Lisa (23) fant seg både lærlingplass og kjæreste på Engesland

MOT VINDEN. Lisa har gått mot vinden, og har flyttet fra byen til bygda og slått seg til ro i Vegusdal.

Barne- og ungdomsarbeideren Lisa Carroza er byjenta som gjorde vegdøl av seg. Hun og samboer Jarle Vegusdal Stølen tok over en gård på Ås, på hans side av familien, for nøyaktig ett år siden. Her trives paret sammen med sine tre hester, to hunder og to katter. 23-åringen med opphav fra Chile på farssiden, har både gått på skolen på Engesland og hatt sin lærepraksis der.

Man merker fort at Carroza er en dedikert ung kvinne som har funnet både kjæresten, interesser og yrkesveien sin i Vegusdal.

– Jeg fant tidlig ut at jeg liker å jobbe med barn og unge. Jeg begynte skolegangen som barne- og ungdomsarbeider i Øvrebø i 2016, der jeg også var utplassert i en barnehage i seks måneder. Så fikk jeg plass på oppvekstsenteret på Engesland, forteller hun. Her hadde jeg læretiden min hele veien frem til jeg tok fagprøven for snart ett og et halvt år siden.

FORNØYD OPPVEKSTLEDER. Wenche Moi Reinertsen (til høyre), lederen av Engesland oppvekstsenter, har hatt glede av Lisa sine gode egenskaper både som lærling og som vikar.

– Jeg fikk mye god praksis og hadde en fin læretid både i barnehagen og på skolen her på Engesland. Her har jeg jobbet med barn i alle aldre fra 1 og opp til 16 år.

– På skolen har jeg i læretiden vært assistent i klasserommet på alle klassetrinn. Dette trivdes jeg svært godt med den tiden jeg var i lære. Og senere når jeg nå er tilkallingsvikar på oppvekstsenteret.

– Fagprøven tok jeg over tre dager i oktober 2020, da sensorene fulgte meg gjennom ulike praktiske og teoretiske prøver. Selv om jeg var svært spent og nervøs, så gikk det veldig bra. Vi får ingen karakterer på fagprøven, men kan få «ikke bestått», «bestått» eller «meget godt». Jeg fikk den beste tilbakemeldingen, «meget godt», av sensorene, og var selvsagt kjempehappy, forteller hun.

Når vi spør om det er noen fag i undervisningen hun setter mer pris på enn andre, kommer det fort svar.

– Jeg er svært glad i matematikk og engelsk, og liker ekstra godt når jeg får være vikar i disse fagene.

KJÆRESTER MED DRØMMER. Jarle og Lisa i det nye kjøkkenet på gården, som de tok over for ett år siden – her sammen med en av kattene på Ås.

Når vi sitter på kjøkkenet hos det trivelige unge paret med flott utsikt over Stølemarka på Ås, forteller de om hektiske dager, selv om ikke hun jobber fast og i full tid enda. Jarle er landbruksmekaniker og pendler til Storemyr i Lillesand. Å ta over en gård på 3 000 dekar krever både mot og planer fremover, for Lisa og kjæresten.

HESTEGLAD BYJENTE. Lisa elsker hester, og for den tidligere byjenta er det trivelig å kunne ha hele tre hester på deres nye gård. Og god plass til folk og dyr er det på den vakre plassen med utsikt utover Stølemarka.

– Jeg har tenkt meg videre og vil ta påbegynnende fag, for jeg har veldig lyst til å bli lærer. Men etter at vi tok over gården 1. januar i 2021, så har det vært mye å gjøre her hjemme også. I tillegg er vi avlastningsfamilie 1-2 ganger i måneden, forteller Lisa. Jeg er naturlig nok svært glad i barn. Å være avlastningsfamilie er svært givende – og når man i tillegg er tante, så går det mye tid til nettopp de små.

– Nå som jeg er tilkallingsvikar her på Engesland har det vært litt opp og ned med jobbmengden. Noen ganger under pandemien har jeg jobbet nesten hundre prosent til tider, mens andre ganger er det roligere. Men jeg har alltid nok å gjøre. Med gården, som tilkallingsvikar, avlastningsfamilie og fritidssysler, er det stadig noe å gjøre, forteller den tidligere byjenta.

Hun har bodd både i Kristiansand, Volda og Vegusdal tidligere.

– Jeg bodde på Engesland tidligere en periode da jeg var barn. Da gikk jeg på skole her oppe i fem år frem til ungdomskolen, før jeg flyttet ned til Kristiansand igjen. Da jeg var rundt 18 år, så fant jeg og Jarle hverandre i den store kjærligheten. Vi gikk på skole og i samme klasse sammen som barn, og nå er jeg tilbake igjen, som «gårdskone», forteller hun med et smil.