Sesongstarten i skiskyting avlyst – Lars Helge Birkeland mister viktig utstillingsvindu

SKAL VÆRE KLAR: Ekslandslagsskiskytter Lars Helge Birkeland synes det er kjedelig at sesongstarten på Sjusjøen er avlyst, men lover å være klar når Norgescupen skytes i gang siste helga i november. Dersom ikke dette arrangementet også blir koronaavlyst, vel og merke. (Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix)

 

Skiskytter Lars Helge Birkeland hadde håpet å bruke sesongstarten på Sjusjøen til helga til å gå seg inn i verdenscupdiskusjonen igjen. Den sjansen får han ikke.

Mandag i forrige uke meldte Norges skiskytterforbund at sesongstarten var blitt flytta fra Sjusjøen på grunn av et større lokalt utbrudd av koronasmitte i Ringsaker kommune. Trysil ble vurdert som alternativ arena. Torsdag kom meldinga fra forbundet om at hele sesongstarten er avlyst på grunn av koronasituasjonen.

– Det var en strek i regninga, innrømmer Lars Helge Birkeland. Birkenesløperen mista landslagsplassen etter en fjorårssesong med sykdom og varierende resultater, og satser nå videre utenfor landslaget, med OL i Beijing i 2022 som det store målet. Skal dét målet nås, må han snarest mulig gå seg inn på det norske verdenscuplaget igjen og vise at han har noe i OL å gjøre.

Ny mulighet på Geilo

– Sesongåpninga var første muligheten til å få vist seg fram, så det er klart det var kjedelig at den ble avlyst. Det betyr bare at muligheten blir utsatt til neste anledning, så får vi håpe det ikke blir flere avlysninger framover, sier ekslandslagsløperen til Birkenesavisa. «Neste anledning» er norgescupåpninga på Geilo 27.-29. november.

– Nå blir det ekstra viktig å prestere der, understreker Birkeland. Han forsikrer at formen er bra og at han skal være klar til å gi alt siste helga i november.

– Jeg var i gang med å spisse formen mot sesongåpninga, så jeg må bare fylle på mer litt mer trening, og så begynne å spisse formen igjen de siste to ukene før Geilo, sier han.

Tror norgescupstarten også ryker

Espen Udal hadde også tenkt å bruke sesongåpninga på Sjusjøen til å vise seg fram for landslagsledelsen, med en plass på det norske IBU Cup-laget (Europacupen) som mål. Ettersom alle renn i IBU-cupen før nyttår er avlyst, er det ikke så viktig for ham at rennene på Sjusjøen er avlyst. Men han skulle gjerne gått.

– Det er kjedelig å bare trene og ikke få konkurrert, innrømmer 23-åringen fra Birkeland. Han tviler også på om det blir noe av norgescupåpninga på Geilo.

– Det strammes inn i Norge om dagen, og kommunelegen der skal visst være veldig streng, så det spørs om han tillater et såpass stort arrangement med tilreisende løpere fra Oslo, Lillehammer og andre steder, sier Uldal, før han skynder seg å understreke at skiskytterne ikke har noe å klage over.

– Det er jo ikke vi som har det verst.

Tar avlysninga med fatning

Også Lars Aasheim Svaland tar avlysninga av sesongstarten på Sjusjøen med fatning, selv om han begynner å bli rimelig klar for å konkurrere igjen.

– Jeg trener veldig godt for tida, så jeg tenker at de to ukene kan være det som skal til for å komme i skikkelig god form. Av alle skiskyttere i Norge, var det kanskje meg det passa best for. Jeg har jo logge litt bak, og nå får jeg bedre tid til å trene, gliser han.

Martin Uldal (Espens lillebror) skulle også gått på Sjusjøen dersom han hadde vært klar til å gå renn. Det er han imidlertid ikke. Juniorlandslagsløperen pådro seg kyssesyke i månedsskiftet april-mai og har ennå ikke fått klarsignal av legen til å trene for fullt. Han håper blodprøvene som skal tas den kommende uka viser at kroppen er klar for hardkjør igjen. For ham er det uansett ikke aktuelt å gå renn før nyttår.