Leserinnlegg fra Ronny Thomassen: – Sirkulerer det en svarteliste på nei-siden?

 

Jeg takker for alle telefoner, sms’er og kommentarer på mine foregående leserinnlegg. Har snakket med mange vanlige birkenesinger, som ikke har noe egeninteresse i saken, men som er lei drittkasting, lei av mistenkeliggjøring og er bekymret for bygdas framtid og økonomi. Har noen flere punkter jeg glemte og få med i forrige leserinnlegg og fått tips om andre interessante punkter. Jeg tar for meg dette punkt for punkt videre i innlegget mitt.

 

  1. Boikott og splid

Her har jeg fått meg en overraskelse ved å snakke med vanlige folk. Mange opplever nei siden som harde, støtende og ekskluderende. Har snakket med arbeidstakere ved 3 forskjellige foretak i bygda og hørt om ett 4 foretak. Disse sier at foretakene har fått henvendelser om at hvis disse tar arbeid for vindkraft vil foretakene bli boikottet. Jeg begynner da og lure på om det finnes og sirkulerer en svarteliste på nei-siden? Er det sånn at folk på nei-siden vil true disse foretakene til taushet? Er det motvind som organiserer noe sånt? Føler at motvind bør kommentere disse påstandene jeg hører. Jeg vet at innbyggerne kan velge hvem de vil til og jobbe for seg, kjøpe varer fra hvem de vil, men dette er ikke fint gjort for å si det mildt. Foretakene i bygda holder nå en lav profil, fordi de risikerer å miste kunder og arbeid og det er forståelig. Om disse er for eller imot vindkraft spiller vel ingen rolle? De vil bare ha arbeid, sikre sine arbeidsplasser og sine inntekter. Derfor er det helt forferdelig at noen bruker slike virkemidler her i bygda. Dette gjør meg sint og oppbrakt, vil vi ha et samfunn hvor trusler og utfrysning skal vinne?

Dette er udemokratiske virkemidler, noe vi forbinder med diktaturer og ett partistater, noe vi IKKE vil ha her i Birkenes. Det er her jeg føler representanten Bjorvatn KrF bommer fullstendig ved og si at vi nå må si nei fordi denne saken fører til splid og uvennskap i bygda. Føler han gir etter for det harde presset nei-siden nok bruker på tvilere. Media bør kanskje også sjekke med bedriftene i bygda og høre om disse truslene stemmer?

Det blir snakket om at vindmøller vil skape splid og at det ikke er verdt det. Sett nå at det ikke blir vindmøller og vi ikke får denne inntekten til bygdas økonomi, da vil det i hvert fall bli splid. Da må kommunestyret ta vanskelige og upopulære valg. De kan ikke lenger leke Ole Brum og si ja til begge deler. De må begynne og si nei og prioritere hvor de skal bruke pengene. Bare se hva det stod i BA sist utgave. Renseanlegget skal bygges på Tollnes og vil føre til at, sitat: Inntil det er på plass(renseanlegget), vil bygda komme i en situasjon der nye større utbyggingsprosjekter IKKE kan realiseres. Med andre ord hva skal da utsettes? Er det stedsutvikling(butikk)på Engesland til 5millioner? Er det rusboliger? Er det etterlengta boliger i boveiledertjenesten? Eller skal ungdomstrinnet på Engesland legges ned? Folk må skjønne at vi ikke kan styre kommunen som den gjøres nå uten flere gode inntekter, som bl.a. vindmøllene vil kunne gi. All grunn til å se mulighetene og si ja til en mer stabil framtid.

 

  1. Infrastruktur

Ny bro og ny bedre, sikrer og bredere vei oppover dalen vil gjøre veien tryggere og kjøre. Dessuten vil det gjøre uttak av skog mer lønnsomt for alle som har skog i området. Ikke bare for de som har vindmøller på eiendommen sin, men også naboer og andre med eiendommer som har skog til uttak. Dette vil gjøre eiendommene mer lønnsomme og mer drivverdige nå og for neste generasjon. Dette vil igjen komme bedrifter innen skogbruk til gode, eiendomseier til gode og til slutt kommunen til gode? Derfor ett ja fra meg, slik at folk i fremtida også kan bo utenfor sentrum og ha ett levebrød.

 

  1. Sikker kraft tilgang

Hører flere sier vi ikke har nok tilgang på sikker og god kraft til og utvikle bygda. Flere og flere skal ha el-biler, privat forbruk innen det elektrisk øker. Vi vil vel også helst ha flere nye bedrifter til bygda for å sikre vår felles velferd. Bygda vil også vokse p.g.a vår beliggenhet i forhold til Kr. sand, Lillesand, E-18 osv. Vi må da ha nok og sikker kraft i framtida og det tror jeg vi ikke har, når jeg hører at 3B sliter med sikker og nok kraft. Jeg tenker da framtida og sier ja.

