Støtter Sylvi Listhaug

BLOMSTER: Justisminister Sylvi Listhaug på sitt kontor med hundrevis av blomsterbuketter som hun har fått i støtte av sine tilhengere etter den siste ukes hendelser. En Facebook-aksjon er satt i gang til støtte for den hardt pressede justisministeren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mener justisministeren er dårlig behandlet av opposisjonen.

– Sylvi Listhaug har bare skrevet det som er sant. Jeg er en Listhaugianer, og jeg mener partiet og regjeringa gjør rett i å gå hvis Listhaug blir kasta av Stortinget, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Kommunestyrerepresentanten i Birkenes var i helga på Frp-konferanse på Sola, hvor partiets ledere og nestledere fra hele landet var samlet. Naturlig nok ble også Listhaug-saken diskutert. Mandag skal Kristelig Folkeparti ta stilling til om de vil støtte ett mistillitsforslag mot justisministeren.

– Det renner inn med innmeldinger til partiet både i Aust-Agder og resten av landet, sier Tveit, og legger til:

– Folk synes Listhaug blir dårlig behandlet av KrF og opposisjonen.

Usikkerhet om KrF

Mandag klokka 12.00 samles KrFs landsstyre for å diskutere om de skal støtte mistillitsforslaget fra Rødt, som har samlet hele resten av opposisjonen.

Kilder i regjeringsapparatet sier at Solbergs regjering går av dersom KrF støtter mistillitsforslaget mot Listhaug. Partiet er dermed under hardt press. Stemmer de for mistillit, kan hele regjeringen falle.

KrF-leder Hareide har ikke villet kommentere saken.

– Jeg kan bekrefte at det har vært samtaler mellom statsministeren og Hareide flere ganger denne helgen, var det kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy ville si til NTB søndag.

Både i Høyre, Frp og Venstre er det usikkerhet om hvor KrF lander. Få tror partiet ønsker å framprovosere et regjeringsskifte ettersom KrF etter høstens valgnederlag står midt i en prosess for å avgjøre kursen videre. Samtidig mener mange i partiet at tilliten til Listhaug er tynnslitt.

Facebookinnlegg

Bakgrunnen for mistillitsforslaget mot Listhaug er et Facebook-innlegg. Fredag 9. mars la Listhaug ut et bilde av al-Shabaab-krigere og hevdet at Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Posten ble slettet fra Listhaugs Facebook-side etter fem dager fordi hun ikke hadde rett til å bruke bildet.

Innlegget skapte sterke reaksjoner, og Listhaug anklages for å nøre opp under hatefulle konspirasjonsteorier mot Ap. En samlet opposisjon vedtok torsdag sterk kritikk mot henne.

Bakgrunnen for posten var at Stortinget har behandlet et forslag om å ta fra fremmedkrigere statsborgerskapet, dersom de også har statsborgerskap i et annet land. Til forskjell fra regjeringen mener Ap at saken må avgjøres i domstolen. Dette ble også Stortingets vedtak.