Herefoss får den første døgnåpne butikken i Birkenes

DØGNÅPENT HVER DAG. Subhi Salama ved Snarkjøp Herefoss vil i løpet av året installere ny teknologi som muliggjør døgnåpen butikk.

 På Herefoss satses det nå på ny teknologi og døgnåpen butikk.

– Planen er å kunne ha butikken døgnåpen hver dag hele året. Når dette skjer er ikke fastsatt ennå, men etter planen setter vi i gang nå i høst, sier Subhi Salama ved Snarkjøp Herefoss.

– Jeg gleder meg stort til dette, sier Subhi. Han er klar på at dette er en stor mulighet for ham. Han har mulighet til å kutte noe ned på sin litt for lange arbeidstid, samtidig som tilbudet til kundene sterkt utvides, og noe av handelslekkasjen stoppes. Det vil bli installert ny teknologi som muliggjør dette tilbudet. Det dreier seg om adgangskontroll, kameraer og selvbetjeningsløsninger. Hele investeringen vil beløpe seg til omtrent 700 000 kroner.

– Det er et prøveprosjekt gjennom Merkur butikkutvikling, sier Merkurkonsulent Roy Michaelsen. Butikkene skal slippe å ta alle kostnadene alene, og Merkur gir et tilskudd på inntil 75 prosent av investeringskostnadene.

– Jeg tror absolutt det slår positivt ut. Vi har god dokumentasjon på at butikkene vil kunne hente inn investeringskostnadene på bare 6-8 måneder. Jeg tror den nye teknologien og økt tilgjengelighet vil bidra sterkt til å redde de minste butikkene i Agder, sier Michaelsen. De forsøksbutikkene vi har hatt så langt viser en omsetningsøkning på hele 40 prosent. Det er ofte stor handelslekkasje til de større stedene utover småbutikkenes åpningstider. Ved større steder har butikkene oppe til både 22 og 23, og det kan ikke småbutikker på mindre steder matche med tanke på lønnskostnadene, legger han til.

NATT OG DAG. Snart skal de begrensede åpningstidene bort.

– Er det større problem med tyveri ved slike løsninger? Nei, stjeling kan skje uansett. Her har vi god overvåking, men det har ikke vist seg som et stort problem i de butikken som har slike løsninger, sier Michaelsen.

Det er 12 butikker i Agder som foreløpig har fått tilbudet. Fire butikker starter prosjektet i år, og da er altså butikken på Herefoss en av disse. Etter planen følger fem butikker neste år, og tre året etter. Også butikken på Engesland er inne i prøveprosjektet. De kommer imidlertid ikke med i år.

– Det er litt uvisst med satsingsplanene og eventuelle nybygg der, så den butikken avventer vi litt, sier Michaelsen

– Subhi har vist en sterk motivasjon til å sette i gang med den nye teknologien. Nå kan han holde egen arbeidstid nede på et mer levelig nivå, samtidig som kundene får økt tilgjengelighet, sier Michaelsen.

Neste uke vil de 12 aktuelle butikkene samles til et informasjonsmøte. De skal også besøke butikken på Tømmerstø brygge i Randesund, som har hatt dette tilbudet i noen måneder allerede.

– Det er også kjørt et forsøk ved tre butikker i Telemark med godt resultat, sier Michaelsen.

Han forteller at det fortsatt vil være en bemannet kjernetid i butikken. Etter den normale åpningstiden vil likevel folk kunne få handlet utover dagen. Man låser seg inn med bankkortet sitt, får tilgang til alle varene, og skanner dem selv inn for betaling. Alderskontrollerte varer som øl og tobakk er det egne rutiner for. For alderskontroll må man først ha registrert seg med fingeravtrykk, slik at det ligger inne bekreftelse på alder. Øl vil være lagret i tidsstyrte skap som ikke gir tilgang utover den regulerte salgstiden. Det vil være en døgnåpen hjelpesentral som kundene kan kontakte ved behov.