Ny gapahuk på Tobias Jorde – naboer reagerer på tiltenkt plassering

PLASSERING. Kan gapahuken plasseres her, undres naboene Miriam Strømman, Kjersti Mo og Dagfinn Birkenes. De mener en plassering nærmere lekeplassen vil være gunstig for alle. Til venstre kommunens kulturleder, Wenche Flaa Eieland.

Det er lagt planer for en ny gapahuk på Tobias Jorde. Endelig tegning av gapahuken samt plassering er ennå ikke fastsatt, men det har vært antydet en plassering nær eiendommene i den øvre kant av jordet. Gapahuken vil være et fint samlingspunkt for mange i bygda, og vil bli flittig brukt av blant annet barnehagene som jevnlig bruker stedet.

Mandag ettermiddag møtte kulturleder Wenche Flaa Eieland de mest berørte naboene. Håkon Reiersen, Kjersti Mo, Miriam Strømman og Dagfinn Birkenes var møtt opp for å få informasjon om prosjektet, og fortelle om sine synspunkter.

– Gapahuken er tiltenkt satt opp i løpet av høsten. Vi har fått spillemidler til både gapahuken og noe belysning rundt den, forteller hun. – Det er et mindre tiltak, på en allmenn plass og det kreves ikke nabovarsel, men vi er interessert i å høre deres synspunkter, og ta dem med oss når vi skal gå for endelig plassering, sa hun videre til de fremmøtte naboene.

Samtlige var positive til utviklingen som allerede har skjedd på Tobias Jorde, og de ønsket en gapahuk velkommen. Bare ikke der.

Naboene uttrykte bekymring for at om gapahuken blir liggende så skjermet vil den kunne fungere som trekkplaster for festing og rus. Det er allerede en del rusmisbruk i og rundt ruinene kunne de fortelle. At det også er langt til toalettene fryktet de ville gjøre at festdeltakere kunne bruke hekken og hagen deres til toalett.

BERØRT AV GAPAHUK. Håkon Reiersen, Dagfinn Birkenes, Miriam Strømman og Kjersti Mo traff kulturleder Wenche Flaa Eieland for å få mer informasjon om den planlagte gapahuken. De frykter at om den blir plassert nærmest deres eiendommer vil den være avsides og brukes til feststed, med påfølgende støy og uro.

Naboene hevdet også at majoriteten av brukergruppene som er tiltenkt i gapahuken, slik som barnehager, skoler, og barn/foreldre på ski ikke oppholder seg i denne relativt mørke delen av Tobias Jorde. De har observert at skoler og barnehager i all hovedsak oppholder seg rundt scenen og lekeapparatene.

De ønsket gapahuken, og økt aktivitet velkommen, men hadde et sterkt ønske om at dette ble tilrettelagt nærmere lekeapparatene. Naboene etterlyste en tettere dialog med kommunen fremover når det gjaldt tiltak som kommer rett i tomtegrensene deres.

– Det er kjempefint med økt aktivitet. Men om den plasseres her oppe frykter vi at den vil kunne bli en festplass, sier Kjersti Mo.

– Vi ønsker heller ikke å skape en festplass, svarer Flaa Eieland, og lover å ta med seg innspillene til naboene.

Deretter tok kulturlederen med seg naboene med på en tur ned mot ruinene og videre til lekeplassen for å se om andre plasseringer kunne være aktuelle.

– Det blir gapahuk, det er sikkert, men jeg kan ikke love verken det ene eller andre når det gjelder plasseringen, men det er viktig for oss å ha en dialog med naboene som blir berørt. Jeg takker for tilbakemeldingene, og tar dem med videre, sier Flaa Eieland.