To borkiser på juniorlandslaget

KLUBB- OG LANDSLAGSKAMERATER. – Veldig greit å ha en som en kjenner litt. Vi trente jo sammen til vi reiste på videregående, sier Andreas Aas (til høyre) som kommende sesong blir å finne på det norske U23-landslaget sammen med klubbkamerat Martin Uldal. (Arkivfoto)

Birkenes ILs Martin Uldal får selskap av klubbkamerat Andreas Aas på juniorlandslaget i skiskyting kommende sesong.

Under junior-VM i Solier Hollow sa Uldal til Birkenesavisa at han var imponert over de enorme stegene Aas hadde tatt som skiskytter denne sesongen og at dersom Aas fortsatte på samme måten, kunne de to fort bli lagkamerater på landslaget neste sesong. Det skulle vise seg å gå troll i ord. Da Norges skiskytterforbund sist torsdag offentliggjorde landslagsuttakene for kommende sesong sto nemlig begge de to BIL-juniorene på lista til U23-landslagstrener Ronny Hafsås.

Stafettverdensmester

– Jeg visste det var en mulighet, men var langt fra sikker, så det var stort, sier Andreas Aas til Birkenesavisa. 18-åringen har som nevnt tatt store steg som skiskytter denne sesongen og kan notere NM-sølv i sprint, seier og tredjeplass i enkeltrenn pluss 4. plass sammenlagt i Lerøy Cup (norgescupen). Som om ikke dét var nok kom han hjem fra junior-VM i USA med 4. plass på normalprogrammet og stafett-gull. Vegdølen fikk likevel en solid opptur da landslagstrener Ronny Hafsås ringte forrige mandag og spurte om han ville ha en plass på U23-landslaget den kommende vinteren.

– Jeg svarte selvfølgelig ja, ler engeslandgutten.

Motivasjonsboost

Han understreker at landslagsuttaket gir en solid motivasjonsboost. Samtidig forventer han at deltakelse på landslagssamlinger og tilgang på landslagets støtteapparat vil gi ham et løft. 18-åringen regner derfor med å revurdere målsettingene for kommende sesong, selv om han rykker opp i den eldste juniorklassen (20-22 år) og nå skal konkurrere mot løpere som er to år eldre.

– Jeg setter nok kanskje litt høyere mål neste sesong og framover, bekrefter Andreas Aas.

Regna med landslagsplass

For Martin Uldal kom landslagsuttaket neppe som noen overraskelse. BIL-junioren har levert en solid sesong, med blant annet fire bronsemedaljer i junior-VM. 20-åringen imponerte også voldsomt ved å bli nummer 20 i verdenscupdebuten i Holmenkollen for to uker siden.

– Jeg regna med at jeg kom til å komme på ett av landslagene, bekrefter Uldal og hinter til at han etter sesongens resultater fort kunne havna på rekruttlandslaget som er nivået over juniorlandslaget. Han er imidlertid enig i landslagsledelsens valg om å tildele plassene der til de eldre løperne, og gleder seg til en ny sesong på juniorlandslaget.

– Jeg er jo fortsatt junior neste år, og vi kommer til å få et voksent juniorlandslag, så det blir veldig bra, sier 20-åringen til Birkenesavisa.

Gleder seg på Aas’ vegne

Han må le litt når han blir minna på det han sa om klubbkamerat Andreas Aas under junior-VM.

– Hehe, jeg så den muligheten komme, ja. Det blir veldig kult å ha ham med på samlinger, veldig stilig med to fra Birkenes på samme lag, sier Uldal, som avslutta sesongen med å debutere i verdenscupen i selveste Holmenkollen.

– Det var skikkelig gøy! Det ga meg en del selvtillit å se hva som er mulig, og det var viktig for å få et inntrykk av hvor stor avstanden er til de beste i verden, framholder juniorlandslagsløperen.

Satser på IBU Cup

Han har tro på at han skal klare å ta steget opp i verdenstoppen en gang i karrieren, men tør ikke gi noe tidsperspektiv på det.

– Det er vanvittig høyt nivå, så å skulle være på det nivået en hel sesong skal mye til. Men jeg fikk veldig trua på meg sjøl og satsinga mi, at det jeg gjør er bra, sier Martin Uldal. Målet hans for den kommende skiskyttersesongen er å få representere Norge i IBU Cup (europacupen).

– Kanskje få gå såpas mange løp at en kan hevde seg sammenlagt, det hadde vært kult, avslutter den lovende birkenesskiskytteren.

 

U23-landslaget 2022-23 menn:

Mats Øverby, Lier IL
Martin Uldal, Birkenes IL
Martin Nevland, Figgjo IL
Jørgen Solhaug Sæter, Os IL
Isak Leknes Frey, Bærums Skiklubb
Andreas Aas, Birkenes IL