enda større. Vind fra den retningen gir som man vet ikke det beste fiske. Men da den snudde, så ble det også bedre bett, forteller Lunden.

– Vi er kjempefornøyde med fiskekonkurransen. At det er så mange mennesker her nå ved innveiing og premieutdelingen, forteller om en stor interesse, avslutter en fornøyd formann i Ogge Fiskelag.