Urteklubben Allehånde 35 år

LEDER. Astrid Marie Gavlen er nå leder av urteklubben, noe hun også var ved oppstarten for 35 år siden, riktignok med en pause innimellom.

Torsdag i forrige uke feira Urteklubben Allehånde sitt 35-årsjubileum i Knutsonsalen på Grasham. Flere av stifterne av klubben var til stede og den første lederen, Astrid Marie Gavlen, geleida oss gjennom programmet på en flott måte. Ho blei valgt til leder igjen i fjor etter at Mariane Hagestad takka av etter 10 år som leder. Klubben blei stifta vinteren 1986 og var svært aktiv den første tida med turer til urtehaver i inn- og utland. Med og uten sjølsydde heksekostymer og koster à la Harry Potter før han var påtenkt. Blant pionèrene i klubben var Kari Helene Hansen, Ruth Smeland Thue, Kristine Foss, Randi Steen Harstad, Åshild Åsgard, Bjørg Marit Birkens, Anne Kari Knutson, Anne Lise Heia og Petra Ånesland. Og mange flere kom til etter hvert; klubben har hatt over 50 medlemmer.

Året etter stiftelsen blei urtehaven på musèet anlagt og den er siden utvida og inneholder mange ulike urter til både mat, drikke, medisin og farving. Petra hadde skrevet en flott prolog med heile urteklubbens historie på rim, sjølsagt ikledd heksehatt, kappe, kost og diverse urteremedier – direkte fra Bloksberg eller kanskje det var Hekkfjell ho kom fra? Medlemmene hadde laga paier og salater med mye grønt og urter, og kake og kaffi/urtete blei det også.

Etter Mat og en svensk urtesang, holdt Milly Østenstad Johnson fra Dønnestad et interessant urtekåseri. Ho fortalte litt om Millys Urtehus som ho dreiv noen år, og mest om den store haven ho dyrker i dag. Her er både urter og stauder, og det morsomme er at kokken på Boen Gård, som er svært interessert i alle slags spiselige vekster, kommer og høster vekster som ikke ei gang Milly visste var spiselige. Som hosta, daglilje, bispelue m.fl. i tillegg til alle de mer kjente urtene. Dette er virkelig kortreiste, eksklusive smaker fulle av vitaminer og gode stoffer. Milly trakk fram asparges som en ekstra smakfull og sunn matplante som også har stoffer som gir en god metthetsfølelse og som er god for så mangt. Det spørs om ikke urteklubben tar en tur til Millys have til sommeren.

Leif Ottar Tveito hadde samla mange bilder fra urteklubbens begynnelse og fram til nå, som han hadde satt sammen til en artig bildekavalkade. Det kom mange kommentarer til bildene som var fra Danske slott med gamle urtehaver, fra urtehaven på Domkirkeodden på Hamar, fra tur til Grønsfjord, til Jæren og til Botanisk have i Oslo, og sjølsagt fra de utallige dugnadene i urtehaven på Grasham, og fra matkveldene sammen med innvandrerkvinner og også noen menn gjennom mange år.

Urteklubben har i dag rundt 25 medlemmer og blant de 30 som feira jubilèet var det mange tidligere medlemmer og en del av dagens medlemmer. Klubben ønsker seg mange nye interesserte medlemmer! Det er utrolig moro om dere som er interessert i dyrking av matvekster og har lyst til å lære mer om urter tar kontakt, så kan dere bli med på en dugnad i begynnelsen av mai og se hvordan det er. Det er ingen forpliktelser ved å være medlem utenom interesse. Og alle medlemmer får det interne klubbladet «Løpstikka» som kommer tre ganger i året og som inneholder oppskrifter og bilder og info fra aktivitetene. Årsmøtet er i februar.

 

Inger Birkeland Slågedal

___________

Brukerskapt