Utålmodig utvalgsleder Linda Hye (Ap): – Dette er helt nytt for meg

LINDA HYE. Leder av Utvalg for oppvekst, helse og velferd.

Vi har sendt artiklene der Inger Elisabeth Hansen og Åsa Hørte forteller om hvordan de opplever at Birkenes kommunes tilbud er blitt når det gjelder rengjøring i heimen, til noen av våre lokalpolitikere.

Linda Hye, leder av Utvalg for oppvekst, helse og velferd, har fått spørsmål om noe av det Inger Elisabeth Hansen og Åsa Hørte er nytt for henne?

– Dette er helt nytt for meg. Vi har vært bekymret for tjenestenivået etter flere omstillinger, men aldri hørt at det er på dette nivået. Når jeg hører dette, blir oppriktig lei meg. Slik skal vi ikke ha det i Birkenes! Vi må kunne levere gode tjenester.

– Hva slags informasjon mottar dere kommunepolitikere fra administrasjonen?

– Vi mottar en brukerundersøkelse, og ellers ved at vi etterspør informasjon. Sist brukerundersøkelse kom i 2020, og da ytret vi bekymring for at tilfredsheten sank.

Linda Hye er enig i med Inger Elisabeth Hansen og Åsa Hørte i at det reduserte tilbudet som Birkenes kommune nå gir, er for dårlig.

– Gitt de beskrivelsene de gir, så støtter jeg dem. Dette er ikke godt nok, og vi må se på tjenestetilbudet vårt.

Og Linda Hye mener at det haster med å få gjort noe med dette. Allerede tirsdag kveld denne uka har Utvalg for oppvekst, helse og velferd møte. Saken står ikke på sakslista. Men temaet synes likevel å komme opp.

– Det vil bli tatt tak i allerede i kveld. Da har vi politisk møte, og dette skal på agendaen, lover Hye.

RUTH KYLLAND MARTINSEN. Medlem av Utvalg for oppvekst, helse og velferd. (Arkivfoto)

Også Ruth Kylland Martinsen (Felleslista SV/MDG) sitter i Utvalg for oppvekst, helse og velferd møte. Etter å ha leste artiklene foran, har hun gitt Birkenesavisa denne tilbakemeldinga.

– Jeg sendte følgende til ordfører på e-post 5. januar i år:

– Jeg synes vi politikere skal ha en mer grundig gjennomgang av hvordan eldreomsorgen og hjemmetjenesten fungerer for brukere og ansatte i kommunen nå. Jeg tenker både sykemeldingstall og bruk av vikarer i hjemmetjenesten som vi fikk presentert i forbindelse med budsjett tilsier dette.

– Etter at vi begynte som politikere har vi vedtatt ganske store endringer av eldreomsorgen i kommunen, uten at jeg tenker vi har nødvendig innsikt i hvilke konsekvenser dette har akkurat nå for de som er gamle akkurat nå. Administrasjonen har også gjentatte ganger minnet oss politikere på at det nå legges stort ansvar for oppfølging av hjelpetrengende under alderspensjonsalder på hjemmetjenesten i kommunene.

– Jeg tenker altså at vi som ansvarlige politikere nå må få en gjennomgang der vi får høre mest mulig av konsekvensene av det vi har vedtatt av nye kriterier for eldreomsorgen kombinert med de nye hjelpebehov som ilegges kommunene ved hjemmetjenesten å stå for, sannsynlige årsaker til sykemeldingstall og bruk av vikarer i hjemmetjenesten, og hvor vi er nå og hvor vi er på vei.

KARL JOHAN TVEITEN. Leder av Fellesråd for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Karl Johan Tveiten er leder av kommunens Fellesråd for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dette rådet hadde møte mandag denne uka, og fikk derfor ikke tatt tak i det Birkenesavisa kan berette.

Den informasjonen som dette rådet får, kan i noen grad være generell.

– Den utgreiinga vi får fra administrasjonen går på at de jobber med dette, og prøver å forbedre tilbudet. Vi prøver å følge med så godt vi kan.

Også på Karl Johan Tveiten gjør det inntrykk å lese det Inger Elisabeth Hansen og Åsa Hørte forteller.

– Det er veldig trist å lese det disse to opplever.

– Det er jo fryktelig trist at de som får tjenesten syns den er for dårlig.

Tveiten er klar på at dette handler om økonomi.

– For å løse dette må det mere penger til.