 

  1. Grønne sertifikater

Snakka med en kar bosatt på Birkeland, som snakket om grønne sertifikater, det er det som er framtida sier han. Jeg kjøper strøm via ett selskap som heter Tibber, de handler bare med såkalt grønn strøm. Tenk hvilke muligheter våre bedrifter vil ha, når de kan kjøpe grønne kort reiste sertifikater med strøm fra egen bygd. Følg meg på denne fremtidsvisjonen: Vi får vindkraft og da kraft som sendes til lokale bedrifter som 3B, Koab, Foss Bad, Uldal, asfaltverket (som står for mest utslipp i bygda) osv. 3B varmer opp vann med vindkraft, sender så dette vannet til kommunen (og kanskje en flerbrukshall i framtida). Da har både bedriftene, kommunehuset og sykehjemmet grønn kraft, kortreist grønn kraft som sikkert vil gi de beste grønne sertifikater som man kan få kjøpt, det er i hvert fall bærekraftig. Tenk for ett fortrinn bedriftene og kommunen vil ha i forhold til fremtidige jobber, kontrakter og tildelinger fra staten. Vi skal alle inn på en grønnere hverdag om vi vil eller ikke, det har staten bestemt, hvorfor da si nei til denne gavepakken til oss alle?

 

  1. Vei, vann og kloakk

Har snakket med 2 uavhengige tidligere kommunalt ansatte som sier det samme, nemlig at folk skulle bare visst hvilke utgifter som ligger under bakken her i kommunen. De sier dette blir kjempedyrt for kommunen i fremtida, man kan alt se konturene av dette. I Nordåsen bak meg har det nå på kort tid i vinter kommet 4 brudd på vannledning. Skulle ønske kommunen kunne legge frem analyser av hva dette vil koste oss de neste årene. Vi har ikke økonomi til å tåle mer utgifter uten at skatter og avgifter øker kraftig for oss innbyggere. Sier derfor ja til vindkraft som vil gi oss en mer stabil økonomi.

 

  1. Fornybar energi

Staten vil at vi skal ha en grønnere hverdag, at vi skal gå over til el-biler og bruke fornybar energi, det er vel ett faktum vi alle kan være enige om? Regner med at endel av dere motstandere til vindkraft har eller vil skaffe dere el-biler? Spør dere da hvor skal dere hente fornybar energi til disse om ikke fra vindkraft? Skal vi ha solenergi? Skal vi bygge ut flere vassdrag? Er dere for vindkraft, men bare ikke her? I så fall syntes jeg det er ett veldig dårlig egoistisk utgangspunkt. Vi må ha mer grønn strøm og det vil jeg være med og hjelpe til med via vindkraft hos oss.

Så vet jeg også at disse inntektene fra vindmøllene ikke vil gjøre oss styrtrike, men det vil gi oss en trygghet, ett handlingsrom, som kan komme alle 3 kommunesenter til gode. Disse pengene ville gitt pluss i mange av de ti siste foregående budsjettene i kommunen, tenk på det dere!

Jeg vet også at nei siden ikke bare består av fanatikere, men seriøse, snille, hyggelige og gode mennesker med gode intensjoner. Jeg spør igjen disse som er mot vindkraft (gitt at vi vil få en annen utregning av kommunens inntekter enn den som er nå). Hvor vil dere hente opp mot 300 millioner kroner. I kommunale inntekter, 6.75 mill. til fond for bygdas idrettslag, kultur, museum er osv. og flere jobber, dette over 30 år? Hvordan vil dere utvikle bygda? Hvordan skal vi ha det som unge og gamle i framtida? Vi må kunne bygge for framtida og ikke etter lommeboka som gjøres i nåtiden.

Til slutt vil jeg bare si at jeg lever ikke i Andeby, men på Birkeland og har det greit der. Samtidig ser jeg utfordringene som er der og vil komme, hvilket andre tydeligvis ikke ser eller vil se. Er man politiker i bygda burde man se framover og tenke framover og ikke si at vi har det vel greit her. Selvfølgelig har vi det greit i forhold til mange andre mennesker i verden. Spør ett eldre menneske i bygda, som trenger hjemmehjelp, de har mistet den trygghet det var og ha ett fast menneske fra gang til gang. Nå vet de ikke hvem som kommer og må forklare hvordan de vil ha det fra gang til gang. Dessuten er det redusert tid til hver enkelt, fra 90min til 60 min. annen hver uke. Spør skolene om de sliter med budsjettene og få endene til å møtes. Spør de svakeste om de har alt på stell, om det er nok boliger og personal til disse, men de får kanskje som fortjent?

Til slutt vil jeg bare si at jeg ikke lyver og ikke skriver dette for andre enn meg selv, men utfra mine beste evner og tankene skriver jeg dette i håp om en god framtid for oss alle i Birkenes kommune.

 

Mvh Ronny Thomassen

____________

Leserinnlegg