Kommunedirektøren foreslår null i støtte – leder i Birkenes IL, Salve Eieland: – Vi reagerer mildt sagt med vantro

LEDERNE I BYGDAS IDRETTSLAG REAGERER MED VANTRO PÅ BUDSJETTFORSLAGET: Linda Vegusdal Stølen (IL Gry), Salve Eieland (Birkenes IL) og Andreas Holm (Herefoss IL).

Mandag kveld møtte Birkenesavisa tre representanter for idretten i kommunen, som alle har reagert med avsky på hvordan idretten har blitt prioritert i det kommende forslaget til budsjett for neste år.

Salve Eieland fra Birkenes IL, Andreas Holm fra Herefoss IL og Linda Vegusdal Stølen fra IL Gry, fortalte om frustrasjonen i idretten i Birkenes, etter at det ble kjent at kommunedirektør Anne Stapnes ikke fant en eneste krone å bevilge til idretten.

Tre idrettslag som har en medlemsmasse på mellom 1550 og 1600 mennesker, derav 750 barn under 18 år og som har 28.6 årsverk på ren dugnad, føler seg sveket av sin egen kommune.

Idrettslagene har kostnader på 5.5 millioner i året på drift og aktivitet, kan Salve Eieland legge til.

– Bare dette er tall som bør få enhver politiker i kommunen vår til å skjønne vårt ansvar og bevissthet i samfunnet, og hvilken jobb som gjøres der ute av våre medlemmer. Vi reager mildt sagt med vantro og avsky på dette budsjettet, forteller Eieland.

Alle tre forteller om store ord fra samtlige partier før valget i fjor høst, men at ordene senere har blitt til mer taushet etter valget.

– Senest nå nylig, 16. november, sendte vi ut våre ytringer til alle partiene om budsjettforslaget og hvordan det vil påvirke vår hverdag fremover. Kun en representant har kommet med tilbakemelding om våre meninger, og det var Ragnhild Aasen fra Høyre. Dette skuffer oss enormt, fortelle de tre lederne av bygdas idrettslag.

Birkenes IL har søkt om 620 000 kroner, Herefoss IL om 100 000 kroner, pluss støtte til nytt klubbygg. Mens IL Gry opprinnelig hadde inne en søknad om 100 000 kroner, men har utsatt dette ett år.

Totalt en søknadsramme på nærmere 800 000 kroner.

Motargumentene mot kommunedirektørens forslag er mange fra Salve Eieland og co, når tallet 0 kroner ble svaret – til de som legger ned tusenvis av dugnadstimer for at kommunens barn og unge skal ha gode tilbud.

Det som er påfallende forteller trioen, er at kommunens fire skoler nyter godt av idrettsanleggene beliggenhet, og elevene får bruke disse daglig i skoletiden og friminuttene.

– Her er vi med på å bygge gode tilbud for å forebygge helse og aktivitet i kommunen, med våre medlemmer som ikke tjener en krone i våre idrettslag, og så blir vi avspist med dette. Det er tydelig at dette er en hvilepute for administrasjon og kommune, når våre idrettslag gjør en så stor jobb uten å føle at de blir verdsatt er de enstemmige om i de tre idrettslagene, sier de tre lederne av bygdas idrettslag.

Flere lokalpolitikere i Birkenes har allerede skrevet leserinnlegg fra flere lokalpolitikere angående kunstgressbaner og miljøtiltak. Hvordan tenker dere i forhold til dette og søknadene deres?

– Her følger vi alle pålegg med tanke på granulat i kunstgresset, både ved bruk og vedlikehold. Alle strenge tiltak fra Miljøverndirektoratet følger vi opp, etter strenge retningslinjer. På vinteren når vi for eksempel brøyter, så må fotballbanen ryddes etter egne forskrifter og på egne måter, i henhold til kravene fra myndighetene. Dette er en problemstilling vi overhodet ikke kan se når vi har sendt søknad om disse pengene, forteller Eieland.

Birkenesparken er et av kun to store idrettsanlegg på Sørlandet, som ikke er drevet kommunalt, men som eies av idrettslagene. Det andre er ved Lyngdal.

Også mye av Herefoss IL og IL Gry sin jobb er tuftet på lidenskap og dugnad, så det er ikke rart vi er fortvilet, kan trioen fortelle.

Statistisk Sentralbyrås årlige tall over kommunenes ressursinnsats (KOSTRA) viser at Birkenes kommune brukte 0.7 prosent av netto driftsutgifter i 2019. Til sammenligning brukte Froland kommune, som er på størrelse med Birkenes, hele 1.8 prosent. Selv om tallet i fjor økte noe fra årene før, så har tallene ligget på rundt 0.4 prosent de siste fem årene, noe som gjør Birkenes kommune til en av de svakeste i landet.

Kommunens saksbehandler i denne saken er kulturleder Wenche Flaa Eieland.