Lokalhistorie for barn – jernbanemoro med tegning under scenetaket på Tobias jorde lørdag

TEGNEGLEDE. Jonas Myrene (10) viser fram tegninga si av toget som en gang i tida tøffa på Birkeland.

På tross av duskregnet lørdag på Birkeland, ble det jernbanemoro med tegning på Tobias jorde.

Blant barna som gleda seg gjennom tegnestunda, var Jonas Myrene (10) borte fra den andre sida av Kvennehaugen.

– Jeg liker å tegne, og toget er kult, forteller 5. klassingen.

Jonas visste at det en gang i tida hadde tøffa tog på Birkeland. Det hadde han blitt fortalt på skolen. Og klassen hadde vært på tur utover «Lina». Og så hadde han sykla på jernbanelinja nedover fra Jordbruna.

Og det å tegne, er noe Jonas stadig gjør. – Jeg tegner heime noen ganger. Og på skolen tegna vi før med kritt. Nå tegner vi med oljemaling, sier han.

Sjøl om det blåste lørdag, var det akkurat ly nok å finne under scenetaket på Tobias jorde, til at fargekrittet festa seg til små og store tavler.

Med på tegnestunda var forfatter Pål Osjord og illustratør Louis Solheim. De har tidligere i høst gitt ut barneboka «Flaksvand og Flaksmann». Osjord viste små og store tinnstøping av figurer, og Solheim viste tegninger på store tavler. Til stede var også Carl Frederik Thorsager, Martin Birkeland og Else «Sprossa» Rønnevig, som informerte de voksne om det historiske arbeidet som nå gjøres knytta til Lillesand-Flaksvandbanen, både i Birkenes og i Lillesand.

Etter ei stund letta det, og noen solstråler gjennom skydekket på en småvåt novemberdag, heva trivselen på Tobias sitt jorde. Og noen fikk skaffa seg ei lokalhistorisk barnebok for å gi bort til jul.