Venke Knutson vil skape flere skravletreff med «Sammen i desember» – håper på videohilsen fra Tobias jorde til Erna Solberg

Mange er ensomme. Venke Knutson har tidligere tatt initiativ til «Skravlekoppen». Nå starter hun kampanjen «Sammen i desember».

Felles for begge kampanjene er at de innbyr til uformell prat og kontakt med andre mennesker. Undersøkelser viser at en av fem i det lille landet vårt er ensomme eller ønsker mer kontakt med andre mennesker. Det var dette Venke ville gjøre noe med da hun først starta med «Skravlekoppen. Nå er det strenge koronarestriksjoner, og mange flere føler seg ensomme. Derfor satser de nå også på kampanjen «Sammen i desember».

I skrivende stund er det 33 medlemmer i «Sammen i desember» Det kan være alt fra lag, organisasjoner, frivilligsentraler, handelssenter og kulturhus. Medlemmene legger til rette for uformelle møtesteder, selvfølgelig med smittevernhensyna. Alle arrangement vil annonseres på sammenidesember.no.

«Altfor mange går lenge uten en prat med andre, noen kan gå en uke eller enda lenger uten å se et annet menneske eller muligheten til å snakke med en annen person. Nødvendige smitteverntiltak kan ha forverret denne situasjonen for mange. De vanlige møteplasser har falt bort, mange har hatt måneder alene på hjemmekontor og flere har opplevd lang tid uten å få treffe familie eller venner. Derfor har vi startet kampanjen Sammen i desember, som handler om å skape flest mulig menneskemøter før jul, enten i form av fysiske møter, per telefon eller på video. Alle kan bli med på et treff som passer dem, enten det er i form av å komme seg ut av huset og gå en tur, eller i form av en telefonsamtale med en annen, kjent eller ukjent, skriver hun på sammenidesember.no.

Sammen i desember skal legge til rette for skravletreff i hverdagen, og som skal redusere og forebygge ensomhet, og legge til rette for et mer inkluderende samfunn.

– Sammen med mange andre sosiale lavterskeltilbud ble vi oppfordret av helsedirektoratet til å være litt ekstra kreative, og skape sosiale treffpunkt. Forrige undersøkelse viste at en av fem er ensomme. Det er grunn til å tro at tallene for 2020 er mye høyere. Vi har mange restriksjoner, men det kan være godt å fokusere på alt det vi faktisk kan gjøre. Kafeene er oppe, vi kan ta en kaffeprat, vi kan ta en gåtur sammen, vi kan ringe hverandre, og vi kan og ha små besøk. Det å treffes for en prat er kjempehyggelig for alle, men og helt nødvendig for noen, sier Knutson.

Her lokalt er det flere arrangementer meldt inn på nettsiden «sammen i desember». Birkenes kommune og Birkenes Frivilligsentral er med, og søndag 13. desember mellom klokken 14 og 16 legger de opp til et skravletreff ved Tobias jorde. Bålpanna tennes, og musikkorpset spiller. Samtidig med arrangementet på Tobias jorde leder Venke et digitalt Skravletreff på Facebook-siden deres.

– Statsminister Erna Solberg kommer, Vi får også andre gjester innom og skal rapportere fra alle de fine turene og arrangementene rundt i det ganske land. Siden Birkeland er mi hjembygd håper jeg også å kunne vise noen flotte bilder direkte fra arrangementet på Tobias jorde til statsministeren, sier Venke Knutson.

– Sammen i desember er gratis for samarbeidspartnerne våre. Det koster tid, energi, omsorg og kjærlighet, men vi har veldig godt av å kunne trene empatimuskelen. Det er noen der ute som trenger deg eller det du kan gjøre, avslutter hun.