Uønsket fiskeart med stort skadepotensiale for første gang registrert i Tovdalsvassdraget

SØRV. Dette er sørven, skadefisken som ble tatt i garn i Vågsdalsfjorden sist uke. (Foto: Privat)

Onsdag i forrige uke skulle Per Skripeland og en kamerat ta opp garna i Vågsdalsfjorden, som er en del av Tovdalsvassdraget. Der oppdaget Skripeland en fisk han ikke kjente igjen og som ikke kunne være ørret, abbor eller røye, som er de tre artene som lever i fjorden. Da de kom hjem og rettet garna viste seg at dette var en karpefisk, en sørv. Dette er en fremmed art, og som brukes som levende agn til fiske.

Å fiske med levende agn som Sørv, er ulovlig og straffbart – og vil gjøre stor skade både på vannkvalitet og fiskebestanden om den formerer seg.

På Fremmedartslista 2018, som også omfatter regionalt fremmede arter, er sørv plassert i kategorien svært høy risiko på grunn av stort invasjonspotensial og middels økologisk effekt.

Per Skripeland som fisket sørven uttaler til Birkenesavisa, at de på tirsdag hadde møte i det lokale fiskelaget i området.

– Vi kom frem til at dette må gjøres noe med, og oppfordrer publikum på det sterkeste at det blir meldt ifra om unormal fangst eller ukjent fisk, til fiskelaget eller andre forvaltere.

Naturforvalter og vannområdekoordinator i Birkenes kommune, Kristina Hatlevoll, forteller dette til Birkenesavisa:

– Sørv er en fremmed art som vurderes å ha et stort invasjonspotensial spesielt på Sørlandet. Den er påvist mange steder i Agder, men ut fra artsdatabanken er dette den første registreringen gjort i Tovdalsvassdraget. Spredning av sørv til Sørlandet har skjedd primært ved at folk bruker arten som levende agn.

UØNSKET FISK. Ifølge naturforvalter og vannområdekoordinator i Birkenes kommune, Kristina Hatlevoll, har sørv et stort invasjonspotensial – spesielt på Sørlandet.

– Da det til nå er snakk om registrering av bare en sørv i Vågsdalsfjorden, vil det være behov for å kartlegge nærmere omfanget før en kan vurdere eventuelle tiltak.

– Birkenes kommune har derfor startet en dialog med Statsforvalteren i Agder, ettersom det er de som følger opp tiltak mot fremmede arter. Generelt er det vanskelig å bekjempe sørv dersom den har klart å få etablert en bærekraftig bestand, og ut fra registrert lokasjon kan det være høy risiko for spredning lengre ned i Tovdalsvassdraget, sier Kristina Hatlevoll.

– Derfor vil informasjonstiltak være viktig for å forhindre videre spredning. Det er ulovlig å sette ut fremmede arter i vassdrag da dette anses som en alvorlig miljøkriminalitet. Dersom noen har kjennskap til at det benyttes levende agn under fiske eller utsetting av fremmede arter, oppfordres det at naturforvalter i Birkenes kommune kontaktes, sier Hatlevoll.