Politikere fra fire partier byr nå opp til omkamp i vindkraftsaken

De sju politikerne er Ragnhild Aasen og Ivar Aanesland fra Høyre, Bjørn-Tore Hovland og Wenche Stoveland fra Senterpartiet, Linda Hye og Vibeke Tobiassen fra Arbeiderpartiet, og Odd Gunnar Tveit fra Fremskrittspartiet.

Det var 24. juni i 2021 at et tydelig flertall i Birkenes kommunestyre vedtok å ikke støtte RWE sitt ønske om å få utsatt frist for idriftsettelse av Oddehei og Bjelkeberg vindkraftverk.

Det ble gjort ei rekke habilitetsvurderinger av kommunestyrets medlemmer tett opp til dette møtet.

3. september i 2021 sendte sju av vindkrafttilhengerne i kommunestyret, de samme som nå vil ha ny behandling av saken, inn ei klage til statsforvalteren. Lovlighetsklagen gjaldt saksbehandlinga både i selve kommunestyremøtet og i forkant av dette.

I slutten av januar i år kom svaret fra statsforvalteren.

– Statsforvalteren tar ikke lovlighetsklagen til følge.

Dette skjedde til tross for at statsforvalteren konkluderte annerledes enn kommunestyret gjorde angående inhabilitet til enkelte av kommunestyrets medlemmer.

De sju folkevalgte anmoder nå i et brev datert 11. februar «at saken kommer opp til ny behandling snarest mulig» – «kommunestyremøte 24.mars».

Det er Ragnhild Aasen som har sendt inn anmodninga.

Det er kun Kristelig Folkeparti og Felleslista Sosialistisk Venstreparti/Miljøpartiet De Grønne, som ikke er representert i gruppa som anmoder om at saken må opp i kommunestyret nok en gang.

De sju kommunestyrerepresentantene begrunner ny behandling av saken med følgende:

– Saksbehandlingsfeilene som er gjort i saken skaper usikkerhet om vedtakets legitimitet.

– Statsforvalteren konkluderte med at flere av kommunerepresentantene feilaktig ble erklært inhabile. Når flere medlemmer, som var habile, ikke får lov å delta, endrer det helt klart debatten i kommunestyre.

– Stemmegivning foregår ikke i et vakuum. Alle som lytter med et åpent sinn påvirkes av innlegg. Det kan derfor stilles spørsmålstegn til om stemmegivningen ville blitt den samme om noen av kommunestyremedlemmene som feilaktig ble erklært inhabile likevel kunne deltatt.

– Vi er av den oppfatning at det bør være i alles interesse å ta saken opp på nytt slik at det ikke stilles tvil om at vedtaket er riktig. Til det er denne saken altfor viktig.

– Usikkerhet rundt inntekter er betraktelig redusert.

– Da vedtaket ble fattet juni var det fortsatt stor usikkerhet rundt hvorvidt vertskommunene ville få økte inntekter fra vindkraft, og dette var også et vesentlig moment ifm utsettelsesbehandlingen.

– Denne usikkerheten er nå blitt betraktelig redusert etter statsbudsjettet som ble sluttbehandlet like før jul.

– Der vedtok et enstemmig Storting at Produksjonsavgiften på 1 øre for vindkraft i sin helhet skulle gå til vertskommunene.

– Det har siden juni kommet frem en rekke nye og til dels svært viktige, momenter som kaster nytt lys over saken.

– Budsjettbehandlingen til kommunen i fjor høst tydeliggjør ytterligere hvor vanskelig den økonomiske situasjonen til kommunen er.

– Strømkrisen i fjor høst og vinter viser at behovet for energi kanskje er enda større enn tidligere antatt.

– Utbygger har nå inngått skriftlige avtaler med leverandørene med en total leveranseramme på over 350 millioner kroner, dette vil engasjere mer enn 50 personer som bor i Birkenes kommune under utbyggingen.

De sju folkevalgte opplyser til sist i anmodninga at bygdas hjørnesteinsbedrift 3B har inngått avtale om lokal kraftleveranse.

– Et siste moment som vi ønsker å nevne er at 3B nå har inngått samarbeidsavtale med tiltakshaverne bak vindkraftverket om langsiktig kraftleveranse av fornybar elektrisitet. Avtalen er en enda klarere bekreftelse på hvor viktig tilgang til trygg leveranse av fornybar energi er for fremtiden til vår hjørnesteinsbedrift.

Det var sterke og følelsesladde reaksjoner rundt kommunestyremøtene 15. og 24. juni i 2021. I sommerferien, 8. juli i fjor, ble følgende melding datert St.Hans-kvelden lagt ut og offentliggjort på Birkenes kommunes postliste. Den var sendt fra representanten Bjørn-Tore Hovland (Sp) til sin partifelle, ordfører Gyro Heia.

– Må si at jeg, i likhet med flere andre, lurer på hva i himmelens navn som egentlig skjedde i går mtp saksfremlegg fra kommunaldirektøren.

– Nå har jeg vært inne igjen og sett på livestream fra forrige kommunestyre. Spesielt da fra ca 58 til 1.05 minutter under spørsmål og svar rundt Wenche sin interpellasjon. Her blir det gjentatte ganger hevdet fra både deg selv og kommunaldirektøren at vi vil få utfyllende svar på dette med økonomien rundt vindkraft, i saksfremlegget før ekstraordinært kommunestyre. Jeg stiller også ett enkelt spørsmål til kommunaldirektøren, hvor hun svarer at det skal svares opp i saksfremlegget til ekstraordinært kommunestyremøte.

– Føler du som ordfører dine egne og kommunaldirektøren sine utsagn er ivaretatt i det nye saksfremlegget?

– Føler du jeg får svar på spørsmålet mitt rundt vekting av inntektene til kommunen, som lovet, i det nye saksfremlegget?

– Tror du det ville kommet flere spørsmål under interpellasjonen eller saksbehandlingen i forrige kommunestyre, om ikke det ble hevdet vi skulle få fyldigere redegjøring rundt inntektene og ikke minst konsekvensene av ett evt bortfall?

– Hva mener du som ordfører, vi som nå føler oss rundlurt og totalt overkjørt bør gjøre nå?

– Inhabilitet. Dette har jo også utviklet seg til litt av en farse, mye bunner ut i denne oppfordringen om å melde fra selv om man var i tvil.

– Hvilken garanti har vi for at alle er ærlige her? Jeg vet det handler om tillit, men den settes på prøve her.

– Hvor mange varamenn mener ordføreren en slik sak tåler? Må si jeg er utrolig skuffet over håndteringen din av denne saken nå på tampen.

Bjørn-Tore Hovland er en av de sju representantene som nå vil ha saken opp igjen «snarest mulig».