Gladmelding fra kommunedirektøren – kommunen kan få tilbakeført opptil 21 millioner kroner fra KLP

KOMMUNEDIREKTØREN. Anne Stapnes varsler at Birkenes kommune kan få millioner av kroner tilbakeført fra KLP.

Til neste møte i Birkenes kommunestyre torsdag 6. mai er det varsla en sak der det framgår at kommunen kan få tilbakeført hele 21 millioner kroner fra Kommunenes Landspensjonskasse (KLP).

Dette gjelder ei ekstraordinær tilbakeføring til Birkenes kommunes premiefond i 2021. Beløpet er ikke fastsatt ennå, men det foreligger et foreløpig anslag på omkring 21 millioner kroner.

KLP opererer med følgende definisjon av premiefondet:

«Et fond for tilbakeførte premier og overskudd. Midler på premiefond kan bare brukes til fremtidig premiebetaling. Innestående på premiefondet er sikret en minimumsavkastning tilsvarende den garanterte renten. Hensikten er at forsikringstakeren skal kunne avsette ekstra beløp i «gode år» for å ha et fond å ta av til betaling av premier.»

I sakspapira til de lokale folkevalgte heter det, at «det er endringene i reglene for offentlig tjenestepensjon som fører til at midler fra oppsparte pensjonsreserver blir frigjort til premiefond. Kommunen har fått tilbakebetalinger tidligere år fordi avkastningen på innbetalte midler har blitt bedre enn forventet, men det har ikke vært i denne størrelsesorden.»

Kommunedirektør Anne Stapnes har anbefalt følgende vedtak i neste kommunestyremøte:

«Ekstraordinær tilbakeføring fra KLP gjøres over 2 år i 2021 og 2023 fordelt med like store reduserte innbetalinger av premier på hvert av årene.»

Birkenes kommune har frist fram til 18. juni til å gi tilbakemelding på om kommunen ønsker å benytte premiefondet på en annen måte enn å bare la dem stå på premiefondet i 2021.

Dersom midlene benyttes, skjer dette i 3. kvartal.