– Unge, og spesielt kvinner og jenter, får kraftige gloser slengt i ansiktet

I den heseblesende valginnspurten som nå pågår, der meningsmålinger, debatter og ytringer florerer over hele landet – så møter Birkenesavisa en av de få representantene fra Birkenes som er å finne på en valgliste til det neste Stortinget.

Mariann B. R. Slettene er en kjent lokal skikkelse for mange og har vært politisk aktiv siden hun 18 år. Da meldte den nå 28 år gamle kvinnen seg inn i Fremskrittspartiet, etter å ha sett seg lei av en lærer på skolen.

– Vi hadde en lærer som frontet mye sine egne verdier da jeg gikk på videregående skole. Hun var tilhenger av partiet Rødt og la aldri skjul på dette. Jeg havnet fort i diskusjon med henne i timen og utenfor -og til slutt så bestemte jeg meg for å melde meg inn i Frp – den gang litt i protest, forteller en ung engasjert kvinne.

– Nå har jeg funnet meg til rette i politikken og trives med oppgavene for samfunnet, forteller stemmen fra Herefoss, som nå er tilbake i hjembygda si.

Vi ønsker å bli bedre kjent med Slettene som elsker Herefoss og kan ikke få reklamert nok om lokalsamfunnet sitt. Hun er nettopp ferdig utdannet og har tilbakelagt en bachelor oppgave i mikrobiologi. Nå sist kom hun hjem fra Tsjekkia i sommer, etter over seks måneder i det tidligere (Sovjet landet) østblokklandet.

– Dessverre kom jeg til Tsjekkia da landet ble stengt ned og kom inn i sin største covid krise. Dermed fikk jeg som utvekslingsstudent et «kjedeligere» opphold i landet, enn det som ville vært normalt. Det ble mye nettstudier i vinter og jeg fikk dermed ikke den samme opplevelsen som jeg ønsket.

– Men jeg fikk se mye av det vakre landet, som ble ett av de hardest rammede landene i Europa, av covid 19. Den gamle arkitekturen er utrolig flott i landet, og det var mye vakkert å se når jeg reiste rundt. Jeg fikk også se de store sosio-økonomiske forskjellene i landet som skiller seg på flere måter med Norge.

– Landet er også et av de mest ikke-troende (ateistiske) i Europa, der religion, og som hos oss kristendommen ikke står sterkt blant befolkningen. Bare rett over i nabolandet Østerrike, som jeg besøkte -merket jeg stor forskjell på tro og ulikhetene mellom klasser i samfunnet, kan herefossingen fortelle.

Da vi spør nærmere henne nærmere om hjertesakene sine i politikken, er det ett tydelig engasjement i øynene til den dedikerte unge kvinnen. Hun forteller på en overbevisende måte – hva som driver henne både som politiker og menneske.

At distriktspolitikken er viktig for henne, kommer i uttrykk da hun forteller om sin egen bygd. Og da kommer fort skolen på Herefoss frem i hennes meninger.

– Jeg syntes det rett og slett er forferdelig at skolen vår kan bli lagt ned. Her snakker politikere og ledere av kommunen om å ha tre viktige sentra i Birkenes. Så handler de stikk i strid av det de ønsker. Jeg håper virkelig at de som bestemmer dette til slutt, tenker seg godt om, forteller hun på en overbevisende måte.

Landbrukspolitikken er hun også opptatt av.

– Vi ønsker at det skal lønne seg å være bonde i dag, både for de som driver stort og de som driver mindre gårdsbruk. Vi i Agder er ikke enige med moderpartiet vårt i måten vi ønsker å bedre bøndenes vilkår. Jeg og resten av Agder benken vil derfor fremme ett forslag på neste landsmøte, om en endring i vår landbrukspolitikk.

Den tredje hjertesaken hennes er helsepolitikken.

