Raskest mulig nytt renseanlegg blir plassert på Tollnes – på hevet tomt

TOLLNES. Kommunens nye renseanlegg er nå vedtatt plassert på oppheva tomt på Tollnes. (Illustrasjon: Birkenes kommune)

Birkenes kommune har ikke god tid, og ikke lomma full av penger, når det gjelder å få bygd nytt renseanlegg.

Disse to faktorene spilte inn da kommunestyret torsdag kveld enstemmig vedtok at det nye renseanlegget skal plasseres på kommunens egen tomt på Tollnes.

Dermed ble det ikke sånn som kommunedirektøren hadde anbefalt, med plassering ut mot Mollestad.

Det tredje plasseringsalternativet, ved Nyhaven, fanget ingen interesse blant de folkevalgte. Dette hadde betinga avtale med private grunneiere, og avkjørsel med nytt veikryss og utfordrende trafikksikkerhet.

Det var Anders Snøløs Topland som på vegne av Senterpartiet fremma forslaget om plassering av renseanlegget på Tollnes.

– Vi har verken lomma full av penger eller god tid, sa Snøløs Topland. Han påpekte at det synes å være større usikkerhet ved å velge Mollestad framfor Tollnes.

I ordskiftet, som torsdag var i et rent nettmøte, fikk Senterpartiet sitt forslag raskt støtte fra de folkevalgte fra de andre partiene.

Arild Windsland (H) ba om ei avklaring på hvilke tomt på Tollenes forslaget gjaldt. Det ble raskt svart opp av Bjørn-Tore Hovland (Sp), at dette er kommunens tomt ved nåværende renseanlegg.

Varaordfører Anders Christiansen (Ap) var klar på partiets syn. – Vi støtter Senterpartiet fullt ut. Det viktigste for oss nå er tida. Går tida, blir det også dyrere.

OPPHEVA TOMT. Det er Birkenes kommune som allerede eier tomta på Tollnes, som nå skal heves for å beskytte mot storflom. (Illustrasjon: Birkenes kommune)

Med en betydelig usikkerhetsmargin, er det beregna at et nytt renseanlegg på Tollnes vil koste i underkant av 50 millioner kroner – omkring 18 millioner kroner mindre enn et anlegg ut mot Mollestad.

For å sikre renseanlegget mot en 1000-årsflom, må anlegget plasseres 3-5 meter høyere enn dagens nivå på tomta – «heving av tomt vil medføre at anlegget blir synlig eksponert i forhold til omkringliggende bebyggelse som består av næring og boliger i Rørhomveien» opplyses det i sakspapira.

Det haster med å få på bygd et nytt kommunalt renseanlegg. Inntil det er på plass, kan bygda komme i en situasjon der nye større utbyggingsprosjekt ikke kan realiseres.