Ny bok: «Jugoland» – forfatteren Kristian Hagestad møter leserne på biblioteket

Neste uke stiller Kristian Hagestad på biblioteket på Birkeland for å presentere si nye bok «Jugoland».

I mange år, fra 1991 til 2014, var Hagestad fylkeslege i Vest-Agder. Fram til i fjor var den historieinteresserte pensjonisten leder i styret ved Birkenes Bygdemuseum.

Nå er han klar med historia om tidligere Jugoslavia, ikke minst de komplekse konfliktene som førte til at Europa fikk sju nye stater – Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Kroatia, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia og Slovenia.

Hagestad forteller at han har vært på over 30 turer til disse områdene på Balkan.

Første gangen var sommeren 1967, midt i medisinstudiet. De fleste medstudentene tok sommerjobb på sykehus i Norge. Sjøl reiste han isteden til Adriaterhavskysten.

Der ble han i en måned, før han reiste rundt med buss og tog, og overnatta privat. Det ble en opplevelse med store kontraster fra kysten inn til Sarajevo. Kysten nordover var velstående, indre strøk av Bosnia og Makedonia var karrige.

I si nye bok skriver Hagestad om det nære forholdet mellom Jugoslavia og Norge. Om tusenvis av krigsfanger som under andre verdenskrig var tvangsarbeidere ved bygging av veier og jernbane her i Norge. Ei sann lidelseshistorie – tidvis døde halvparten av de.

Hagestad forteller at Norge tidlig gikk inn med økonomisk støtte etter at Sovjetunionens leder Josef Stalin brøt med Jugoslavias leder Josip Broz Tito.

Norges forhold til Jugoslavia gjennom fagbevegelsen, næringsliv og turisme, er i «Jugoland» for første gang framstilt i bokform.

I ti år fra slutten av 1990-åra hadde Kristian Hagestad oppdrag for Den norske legeforenings komité for menneskerettigheter. Da var han på Balkan flere ganger i året, og jobba sammen med lokale legeforeninger. Det handla om blant anna etikk og forpliktelser på tvers av grenser, og utdanningsprogram i psykiatri for allmennleger. Behovet for hjelp var stort.

Birkenesingen har også vært Norges delegat til hovedforsamlingen i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Den kjente statsviteren og forfatteren Asle Toje skriver om Hagestads nye bok:

– Terningkast seks. Sjelden har kompleksitet vært så lysende lesning som i Hagestads bok! En balansert og livsbejaende fortelling om Jugoslavia – om landet som var og landene som kom.

Hagestad har vært medforfatter av en rekke lærebøker. Allerede i 1985 ble han tildelt Karl Evangs pris for helseopplysning. Få år seinere skrev han boka «Spør huslegen – kan vi hjelpe oss sjøl eller må vi til legen?»

I 2004 ble Kristian Hagestad tildelt kongens fortjenestmedalje i gull.

«Jugoland» er hans første bok som ikke har med helse å gjøre.

På bokomslaget stilles følgende spørsmål:

– Korleis blei Jugoslavia til? Kva var bakgrunnen for vennskapet med Noreg? Kvifor sprakk Jugoslavia? Korleis har dei sju nye statane utvikla seg?

Tirsdag kveld neste uke kan du få svara på biblioteket på Birkeland – av bygdas egen forfatter.