– Hvorfor kan ikke lærere undervise både på Herefoss og Birkeland?

 

Kjære politikere, jeg vil uttale meg om skolenedleggelsen som ligger til høring.

Jeg har selv barn som skal gå på skolen, og det fører med seg utrygghet og følelse av uvisshet av å skulle sende små 5-6 åringer med buss til og fra skolen. Selv møter jeg skolebussen og andre tunge kjøretøy flere ganger når jeg drar til og fra jobb, og har opplevd flere ganger at jeg må bråstoppe for å ikke kræsje. Det skjer oftest på strekningen mellom Engebu og Søre. Veien burde utbedres før trafikken skal bli mer trengende!

På møte med politikere ble vi som møtte opp forsikret om at bussjåførene har gode kjøreegenskaper og gode ferdigheter til å håndtere eventuelle konflikter/mobbing som skulle skje på kjøreturen til og fra skolen. Det ble også sagt at en stor del av elevene som går på Birkeland skole allerede er «skyss elever», men selv med den forsikringen så er jeg bekymret. Vi alle vet at den største delen av mobbing og trakassering skjer til/fra skolen. Hvilke tiltak vil dere eventuelt kunne sette inn om det skulle skje?

Det er også lagt inn et poeng med en kompetanseheving for lærere i 2025 (altså det året hvor det er minst elever) hvor det, etter som jeg har forstått, skal endres på hvordan lærere i dag underviser. Mitt spørsmål er da; hvorfor kan ikke lærere undervise både på Herefoss og Birkeland? I for eksempel sløyd, matfag, gym, o.l.?

Selvsagt forstår jeg at hver klasse må ha en kontaktlærer, men hvorfor kan ikke enkelte stillinger deles mellom Birkeland skole og Herefoss skole? På denne måten vil lærere kunne drøfte fag/elever med flere kollegaer? Hvorfor kan ikke rektor ved Birkeland skole være rektor ved Herefoss skole? Jeg har også lest forskning som viser til at barn som går i mindre klasser og på mindre skoler får en tettere relasjon til lærere og tettere oppfølging – noe som gagner alle typer elever, trygghet og kognitiv læring og utvikling. Både de som trenger mer, og de som trenger mindre støtte får dette lettere ved mindre klasser. Hvorfor da legge ned en skole, og flytte elevene over til en skole som per dags dato har over 430 elever?

Det ble også nevnt fra andre foreldre på møtet at barna per nå trives, hvorfor ikke utsette nedleggelsen og ta det opp igjen når nedgangen på elevtallet er størst? Vi som er foreldre er opptatt av barnets beste, og da er det trivsel og trygghet som veier tyngst!

Det er overraskende lite for Birkenes kommune å spare på nedleggelsen – så her burde barnas og foreldrenes stemme veie tyngst!

Jeg sier nei til nedleggelse av skolen! Vi som foreldre og bygd trenger skolen. Den er vårt plaster, og gjør at bygden er aktuell for nyetablerende og et voksende og levende lokalsamfunn!

 

Mvh Cathrine Bjørnestøl

________________

Leserinnlegg