Vedtok at det blir rehabilitering i Smedens Kjerr

Det viste seg tidlig at et flertall i kommunestyrets møte torsdag ønsket å gå for den minst kostbare løsningen – å renovere bemannet bolig psykisk helse og rus i Smedens Kjerr.

Grovkalkylen på rehabilitering er på drøyt 21,5 millioner kroner inklusive marginer og mva. Det er lagt inn 30 prosent for forventede tillegg og usikkerhet. Prisen for å bygge nytt var kalkulert med 29,3 millioner kroner.

Det ble overrakende lite diskusjon rundt temaet i kommunestyret. Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp) var svært skeptisk til både pris og detaljstyringen.

– Det er slike saker som dette som gjør at jeg blir oppriktig bekymret for åssen detta samfunnet bærer frem.

– Jeg blir ordentlig bekymret da jeg leste dette saksfremlegget, fordi det oser holdninger som jeg har store problemer med å forholde meg til. Boligene blir totalt ribba innvendig, la hun til.

– Planløsningene som jeg har lest detaljene på innebærer å bytte ut nesten alt i de gamle bygningene. All elektrisitet, dører, vinduer, toaletter, takrenner, vasker og mer skal byttes ut, og da har vi ikke mye stående igjen i de eksisterende byggene. Jeg har vondt for å tro at alle vinduene og dørene i byggene er defekte, la hun til.

Også prisen på 21 millioner kroner reagerte Bjørnarå Drangsholt på.

– For samme pris får man fem til seks eneboliger i Natveitåsen i dag, med tomt. Dette er verd å nevne, fordi det setter dette forslaget i perspektiv.

Odd Gunnar Tveit (FrP) fremmet et nytt forslag:

– Birkenes kommune prøver å få pris på brakker og modulbygg og utsetter byggingen. Kommunen har ikke råd til et signalbygg.

– Vi ønsker ikke å stemme for noen av forslagene, kun vårt nye forslag, opplyste Tveit.

– Dette prosjektet er blitt for dyrt, og vi i FrP mener vi må prøve noe nytt. Vi har ikke råd til å bruke 21 millioner på et rusproblem. Vårt forslag er å bygge brakker eller modulbygg. Og det er ikke dårlig, for da jeg jobbet på anlegg, så budde jeg selv i brakker. Vi har ikke undersøkt prisene på dette enda, la han til.

Den siste som ba om ordet, var Bjørn-Tore Hovland (Sp).

– Jeg ønsker bare et teksttillegg i forslaget om renovering: «Det forventes også at ved en rehabilitering vil sikkerheten til de ansatte bli ivaretatt på samme måte som ved et nybygg».

Ved votering oppnådde FrP kun sine egne to stemmer for sitt forslag.

Kommunestyrets vedtak som fikk flertall:

– Kommunedirektøren bes innhente relevant byggeteknisk kompetanse, for en siste finish på anbudsgrunnlaget før dette sendes ut. Beskrivelsene i dette grunnlaget bør i stor grad legge opp til mer gjenbruk, da spesielt med tanke på el-anlegg og vann/ avløps anlegg og utstyr.

– Dette innebærer at det kan være aktuelt med en felles befaring for evt entreprenører, dette beskrives også i anbudsgrunnlaget.

– Det forventes at det etter rehabilitering vil være det samme krav til bemanning (årsverk), som ved nybygg.

– Det forventes også at ved en rehabilitering vil sikkerheten til de ansatte bli ivaretatt på samme måte som ved et nybygg.

Begrunnelsen for vedtaket lyder som følger:

– Birkenes er i en alvorlig økonomisk situasjon, og har flere tunge investeringer foran seg. Gjelden øker drastisk og vi må gjøre alt vi kan for å holde denne så lav som mulig, samtidig som vi opprettholder «godt nok» prinsippet i levering av våre tjenester.

– 9540 Boliger psykisk helse og rus-bemannet ligger inne i økonomi og handlingsplan med kr. 15 500 000, noe som igjen tilsier at vedlagte kalkyler vil gå langt ut over denne rammen.

– Kostnader til ekstern hjelp til anbudspapirene belastes prosjektet (9540).

– Hoved punkter vi mener kan sees på i forbindelse med anbudsgrunnlag:

  • Vannbåren varme, bør strykes og erstattes med billigere alternativ.
  • El-anlegg, kan ikke være nødvendig å skifte ut absolutt alt på at anlegg som tross alt er fra -87
  • Vann og avløp, samme begrunnelse som vedr. El-anlegg.
  • Vinduer, flere vinduer er skiftet i senere tid og bør fint kunne holde i mange år enda.
  • Takrenner, disse har forventer levetid på 65 år til.