Urovekkende – synkende barnetall på Engesland

BLIR FÆRRE. Til å være i Vegusdal akkurat nå er det kommende kullet til 1. klasse ganske stort. Her er de seks elevene Storm-Erik, Kornelius, Viljar, Andreas bak, og tvillingene Rhoda og Amber fremst.

Vi møtte seks glade førskolebarn til en prat om det å gå i barnehagen på Engesland, og forventningene til skolestart til høsten. Styrer og teamleder Elisabeth Dovland fortalte om fremtiden, og at det jobbes med å gjøre barnehagen enda mer attraktiv enn den er i dag. Synkende barnetall er en realitet på Engesland barnehage, og dette vil man prøve å stoppe.

De eldste barna i barnehagen ventet spent på at avisa skulle komme på avtalt besøk. Allerede ved inngangspartiet blir vi møtt av ivrige barn. Oppe i andre etasje i sofaen på teamlederens kontor samlet fort gjengen seg. Klar til å bli tatt bilde av og for å fortelle hvordan de har det i barnehagen.

På spørsmål om hva de liker best og hva de driver med i barnehagen, fikk vi mange svar. De var godt opplært til å rekke opp hånda før fikk svare.

– Vi liker å gjøre mye her og det er masse å finne på både ute og inne hele året, er svaret fra alle.

– Jeg liker best å leke, gå på ski og være ute, forteller Andreas. Viljar fortsetter – rattkjelke er gøy nå om vinteren, men jeg liker også å bygge med kasser og være i klatrestativet.

Tvillingene Rhoda og Amber er nesten også samstemte.

– Vi liker kanskje aller best å være borte i gymsalen og gjøre masse forskjellige ting. Ellers syns vi det er stor stas å være her i barnehagen hele tiden, fortellere de.

Storm-Erik, Kornelius og Andreas forteller videre.

– Vi har fast med oss matpakke, som vi spiser hvis vi skal ha frokost i barnehagen. Og noen ganger lager vi mat her. Vi har hatt pannekaker, taco, heimelaga rundstykker, lapskaus og pizza, forteller de engasjert.

– Men hvordan blir det å begynne på skolen til høsten da, spør vi kullet på seks kommende 1. klassinger?

– Vi gleder oss masse, og så kjenner vi mange som har begynt der og som vi har vært i barnehagen med før. Vi har allerede lært oss bokstaver og kan skrive navna våre, forteller de oss.

TEAMLEDER. Elisabeth Dovland begynte i jobben som leder av Engesland barnehage i 2019, og håper på økende barnetall i fremtiden.

Etter den hyggelige praten med barna blir vi igjen med teamleder Elisabeth Dovland, som snakker mer om de synkende barnetallene og hvilke tiltak de har tenkt på videre.

– Nå har dere akkurat møtt et bra kull på seks barn som skal begynne på skolen. Nå er det også slik at barnetallene går i bølgedaler, men vi ser at det kommer noen år med få og i verste fall ingen barn. I 2020 er det for eksempel ikke født barn i Vegusdal, og det er litt nedslående med tanke på utviklingen i bygda.

– Vi ønsker å være på offensiven og spiller inn de flotte mulighetene barna har her. Stor plass og stort uteareal som barna kan boltre seg på. Vi har for eksempel som mål at barna skal lære å gå på ski mens de er hos oss. Sammen med leder av oppvekstsenteret på skolen, Wenche Moi Reinertsen, så diskuterer vi også mulighetene våre her oppe, med tanke på å få småbarnsfamilier til å bosette seg i Vegusdal. Det at vi kan tilby gode oppvekstsvilkår, både til de som bor her og at nye vil ønske seg til bygda, er viktig for oss, forteller Dovland.

– Vi scoret veldig høyt på brukerundersøkelsen vår som sist var ute til foreldrene. Vi fikk 4,8 poeng av 5,0 mulige når det gjelder opplevelsen av omsorg for barna.

– Vi forsøker å være mer på offensiven med å presentere oss ut til bygda og andre nå før den nye søknadsfristen 1. mars for oppstart til høsten. Vi har blant annet vært aktive på sosiale medier for å nå ut til eventuelle barnefamilier. Vi har 24 plasser til barn opp til skolealder. Per i dag er vi 18 barn. Vi har 4,6 årsverk i vår barnehage, men vet at det i Birkenes kommune blir nedbemanning fremover. Men hvor og hvor mye vet vi ikke enda, avslutter Dovland til oss.