Leserinnlegg fra Ruth Kylland Martinsen: – Politiske vedtak basert på visjoner

En visjon kan defineres som et ideal, et bilde av en idéell verden eller situasjonen man ønsker å oppnå. Vindmuligheters annonse i Birkenesavisa 9. juni viser Birkenesbedrifter som tenker nytt og tar tak i muligheter som byr seg. Det viser visjonære bedrifter og det gir en kommunepolitiker håp og fremtidstro.

Samtidig må man som politiker vite at det som her skisseres er visjoner, og ikke mer håndfaste avtaler eller sikre tall for hva ei eventuell vindkraftutbygging i kommunen vil bety for disse bedriftene.

Leserinnlegg fra Ruth Kylland Martinsen: – RWE sendte 11. juni brev til Birkenes kommune der det blant annet foreligger ei liste med lokale leverandører som vil få oppdrag ved ei eventuell utbygging av Oddehei og Bjelkeberg vindkraftverk, for en verdi på totalt 20-25 mill. kr. Den totale verdiskapingen i regionen vil bli historisk høy, skriver de. Og leverandørene er valgt basert på høy lokal verdiskaping i Birkenes. Man kan spørre seg hvor stor del disse 20-25 mill. kr er av den samlede investeringen utbygger her planlegger, en investering som i juli 2016 var skissert til 1.8 milliarder kr, og i konsesjonssøknaden fra 2017 til 800 mill. kr (før søknad om endret konsesjon).

Det står også i skrivet til Birkenes kommune at kontraktene med leverandørene vil ferdigstilles de kommende ukene. Og for elektromekanisk arbeid forutsettes det at det er mulig å inngå endelig avtale med de aktuelle leverandørene med tanke på vilkår.

Det er disse korte setningene vi som politikere ikke må glemme; dette er kun stipuleringer da ingen kontrakter er inngått. Som dyktige og profesjonelle påvirkere av det politiske systemet kan vi anta at så bra som det her forespeiles, blir det neppe.

Det har vært visjoner og planer for denne vindkraftutbyggingen som mange trodde var sikre. Med langvarig forhandlinger mellom RWE og kommunen/fylket om Senumstadbrua, og med muntlige avtaler som fikk fylkestinget til å vedta prosjektering av brua, så trodde mange dette var en sikker gevinst for kommunen, men det viste seg å være en visjon.

Med muntlige forsikringer fra utbygger om at radarstyrte lys skulle sikre innbyggerne mot konstant høyintensitetsbelysning fra vindturbinene, så trodde vi dette var fakta som man kunne stole på. Dette var ikke sikker informasjon, og Luftfartstilsynet skal først utarbeide et nytt lovverk, og deretter vil hvert enkelt vindkraftanlegg måtte gjennom en individuell vurdering. Dette vil ikke kunne være på plass som en sikker forutsetning før en utbygging av Oddehei og Bjelkeberg vindkraftverk må startes, selv om utsatt idriftsettingsfrist blir gitt.

Hva kommunen vil sitte igjen med økonomisk ved en utbygging er ganske usikkert. De skisserte fem mill. kr i året er basert på eiendomsskatt som raskt kan endres på fra sentralt politisk hold, samtidig med at nedskrivingsreglene tilsier at beløpet vil reduseres i løpet av driftsperioden.

Hva den «moderate produksjonsavgiften» til vindkraftkommunene som regjeringen foreslår i energimeldingen vil innebære, er også uvisst. Regjeringen åpner dessuten i revidert statsbudsjett for at hele produksjonsavgiften kan falle bort dersom den viser seg å være i strid med EØS-reglene.

Visjoner er flotte, og jeg er glad i visjoner, men visjonen om Oddehei og Bjelkeberg vindkraftverk innebærer ei utbygging som griper kraftig inn i kommunens naturressurser, og innbyggernes boforhold. Da vil jeg si at vi som politikere trenger noe mer håndfast for å stemme for en utvidet idriftsettingsfrist for dette vindkraftverket.

 

Ruth Kylland Martinsen

_____________

Leserinnlegg