Leserinnlegg fra Felleslista SV/MDG: Endrede forutsetninger bør føre til nytt politisk vedtak

(Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/NTB)

Kommunestyret gikk 3. september 2020 inn for å gi RWE utsatt frist for idriftsetting av Oddehei og Bjelkeberg vindkraftverk. Dette vedtaket var basert på flere forutsetninger som nå er endret:

  • Bygging av vindkraftverket skulle føre til ny Senumstadbru, finansiert av RWE og fylket. Dette blir ikke realisert da RWE trakk seg på grunn av prisen.
  • Vindturbinene skulle ha radarstyrte lys for at naboene skulle slippe kontinuerlig høyintensitetsopplysning fra turbinene. Det jobbes med nytt regelverk og det er uavklaret om Luftfartstilsynet vil godkjenne dette.
  • Tilleggsavtalen som var framforhandlet med RWE er ikke undertegnet. Dermed har RWE unngått å forplikte seg til en minimumsbetaling til kommunen uansett utviklingen av eiendomsskatten.
  • RWE har heller ikke forpliktet seg til å legge driftshuset for vindkraftverket til Engesland. Saksfremlegg til kommunestyret desember 2020 viser at kommunen vil tape penger på å stå for oppføringen av et slikt driftshus, for deretter å leie det ut «til markedspris.» Det er lite sannsynlig at driftshuset vil bli lagt til Engesland dersom det blir utbygging. Kommunestyret budsjetterte i desember 2020 med midler til bygdeutvikling på Engesland uavhengig av RWE. Planene om Engeslandstun og bygdeutvikling er langt eldre enn RWE/EON sine planer om vindkraft. Utviklingen som skjer på Engesland nå kan derfor ikke sees på som en ringvirkning av det planlagte vindkraftverket.
  • Samskapingssenter Birkeland vil også drives videre uansett om RWE er del i det eller ikke. Planer om ei slik sentrumsutvikling var lansert lenge før RWE/EON kom til bygda, og dette kan ikke sees på som en ringvirkning av det planlagte vindkraftverket.
  • Stortinget vedtok 1. desember 2020 at det skal utarbeides et regelverk for framtidige vindkraftverk som tar bedre vare på natur og innbyggere, og der vindkraftkommunene skal få økte inntekter ved utbygging. RWE har mulighet til å søke om ny konsesjon etter nytt reglement når dette er på plass. Oddehei og Bjelkeberg vindkraftverk behandles etter gammel lovgivning, slik at kommunen ikke vil få del i forbedringer som nytt regelverk gi.

Vi mener at kommunen har lite å vinne på ei utbygging som viser seg å ikke holde det som var lovet, og der man ser at kommunen vil oppnå langt bedre betingelser dersom man går inn for utbygging av vindkraft ved et seinere tidspunkt.

Politikere som på grunn av endrede forutsetninger for det planlagte vindkraftverket, stemmer mot utsatt idriftsetting i kommunestyret 24. juni 2021 selv om de stemte for 3. september 2020, kan ikke kalles verken uansvarlige eller uredelige, men tvert imot fornuftige.

 

Felleslista SV/MDG

Ruth Kylland Martinsen

Inger Birkeland Slågedal

Anne Kari Birkeland

Iren Sommerset

Dagfinn Brørs

____________

Leserinnlegg