Foreslår ingen frigraver for utenbygds folk

Før sommeren hadde Birkenes kirkelige fellesråd forslag til reviderte vedtekter for gravplassene oppe til behandling. Saken er sendt ut på høring, og kommunestyret skal gi sitt svar i førstkommende møte torsdag denne uka.

Ifølge sakspapira gjelder de største endringene tidspunktet det skal betales festeavgift fra for graver brukt til utenbygds personer – og endra festeperioder:

– Gravplassvedtektene regulerer en del detaljer på kirkegårdene. Det er for eksempel foreslått at når folk bosatt i andre kommuner gravlegges på kirkegårdene i Birkenes, må det betales feste for grava fra den tas i bruk. Den har ikke 20 år som frigrav (uten betaling), slik det er for innbyggere i Birkenes. Til nå har festede graver vært belagt med festeavgift etter 20 år uavhengig av om de brukes om igjen eller ikke. Dette er foreslått endret, slik at når en festet grav brukes til ny gravlegging (etter minst 20 år), får den grava ny frigravsperiode (uten betaling) på 20 år. En må da være oppmerksom på at det gjelder akkurat den grava som tas i bruk, ikke hele gravstedet, som ofte består av to enkeltgraver ved siden av hverandre.

– Det er også foreslått å endre festeperioden til 5 år av gangen. Dette gir større fleksibilitet og lavere regninger når de kommer.

Maksimal festetid for ei grav er foreslått å forbli uendra.

– Det er foreslått å holde fast på at en grav kan festes bare i 60 år etter den sist ble brukt til gravlegging. Etter det, må den frigis, de gravlagtes navn legges over i historisk kirkegårdsarkiv, og gravminnet fjernes.

Kommunedirektørens forslag til vedtak:

– Kommunestyret slutter seg til Den norske kirke, Birkenes kirkelige fellesråd sitt forslag til nye vedtekter for gravplassene.