Klart for nye turer – tre nye topper å besøke i år

Våren er på frammarsj, og da oppfordrer vi alle til å komme seg ut i den flotte naturen og besøke noen av de flotte utsiktspunktene vi har i Birkenes.

Det er kulturleder Wenche Flaa Eieland som kommer med oppfordringen i en pressemelding Birkenesavisa har mottatt. I fjor ble det satt ny rekord med totalt 27.050 registrerte besøk på de 21 offisielle turtoppene i Birkenes. Det var en økning på mer enn 7500 besøk sammenlignet med året før. Kulturlederen håper tilbudet blir minst like godt tatt imot i år.

Besøkene leses ut av bøkene som er plassert ut i egne «postkasser» på toppene. Her kan toppturfolket skrive seg inn. Det er også satt ut klippetenger man kan bruke til å klippe i et eget klippekort. Kulturlederen mangler ikke argumenter når hun skal lokke oss ut i naturen og opp på toppene. I år er 16 år siden Birkenes kommune lanserte toppturtilbudet som ett av flere folkehelsetiltak. De første årene var kun noen få topper med i opplegget, men siden har både antall topper og antall besøkende økt.  I år er det lagt opp til 24 topper i toppturprosjektet.

– Toppturer er bra for både den fysiske og den mentale helsa, du får en fin naturopplevelse underveis og en spesielt god følelse når du kommer opp på toppen og kan skue utover, og så blir du kjent i naturen og i kommunen, ramser kulturlederen opp.

Tilbudet er et samarbeidsprosjekt mellom Birkenes IL, IL Gry, Herefoss IL og kulturkontoret. Toppene ligger der til allmenn benyttelse, men har du lyst på en fleecegenser eller t-skjorte med toppturlogo, trenger du klippekort. Det fås kjøpt sammen med turheftet «Ut på tur i Birkenes» på Best-stasjonen på Birkeland, Birkeland bibliotek, Servicetorvet på kommunehuset og på butikkene på Herefoss og Engesland. Kravet for å få toppturpremie er 20 klipp, men man trenger ikke ta alle på ett år. For barn under 12 år er det premie for 12 toppturklipp.

De nye toppene på programmet i år er Natveitåsen, Knatten og Storemyrknuten, og slik beskriver Wenche de nye toppturene.

Natveitåsen (141 m.o.h) ligger like oppforbi det nye vanntårnet. Toppen ble i fjor med i barnas toppturprosjekt og er nå i år også tatt med i det ordinære toppturopplegget. Det er nydelig utsikt fra benkene på toppen utover store deler av Birkeland.

Knatten (125 m.o.h) ved Haugevann ble i likhet med Natveitåsen først en del av Barnas toppturer før den i år ble tatt med i det ordinære toppturopplegget. På østsida av Haugevann går store deler av turen på skogsbilvei, forbi Haugelia. På toppen kan man ta en velfortjent pause på benken og nyte god utsikt.

Storemyrknuten (530 m.o.h) er den høyeste toppen i kommunen, og ligger i Vegusdal. Den har tidligere vært med i toppturprosjektet. Det er nå laget en ny trase` inn til toppen, og den er mye finere å gå enn den gamle. Fint terreng å gå, med start fra Røyland gård.

Koronaen tillegges mye av «skylden» for det gode toppturbesøket. Slik blir det nok delvis i år også. Wenche har fått mange tilbakemeldinger fra bygdefolk som takker for flotte naturopplevelser og forteller at de er blitt kjent med nærområdet på en ny måte.