Vaktmester og lærlinger i Birkenes kommune 

25-ÅRINGENE. Rekrutteringen er god med tanke på yngre krefter i kommunen, og her ser vi Pripp og Arnesen i godt samarbeid.

I Tveide Næringspark, i det flotte nye lokalet til Birkenes kommune, treffer vi Tone Pripp og Tommy Arnesen. Begge er lærlinger i kommunen, i tillegg er Pripp også ansatt som vaktmester i en hundre prosent stilling.

25-åringen Tone Pripp, som opprinnelig er fra Kristiansand, er nå bosatt i Natveitåsen på Birkeland, på tredje året. Hun er den eneste kvinnelige vaktmesteren i kommunen av de åtte som har tittelen. Pripp har en allsidig bakgrunn tross sin unge alder.

– I ung alder jobbet jeg på et konditori i Markens i Kristiansand, der jeg var i deltid fra jeg var 13 til 19 år. Videre var jeg lærling på Uldal trevarefabrikk og fast ansatt i to år. Deretter var jeg to år som skiftleder på birkelandsbedriften, forteller hun.

Hun har snekker som bakgrunn og utdannelse.

– Jeg gikk først på Tangen videregående i Kristiansand på treteknikk, så de to årene på Uldal som lærling. 3. februar 2020 fikk jeg jobb som vaktmester i Birkenes, og er nå i sluttfasen av fagbrevet som vaktmester. Jeg skal opp til fagprøven over nyttår og er selvsagt spent på det, kan hun fortelle før vi drar ut med de i felten.

Tommy Arnesen er 25 år – også inne i sluttfasen av sin lærlingutdannelse.

– Jeg begynte i kommunen 2. desember 2019, som er nesten nøyaktig to år siden. Jeg startet på Bygg og Anlegg på Møglestu videregående med et år. Så tok jeg byggteknikk på Tangen videregående i Kristiansand et år. I tillegg har jeg jobbet deltid, vikariat og alle somre i syv år på Ikea, kan Arnesen fortelle.

LÆRLINGER. Tommy Arnesen og Tone Pripp, her i lunchen sammen med kolleger i det nye kommunale bygget i Tveide Næringspark.

Begge stortrives i jobben. Pripp, som er i et noe mannsdominert yrke, forteller at dette overhodet ikke er noe problem.

– Jeg liker kollegaene mine, selv om de fleste er menn så er det ikke noe problem. Humoren sitter løst også da vi treffer dem, og det legges heller ikke skjul på.

– Språkbruken, eller humor om man vil, er jo som den skal være på alle arbeidsplasser. Tone er definitivt ikke den som tier, forteller Arnesen og ler. Ordbruken og ertingen hennes står ikke tilbake for oss gutta, men det går selvsagt begge veier, fastslår han.

– Etter mange år i mannsdominerte arbeidsmiljøer tross alderen min, så har jeg lært å slå tilbake om gutta prøver seg med kjeften sin, sier hun med latter og glimt i øyet. Mannfolka prøvde å skjerpe seg her da jeg begynte, men det var kanskje jeg som satte tonen på vitsing og kommentarer, legger hun til.

ENESTE VAKTMESTER. Tone Pripp er en av åtte vaktmestere i Birkenes. Her kjører hun snøfresen da hun og Tommy Arnesen rydder på Stoppedalsmyra.

Vi blir med de to lærlingene etter lunsjen på Tveide, og drar til Stoppedalsmyra. Der skal de rydde snø rundt bygningene. De to unge arbeidshestene setter pris på jobben sin, og vet hva de holder på med. Man ser også at det er to som trives å jobbe i lag, og er et godt team når de to er ute i felten sammen.

Nå med det første snøfallet, er det rydding av snøen på ulike plasser på Birkeland som har tatt mye av de siste arbeidsdagene til lærlingene. De har mange ulike arbeidsoppgaver i kommunen, noe som våre innbyggere og brukere har stor glede av.

Avlastningsboligene, sykehjemmet og skolene er blant de ulike stedene de har sine oppgaver. Birkenes kommune har dermed sikret god rekruttering på disse områdene.