– Her har vi mye å jobbe med. Blant annet så ser man at vi er alt for svake på egen produksjon av medisiner. Jeg ønsker at vi i Norge skal bli mer selvstendig, slik at vi ikke trenger å være avhengig av så mye import av medisiner. Siden jeg har studert innen dette faget, ser jeg også manglene våre.

Slettene som nå sitter på Fylkestinget, var på sin første politiske liste i Grimstad under lokalvalget i 2015. Hun har prioritert fylkespolitikken. Hun sto på 4.plass på Agder Frp sin fylkesliste i 2019, og kom dermed inn.

Hun er nå leder av Birkenes Fremskrittsparti. Hun er nestleder i utvalget i vannregion Agder, og sitter også i (hovedutvalg) fylkesgruppa for næring, klima og miljø.

Hennes bachelorgrad gjenspeiler også litt av hennes meninger og standpunkt i politikken. Hun studerte naturforvaltning på videregående skole. I Bø på Universitetet Sør og Øst Norge, tok hun bachelor i miljø og forurensing, og skrev en bachelor oppgave i mikrobiologi.

– Jeg har i tillegg jobbet litt samtidig som jeg tok utdannelse og har fått meg litt ulike yrkeserfaring. Jeg har blant annet jobbet i posten, hos IF forsikring og hos en gullsmed.

– Nå er jeg foreløpig ferdig med utdannelse og er jobbsøkende, med bakgrunn i utdanningen min. Jeg ønsker sterkt å jobbe innen miljø og forvaltning, ett laboratorium, HMS eller lignende hadde vært spennende, forteller hun.

At Slettene er glad i bygda hun nå bor i igjen, er det liten tvil. Hun roser alle, der alle kjenner hverandre.

– Dugnadsbygda vår, der alle tar i et tak når noe skal gjøres. Bare se her rundt oss vi sitter ved Kirkekilen, alt dette er gjort på dugnad. Idrettsplassen vår er gjort på dugnad. Skolen og kirka og butikken er viktig – og herefossingene er trivelige folk.

Fullt så trivelig blir det ikke avslutningsvis, da vi lurer på om hun har opplevd hets og stygge ytringer mot henne. Flere – Unge, og spesielt kvinner og jenter, får kraftige gloser slengt i ansiktet – med ytringer av verste sort i kommentarfelt. Dette ser vi ofte nå inn mot valget i høst.

– Jeg har fått så mye stygt slengt mot meg, og det som blir skrevet i kommentarfelt i avisene er skremmende lesing. Når jeg er på stand, eller går på gaten har det hendt at jeg får ord som nazist brukt mot meg. Eldre menn kommer bort på stand og ser på «lille meg» som ung kvinne, og tror de har funnet ett lett bytte å ta. De blir avvæpnet med å møte meg rolig, saklig og mer hyggelig jo mer sinte de blir, forteller Slettene. Det har hendt i Agderposten sine kommentarfelt at utspillene er så stygge mot meg, at jeg ikke vil ta de samme ordene i min munn.

– Jeg syntes det er trist at mange unge og spesielt jenter, som ønsker å engasjere seg i politikken eller for eksempel miljø, skal møtes med all den stygge retorikken som finnes der ute.

– Noe av det verste var da en mann 50 + kalte meg for nåtidens Josef Goebbels. Han var nasjonalsosialist og propagandaminister i Tyskland fra 1933 til 1945 under Hitlers regime. (Dette ble skrevet i Agderpostens kommentarfelt).

– På en sms ba en annen meg om rett og slett å skyte meg selv, så debattklimaet er dessverre ikke bra.

– Dette blir man etter hvert vant med, og det preller mer og mer av meg -men skammelig er det at noen fortsatt driver med den type retorikk, ofte fordi de blir avkledd på argumentasjon.

Til slutt spør vi om hvem som er hennes store forbilde. En politiker, idrettsutøver eller noen annen, men da kommer det kjapt;

– Min bestefar Olav Slettene, er definitivt mitt aller største forbilde. Med så lang en livserfaring har jeg lært så mye, og er en av mange, mange grunner at jeg ser opp til ham.