Birkenesgutten Elias (12) hovedperson i stjerneregissør Morten Tyldums nye kampanjefilm – lørdag gikk han langrenn på Engesland

MORGENDAGENS HELTER. Elias Gumpen Engesland (12) fra Birkenes er hovedperson i energikonsernet Equinors nye kampanjefilm - Morgendagens Helter. Her fra opptakene i Ørsta i november 2020. Stjerneregissør Morten Tyldum (til høyre) instruerer.

I energikonsernet Equinors nye kampanjefilm Morgendagens Helter, er 12 år gamle Elias Gumpen Engesland fra Birkeland med som en av hovedpersonene. I filmen ser vi skitalentet fra Birkenes Idrettslag bestige fjellet Vestkopp i Ørsta på rulleski. Og det både i god fart, og med en teknikk, som er langt over snittet for en på hans alder.

Morgendagens Helter er et prosjekt som har pågått i mange år, der energigiganten Equinor er med og bidrar til at ungdommer i ulike aldre innen kultur, utdanning og idrett får stipender – og blir fremhevet på ulike måter.

I 14 minusgrader lørdag traff Birkenesavisa Elias Gumpen Engesland, da langrennsgruppa i Birkenes IL arrangerte et skirenn i lysløypa på Engesland. Selve konkurransen var selvsagt preget av koronareglene. Idrettslaget var meget nøye med nødvendig avstand og antall deltagere.

ELIAS GUMPEN ENGESLAND. Lørdag gikk 12-åringen Elias langrenn i lysløypa på Engesland.

En av de 15 jentene og guttene mellom 9 og 16 år som gikk, var Elias.

– Hvordan er det å figurere på en slik stor kampanjefilm som går ut til hele landet, spurte vi det store skitalentet?

– Jeg syntes det var stor stas da jeg ble filmet opp de bratte bakkene på Vestlandet. Et filmteam fulgte meg hele veien. Og selv om det var tungt var det en utrulig moro opplevelse forteller, den unge birkenesgutten. Filmen ble spilt inn i november i fjor og det var et skikkelig artig opplegg, kunne 12-åringen fortelle.

Den unge birkenesløperen er ikke er en av de som er aktuelle for kampanjen Morgendagens Helter. Det er han for ung til enda.

Morten Tyldum var regissør for kampanjefilmen, og stod for produksjonen sammen med Einar Film.

STJERNEREGISSØR. Morten Tyldum har vært regissør for kjente filmer både i Norge og internasjonalt. (Foto: NTB)

Tyldum har blant annet regissert filmene «Varg Veum–Falne engler» basert på en roman av Gunnar Staalesen, og «Hodejegerne» basert på en roman av Jo Nesbø – og solgt til over 50 land. Den internasjonalt kjente regissøren hadde også suksess med den historiske thrilleren «The Imitation Game». Denne filmen ble nominert til åtte Oscar, inkludert for beste film.

Elias sin storebror, Johannes, var med som stand in under innspillingen av kampanjefilmen i Ørsta.

– Det var en artig opplevelse for oss alle tre å være med på et så profesjonelt opplegg, forteller mamma Ingvild Engesland da vi snakker med henne under langrennet på Engesland.

– Elias stod på i sterk vind og kulde. Det ble mange kilometer med motbakke i løpet av dagen. Han regnet det som ei god intervalløkt, der han dro på opp, og ble fraktet ned i bil mellom klippene, forteller Ingvild.

Ingvild Engesland var selv en meget god skiløper i ung alder, og konkurrerte på det norske juniorlandslaget.

I lørdagens langrenn var ni år gamle Tomine Haugeplass Aanesen den yngste deltageren, og gikk en runde i lysløypa som var cirka to kilometer lang. Noen av deltakerne gikk to runder, mens de eldste gikk tre runder. Raskest av alle i dag var 14-åringen Teodor Håbesland Holm, som gikk runden på raske 5,40 minutter. Johannes Gumpen Engesland og Nora Fauske Heia, begge 13 år gamle, var de raskeste i sin klasse.

Rennleder Ingvild Engesland sier at det viktigste med dagens renn var deltagelsen, og at de fikk gått litt etter klokke, mer enn selve konkurransen.

Disse deltok i lørdagens langrenn:

Arild Moldal, Daniel Olsen, Nils Henrik Smeland, Teodor H. Holm, Tony Kao, Hanne Eik-Jørgensen, Nora F. Heia, Johannes G. Engesland, Tobias H. Aanesen, Johan Smeland, Thomas Torkildsen, Othelie H. Holm, Elias G. Engesland, Jakob Vreim Ludvigsen og Tomine H. Aanesen.

Tomine Haugeplass Aanesen.

 

Nora Fauske Heia, Johannes Gumpen Engesland og Teodor Håbesland Holm.