Andreas Aas og Norge tok gull i VM-stafetten

VENTER PÅ GULL. De nybakte norske stafettverdensmesterne venter på å få medaljene sine. Fa venstre Isak Leknes Frey, Andreas Aas og Stina Fedreheim. (Foto: Skjermdropp fra biathlonworld.coms livestream)

Birkenes ILs Andreas Aas holdt laget inne i medaljekampen da de norske gutta gikk inn til gull i junior-VM i skiskyting i Soldier Hollow tirsdag kveld norsk tid.

– Veldig moro å vinne med laget! Det føles litt uvirkelig å vinne, men jeg er veldig fornøyd, sier Aas i en sms til Birkenesavisa.

Det var strålende sol og tilnærma perfekte forhold på Soldier Hollow Nordic Center i Utah da startskuddet gikk for herrestafetten i ungdomsklassen. Stian Fedreheim fra Hernes IL skjøt feilfritt på liggende, nøyde seg med to ekstraskudd på stående og holdt god nok fart i sporet til å gi Andreas Aas et godt utgangspunkt på andreetappen. Vegdølen gikk ut som nummer fire, 22,5 sekunder etter ledende Italia. Aas tokk inn ti sekunder på teten på førsterunden, brukte ett ekstraskudd på liggende og gikk ut fra skyting som tredjemann, 13,5 sekunder bak Italia som beholdt ledelsen. På stående holdt birkenesløperen hodet kaldt, klarte seg med ett ekstraskudd og gikk ut fra standplass som nummer to, drøye fem sekunder bak Italia og 17 sekunder foran Tyskland.

Klorte seg fast

Tyskeren holdt ekspressfart i sporet og gikk seg opp i ryggen på Aas og forbi. Vegdølen klarte imidlertid å klore seg fast og hang på tyskeren inn til veksling. Dermed ga han Isak Frey fra Bærums Skiklub et godt utgangspunkt på sisteetappen. Frey gikk en imponerende ankeretappe. Mens Italia og Tyskland slet på liggende, skjøt Frey raskt, brukte kun ett ekstraskudd og gikk ut i tet, 11 sekunder foran Italia og 18 sekunder foran Tyskland. Bærumsgutten måtte bruke to ekstraskudd på stående, men disponerte løpet perfekt og holdt unna for Tyskland som tok sølvet og Italia som gikk inn til bronse, henholdsvis 8 og 41 sekunder bak Norge.

Gulljubel på Aas

At gleden var stor i stua hos familien Aas på Engesland er ingen overdrivelse.

– Dette var vanvittig stort! Det var moro, sier Ole Christian Aas, far til den nybakte stafettverdensmesteren. Han var spent på om sønnen fikk gå stafetten etter at det ble 31. og 34. plass på sprinten og jaktstarten. Desto gledeligere var det at sønnen viste seg tilliten verdig.

– Etappen var så god som den kunne bli. Det var full klaff, og det er egentlig der han er. Det var gøy at han fikk retta opp litt etter sprinten og jaktstarten, sier faren.

Viktig sisterunde

Sammen med kona Kristin og yngstedatteren fulgte han stafetten på TV i stua hjemme på Aas. Han inrømmer at han var spent på om sønnen ville klare å henge med på sisterunden.

– Men det gjorde han, og det var viktig. Hadde han ikke klart det, er det ikke sikkert det hadde blitt gull, konstaterer Ole Christian Aas. Han synes det er litt uvirkeig å plutselig ha en verdensmester i familien.

– Men han har gjort voldsomme framskritt i vinter, så jeg synes han har fortjent det, sier faren til den nybakte stafettverdensmesteren.