Oslo Børs 1. februar: RWE har inngått avtale med selskapet Magnora for å utvikle Oddeheia og Bjelkeberg

(Illustrasjon: Meventus/RWE)

Mandag ettermiddag, 1. februar, meldte Oslo Børs at RWE Renewables har inngått en opsjonsavtale med selskapet Magnora, med hensikt å utvikle Oddeheia og Bjelkeberg vindpark i Birkenes kommune i Agder.

I pressemeldinga fra Magnora heter det blant anna, at «alle avtaler som allerede er inngått mellom RWE Renewables, lokale leverandører og lokale myndigheter vil forbli i kraft etter Magnoras investering i prosjektet» og at «vi forstår at Birkenes kommunestyre er svært ambisiøs med sine grønne industriplaner, og derfor ønsker vi å investere her.» Videre refereres fylkesordfører Arne Thomassen i pressemeldinga: – «Jeg mener også at den lokale prosessen har vært konstruktiv.»

Magnora er et norsk utviklingsselskap som satser på fornybar energi. Selskapet har hatt et ønske om å bruke pengene de får inn fra to britiske oljefelt på produksjon av vindkraft, skrev E24 i fjor. Da ble det meldt at Magnora skulle ha kontorer i Oslo og Malmø. Styreleder er Torstein Sannes. Han har bakgrunn fra oljeletingsmiljøet og selskapet Lundin Norway.

Selskapet som RWE nå har inngått opsjonsavtale med, for å utvikle Oddeheia og Bjelkeberg, het tidligere Sevan Marine. Ifølge nettavisa E24 solgte selskapet det meste av virksomheten sin til Sembcorp i Singapore i 2018, og skifta da navn til Magnora.

Pressemeldinga – lagt ut på Oslo Børs:

Magnora innleder samarbeid med RWE Renewables om vindprosjekt i Sør-Norge

1. februar 2021: Det norske fornybarenergiutviklingsselskapet Magnora har inngått en opsjonsavtale med RWE Renewables med den hensikt å utvikle oddeheia og Bjelkeberg vindpark i Birkenes kommune i Agder.

Det landbaserte vindprosjektet vil ha en installert kapasitet på opptil 98 MW når det er ferdigstilt. Magnoras andel i prosjektet vil være om lag 34 prosent. Prosjektet vil etter planen være ferdig i 2021 og i drift i 2022. RWE Renewables er en av de store internasjonale land- og havvindutviklerne.

« – Sør-Norge har en fantastisk mulighet til å ta en ledende posisjon innen utvikling av grønn teknologi, som batteriproduksjon, støttet av en lokal fornybar grønn energiindustri. Det er mange norske regioner som ønsker å kreve den gule trøya for en slik næringsutvikling, men vi forstår at Birkenes kommunestyre er svært ambisiøs med sine grønne industriplaner, og derfor ønsker vi å investere her, sier Torstein Sanness, arbeidsleder i Magnora ASA.

RWE Fornybar energi har søkt Olje- og energidepartementet om ett års forlengelse av tillatelsen Dette vil bety at vindparken må være i drift innen 31. desember 2022. En avgjørelse om saken er ventet om kort tid. Magnoras deltakelse i prosjektet er betinget av godkjenning av tillatelsesforlengelse.

BEHOV FOR MER FORNYBAR ENERGI I REGIONEN

Fylkesordfører i Agder, Arne Thomassen: – Dette er svært viktig for vår innsats for å få ny og ren energi tilgjengelig. At et norsk selskap investerer tungt i vår region er viktig og vil ha positive effekter for bedrifter både i Birkenes og for hele regionen. Jeg mener også at den lokale prosessen har vært konstruktiv. Vi vil trenge mer fornybar energi i fremtiden. Det er derfor viktig at alle bidrar.»

– Alle avtaler som allerede er inngått mellom RWE Renewables, lokale leverandører og lokale myndigheter vil forbli i kraft etter Magnoras investering i prosjektet.

Magnora kommer fra Arendal, Sør-Norge, og ble startet i 2001. I dag har fornybarenergiutviklingsselskapet hovedkontor i Oslo, men eier fortsatt kontorbygg i Arendal, pluss Magnoras finansdirektør er basert i Kristiansand.

«– Å realisere vindparken Oddeheia og Bjelkeberg ville ikke bare skape betydelige verdier og positive ringvirkninger for lokalsamfunnet, men også posisjonere Birkenes og Sør-Norge for fremtidig grønn industriutvikling som potensielt kan generere hundrevis om ikke tusenvis av arbeidsplasser de kommende tiårene. Vi håper å spille en rolle i dette», sier Sanness.

Magnora kunngjorde nylig etableringen av et flytende vindselskap. Selskapet har også nylig investert i følgende selskaper:

– Eierskapet i det 500 MW havvindutviklingsprosjektselskapet Kustvind AB i Sverige.

– Det muliggjøre teknologiselskapet for solenergi, Sverige-baserte Evolar AB, som utvikler banebrytende perovskiteteknologi som kan muliggjøre betydelig økning i effektiviteten av solcellemoduler.

– VINDR AS, vindkraftutviklingsselskapet med fokus på små og mellomstore vindutbyggingsprosjekter i industrielt og dyrket land.

– Etablerte nylig et felles selskap med et verdensledende offshoreteknologiselskap for utbygging av ScotWind og den første norske konsesjonsrunden i havvind.