Lokalpolitiker Odd Gunnar Tveit (Frp) hos frisør for aller første gang – men klarte meningsbærer Therese Aamlid Bjelland å forandre krølltoppen?

 

I denne ukas Tenkesmia skriver Fremskrittspartiets lokalpolitiker Odd Gunnar Tveit: – Jeg har aldri vært hos frisør i heile mitt liv. Da vil kanskje noen si, at det kan vi se. Men hvis jeg en gang skal til frisør, så blir det på Birkeland.

Birkenesavisa har utfordra Odd Gunnar (56) og inviterte han til å få sin aller første frisørklipp, hos en annen meningsbærer – Therese Aamlid Bjelland (34) på Tingeling.

Han tok utfordringa på strak arm. – Det er kjerringa mi som klipper meg ute på plenen heime, men ikke nå om vinteren. Og kjerringa er nok bare glad for å kunne slippe denne gang, sier «framstegsmannen».

Odd Gunnar har masse krøller på toppen, som han forteller at er en arv etter faren.

Therese plasserer umiddelbart krølltoppen i «vaskestolen».

Therese: – Så tykt hår du har. Det er jo så tykt at en kunne ha isolert vinduene med det.

Lokalpolitikeren fra Steinsland lener hodet lydig bak og over servanten. Innsåpinga er i gang. Og erfarne frisørhender gnir inn – og masserer hodebunnen. Odd Gunnars øyne faller igjen, sånn som det hender at andre av våre folkevalgte gjør på kommunestyremøtene – i påvente av at «sin» viktige sak skal debatteres.

Praten går om bygdas dialekt, som Therese er en bevisst utøver av. Og som hun skrev om i sitt siste Innspill.

Odd Gunnar: – Jeg er ikke så heldig at jeg har fått birkelandsdialekt.

Han holder den for å være et hakk finere er den herefossinger – og vegdøler – snakker. Nesten litt underlig, siden bestemora hans kommer fra Tveit i Fjermedalen og bestefaren fra Tveit i Hovlandsdalen. Sjøl har han en umiskjennelig sleng av venndølsk, som kommer fram så fort han åpner munnen.

Det er på Birkeland at Odd Gunnar jobber, i industrien. Det har han gjort i langt over tjue år. Og han er veldig glad i bygda. Slagordet hans er – «gjør Birkeland greit igjen», inspirert av slagordet til en nå tidligere amerikansk president.

– Jeg vil helst at ungene skal gå på skole på Birkeland. Jeg skal vel være litt forsiktig med å si det for høyt. Men nå ser det jo ut til at skolen på Samkom blir lagt ned likevel, sier patrioten.

Odd Gunnar sier at han tilhører bedehusmiljøet. Han har vanka mye på Grovane bedehus. Men han er døpt og konfirmert i frikirka

Samtaletemaet skifter i salongen. Lokalpolitikeren har lydig tatt plass i en klippstol, foran et stort speil.

I et innlegg i Tenkesmia vår i høst, minna FrP’eren om «et voldsomt godt forslag» fra sin favorittpolitiker Sylvi Listhaug – de som ønsker flere innvandrere melder seg frivillig til å ta imot flyktninger.

Før han konkretiserte. «– Da kunne de som stemte i kommunestyret for å ta imot flyktningene fra Morialeiren melde seg frivillig til å ta imot flyktninger. For eksempel så kunne Silje (Bjørnarå Drangsholt, red.anm), ordfører Gyro og Trygve Endresen melde seg frivillig til å ta imot flyktning».

Det var i samme Tenkesmia det kom fram at det ikke ble noe «blautkake» på den lokalt folkevalgte fra Steinsland etter at Donald Trump tapte presidentvalget i USA. Det ble gulrotkake isteden.

Brått kommer vi på at Odd Gunnar sitter i styret nede på Folkehøgskolen Sørlandet. Det hender at også lokale folkevalgte møter seg sjøl i speilet. Vi lurer på hva han i frisørstolen, med mindre og mindre krøller, syns om at det hvert år kommer unge med ulike hudfarger for å gå på bygdas folkehøyskole?

FrP’eren er uvanlig kortfatta i sitt syn på saken: – De siste åra er det blitt mye mindre av de.

Men Therese lar han ikke slippe unna: – Husk Odd Gunnar, at skittentøy er det eneste som skal sorteres etter farger.

Samtalen dreier inn på det med å vie likekjønnede. Dette er et tema som Therese tok i et Innspill her i avisa før jul – og skreiv blant anna: Kirkas gammelmodige meninger, og eldgamle tradisjonelle tankegang, bør fornyes – og noe bør legges bort en gang for alle.

Odd Gunnar: – Jammen det står jo i Bibelen at det er galt at homofile skal leve sammen og gifte seg.

Therese: – Men det står også i Bibelen, at størst av alt er kjærligheten. Og de siste sidene i Bibelen er blanke. Så da kan man finne veien sjøl, og skrive inn der. Det tror jeg rett og slett er meninga.

Høsten 2019 diskuterte de folkevalgte i Birkenes flagging med Regnbueflagget ved kommunehuset. Odd Gunnar var sterkt imot dette. «Prideflagget» mente han at hørte hjemme i folks hager, og sa følgende i debatten: – I private hager må man kunne flagge med Pride-flagget eller sørstatsflagget, eller som jeg av og til gjør, flagge med Israels flagg. Jeg blir mer og mer glad i det norske flagget, med korset, og det kristne og vi må hegne om dette.

Therese har mer på hjertet: – Hvis man må leie inn en annen prest for at homofile skal kunne få gifte seg i kirka vår, så er ikke det godt nok.

Mamma og salongsjef Helen Flakk Parcon står i døråpninga, følger samtalen – og er ikke helt taus.

Trass i alvorlige temaer, er stemningen er god. Smil og latter sitter løst, sånn de så ofte gjør på Tingeling.

Odd Gunnar tenker seg godt om. Kan han som country-elsker la kinnskjegget fare? – Nei. Jeg vil ikke se ut som en «byfis».

Så var det barten da. Skal den beholdes?

Helen: – Tenk så mye mer og bedre kos det blir på deg, om du kommer heim til kona di uten barten.

Odd Gunnar virker for en gangs skyld ordløs. Vil hun virkelig like det, tro?

Helen med et smil – Å, så det er kona som bestemmer?

På gulvet ligger det en haug med politiker-krøller tilbake.

De blir levert og brukt ute på kommende års juletrær. – Knoppspisende rådyr liker ikke lukta av sånt hår og holder seg langt borte, sier Therese med nok et smil.