Vant saken om beregning av eiendomsskatt mot kommunen

(Arkivfoto)

En enstemmig lagmannsrett har forkastet anken fra Birkenes kommune i saken mot Kudos Eiendom AS. Som en følge av avgjørelsen i retten må Birkenes kommune betale tilbake for mye betalt eiendomsskatt i 2020 og 2021. I tillegg må de betale egne saksomkostninger, samt motpartens saksomkostninger på 390.828 kroner.

Kudos Eiendom AS er et søsterselskap av Synkron Media AS øverst på Strøget på Birkeland. Styreleder Tom-Roger Ohrvik i eiendomsselskapet er daglig leder i Synkron Media. Trykkeriet leier lokaler av Kudos Eiendom.

Avgjørelsen i Agder lagmannsrett er i tråd med Sivilombudets tidligere vurdering og dom i Agder Tingrett. Birkenes kommune anket avgjørelsen, blant annet fordi Kommunesektorens organisasjon (KS) hadde sagt seg villig til å bære kommunens saksomkostninger, på grunn av sakens prinsipielle betydning.

Da ny eiendomsskatteloven trådte i kraft i januar 2019 ble det foretatt en ny eiendomsskatt taksering. Bedriftene ble tidligere taksert for hva det ville koste å bygge helt nytt, etter den nye loven ble de taksert etter markedsverdi.

Det ble da gitt en overgangsregel som ga kommunen rett til å skrive ut eiendomsskatt på særskilt grunnlag. Denne skulle nedreguleres over sju år. Dette gjelder blant annet produksjonsutstyr og – installasjoner som er bygget for bedriften og som det ikke er mulig å ta med seg om bedriften selger bygningene. Det er takseringen av disse som er stridens kjerne. Kudos mener de ikke har maskiner og tekniske installasjoner av denne typen.

Saken ble tatt inn for Sivilombudet, som ga bedriften medhold. Sivilombudet ba Birkenes kommune ta saken opp til ny behandling. Det gjorde ikke kommunen, blant annet fordi KS ba kommunen prøve den prinsipielt viktige saken for retten. Også i Tingretten fikk Kudos medhold, og kommunen anket saken videre til lagmannsretten. Lagmannsretten har nå altså forkastet kommunens anke.

Tom-Roger Ohrvik sier at han er fornøyd med at ankesaken nå er avgjort og at dommen også denne gangen er krystallklar i Kudos favør.

– Jeg er ikke overrasket. Jeg har vært ganske sikker på dette hele veien, så derfor er jeg litt skuffet over at kommunen ikke har kommet til samme konklusjon tidligere, sier Ohrvik.

Bedriftslederen håper Birkenes kommune tar lærdom av saken og fremstår mer næringsvennlig fremover. Ifølge Ohrvik er det ikke snakk om store summene som er betalt for mye i eiendomsskatt.

– Det dreide seg i utgangspunktet om 70-80 000 kroner over en periode på sju år fra 2011. Derfor syns jeg denne saken er pinlig for kommunen.

Nå er det en 30 dagers frist til å vurdere om saken skal ankes.

– Det vil ikke forbause meg om KS vil anke, sier styreleder Tom-Roger Ohrvik i Kudos Eiendom, før han legger til at han er mer overraska om kommunen gjør det.

– Etter min mening skal en slik sak i utgangspunktet ikke i lagmannsretten. Det er en liten sak, men prinsipiell. Det er kommunen som er beslutningstager i forhold til å ta saken videre uavhengig av eventuelt påtrykk fra KS. De bør la det ligge, nå er det nok, de bør ikke påføre en av sine næringsdrivende dette igjen. Jeg mener saken burde vært stoppet for lenge siden, eller løst på en annen måte. De burde respektert sivilombudsmannens avgjørelse med en gang, sier Ohrvik.