Inge sprer arbeidsglede på Avigo – bygdas tilrettelagte arbeidsplass

VEDKLØYVING. Inge Nesbu trives godt ved kløyvemaskinen.

I disse koronatider, så er det heldigvis bare gleden som smitter når man avlegger Avigos avdeling på Birkeland et besøk.

– Vi er nå 24 ansatte, inkludert oss fire arbeidsledere, forteller avdelingsleder Arild Ajer. Han har vært ved bedriften i to og et halvt år, bor i Telemark, men ukependler til Lillesand og Birkeland. Han har bakgrunn som møbelsnekker, og har drevet en trevarefabrikk i Telemark, som produserer dører og kjøkken. Han har også vært fagprøvesensor og drevet salg innen tre- og møbelindustrien.

– Det er en attraktiv arbeidsplass, og det er veldig mange søkere til arbeidslederstillingene her. Det er en praktisk avdeling, men vi ønsker også at arbeidslederne har pedagogisk bakgrunn. Når det gjelder de ansatte så har alle uføretrygd i bunn. De søker hit, og blir plassert i stillingene av NAV som et ledd i Varig Tilrettelagt Arbeid (VTA). Avigo er et samarbeid mellom Grimstad, Lillesand og Birkenes, og de ansatte kommer fra disse kommunene.

Når han forteller om bedriften så er det beskrivelsene av arbeidsgleden og miljøet som dominerer i samtalen.

– Det er et veldig bra og inkluderende miljø, med stor arbeidsglede og en høy grad av trivsel, sier Ajer, som selv synes han har en drømmejobb. Her ser de hverandre, og hjelper hverandre. Alle blir tatt veldig godt imot. Det er en fantastisk arbeidsplass med mye, og godt lagarbeid. Jeg synes det er fantastisk å få lov til å jobbe her, legger han til.

Mange tjenester

Her produserer de mange varer og tjenester. Vedproduksjon og palleproduksjon er store arbeidsoppgaver for Avigos avdeling på Birkeland. Men de har mange varierte oppdrag for bedriftene på Birkeland. Scanflex er den største oppdragsgivere hvor de blant annet håndterer avfall og pakking av spon. Avigo har ofte 3-4 arbeidere tilknyttet oppdrag bare på Scanflex.

Trygve Bakken ved Scanflex er veldig fornøyd med Avigos arbeid.

– Vi har en utstrakt bruk av deres tjenester. Har vi noen greie oppdrag så tenker vi først på dem. Vi ser på det også som et samfunnsansvar vi vil ta, og de utfører arbeidet meget bra, sier Bakken.

Gjensidig glede

Ajer deler gleden over samarbeidet med Bakken.

– Vi har et veldig godt samarbeid med dem. Og vi har en lang liste over produkter og tjenester vi tilbyr til Scanflex, sier Ajer. Når det er sagt så er vi alltid interessert i nye oppdrag. Så om det er noen lokale bedrifter som har noe vi kan hjelpe med så er det bare å ta kontakt, sier han videre.

Ellers produserer de og enkelte deler til baderomsmøblene på Foss Fabrikker, de kapper materialer for Uldal, snekrer paller til Boen Bruk og lager trådførere til 3B.

– Det er utrolig viktig med denne type arbeidstilbud. Det er selvfølgelig viktig for arbeiderne selv, men og for de pårørende og kommunen. Vi har oppdrag for alle de store bedriftene på Birkeland, og har et veldig godt samarbeid med det lokale arbeidslivet. Her produserer vi til profesjonelle kunder som selger ypperste kvalitet videre til sine kunder. Det er derfor høye krav vi må innfri. Vi er ikke en lekebedrift. Vi bidrar virkelig, og har en høy produksjon med ypperste kvalitet, sier Ajer.

Tilrettelegging

– Det er et sprik i hva de forskjellige kan yte, men slik er det jo overalt. Vår jobb er å tilrettelegge for at de kan trives på jobb. Hver enkelt ansatt har en egen kvalifiseringsplan, som vi følger opp og utvikler dem. Nå har vi fokus på å øke IT-kompetansen. Det gjør at våre ansatte fungerer bedre i arbeidshverdagen, men og i hverdagen, sier Ajer.

Stor vedproduksjon

Vedproduksjonen er et av de viktigste satsingsområdene. De siste årene har de solgt hele lageret. Derfor øker de nå produksjonen med hele 50 prosent. På Birkelandsavdelingen selger de 1000 storsekker (1000 liter) og 2-3000 40 liters sekker med ved hvert år.

– Vi har naturlig nok mange maskiner, men og stort fokus på HMS. Vi har ennå ikke hatt arbeidsulykker her, skyter Ajer inn.

 

VEDKLØYVING. Også Espen Foss kløyver ved.

 

MONTERER. Siv-Merete Risøy Natterøy monterer deler til Foss Fabrikker.

 

GRUNDIG UTFØRT. Sondre Tjøntveit jobber inne i lokalet til Scanflex. Han er ikke så opptatt av hva materialene skal til, men han er veldig opptatt av å gjøre jobben sin riktig.

 

ALLSIDIG. Kim Stendal har vært ved Avigo i 13 år. Han køyver ved, pakker materialer og spon – og han har mange andre oppgaver.

 

PALLER. Trygve Glamsland har vært ved Avigo i mer enn 10 år, og er dreven på å snekre paller.

 

TRIM. Tre dager i uka har alle ansatte en trimtur før lunsj. Vi var med på en runde rundt skiskytterstadion med noen av dem. Fra venstre ser vi Atle Gjesdal, Espen Foss, Arild Ajer, Kim Stendal og Per Atle Ugland. – Det er prioritert og kjempeviktig. Vi etablerer faste rutiner. Kombinerer frisk luft og fysisk aktivitet, som er sosialt og et fint avbrekk, forteller avdelingsleder Ajer.