Kvalitetssikringen av varene på Røyland Gård er det ungdomsskoleelevene i Vegusdal som har ansvaret for

PAKKING OG KVALITETSSIKRING PÅ RØYLAND GÅRD. Fra venstre Lotta Mathea Aaneland, Lina Reinken, Lena Aas, Hanna Aas, Ørjan Lien Solås, Mariell Haaverstad.

Vi brenner for bygdeutviklingen forteller innehaverne av Røyland Gård, Pernille Vea og Gunnar Sagstuen. Etter skoletid tirsdag er seks ungdomsskoleelever fra 8. klasse og oppover i full gang med å tjene ekstra kroner før julehøytiden.

Dette tilbudet til ungdommene har eksistert en god stund nå, der kreativiteten og samarbeidet med Engesland skole har vært forbilledlig. Samarbeidet mellom skole og bedrift foregår på den måten at Pernille Vea og Gunnar Sagstuen møter elevene i de tre øverste klassene en gang i året og informerer om bedriften sin. Deretter får elevene muligheten til å søke om ledige jobber. Disse overtar de etter de som flytter ut og begynner på videregående skoler.

Ørjan Lien Solås og Hanna Aas fra Engesland, sammen med Gunnar Sagstuen og Pernille Vea.

Det lokale jobbtilbudet på Røyland Gård gir bygdas skoleelever en fin mulighet til å snuse på arbeidslivet, både i teori og praksis. Blant annet lærer elevene å skrive jobbsøknader.

Da Birkenesavisa treffer ungdommene, er de i full gang med å pakke ned varer som skal sendes til Meny butikkene og andre kunder over hele Norge. Ungdommene forteller at de er de siste som ser varene før kunden igjen ser de i butikken.På denne måten lærer elevene også å arbeide med kvalitetssikring, noe som har stor betydning for Røyland Gård sitt rennomme som bedrift. Og nettopp dette får avisa se i praksis. Hanna Aas viser hvordan det skjer i praksis, da hun finner en boks med en feil på etiketten under pakkingen. Boksen blir så tatt ut av leveransen og satt til side.

Lotta Mathea Aaneland.

Rutinerte pakkere fra 10. klasse har lært opp de aller nyeste som nå har kommet fra 8. klasse, og har jobbet på Røyland Gård i litt over en måned. Totalt er de åtte ungdommer, samt at Maria Aas er med i ferier og når hun har fri fra Drottningborg videregående skole utenfor Grimstad. Marie er også med noe i produksjonen og er en flott ressurs for vår bedrift forteller Pernille Vea.

Tvillingene Johan og Lina Reinken fra Oggevatn er de eldste av elevene, og har sammen med Hanna Aas i 9. klasse vært med å lære opp de yngste.

Mariel Haaverstad fra Øvre Engesland.

Ved ett av bordene sitter de yngste fra 8. klasse, der Mariel Haaverstad og Lotta Mathea Aaneland sitter og pakker. De forteller at de syntes arbeidet er veldig gøy og motiverende. Og at de med jobben på Røyland kan tjene sine egne lommepenger, er stor stas. De har nå funnet seg til rette etter opplæringen i høst, og er svært glad for at de har denne muligheten i den lokale bedriften.

Pernille og Gunnar Vea kan ikke få fullrost ungdommene i Vegusdal nok, og forteller at de er svært imponert over jobben de gjør. Her får elevene timebetalt, eller en akkord om de pakker opp til en viss mengde på den tiden de pakker. Akkorden etterstreber de, siden det gjør at de får bedre betalt enn timelønnen.

Lena Aas fra Engesland og Lina Reinken fra Oggevatn.

Ved et annet bord sitter Lina Reinken fra 10. klasse og Lena Aas fra 9. klasse, og pakkingen går unna her inne i låven. Hele 70 000 glass med syltetøy av ulike sorter er sendt ut til butikker i hele landet dette året, forteller de to jentene.

9. klassingene Hanna Aas og Ørjan Lien Solås sitter ved nabobordet og pakker i høyt tempo. Nøyaktighet og perfeksjon har allerede alle elevene i hendene.

Alle elevene er i samme Kohort på Engesland skole, og de følger smittevernreglenes på en meget god måte.

Elevene forteller at det varierer litt fra uke til uke hvor mye de jobber, men det er ofte en til to ganger i uken.

Røyland Gård har et sortiment på ti ulike produkter i sin produksjon. De har nå i førjulstiden, og ellers, en vippsebu der kundene kan hente varer selv. Og Pernille Vea og Gunnar Sagstuen skryter av det lokale næringslivet, som i mange år har kjøpt sine gaver til sine ansatte fra egen bygd og nettopp Røyland Gård.