Christian Hestø spiller hovedkarakteren i den nye banebrytende filmdokumentaren «Slaveskipet» på NRK

(Foto: Media Service)

Mandag 26. oktober viser NRK filmdokumentaren «Slaveskipet» med den utflytta birkenesingen Christian Hestø i hovedrollen.

– Dette er årets største filmproduksjon på Sørlandet, av og med sørlendinger i alle ledd og med hovedrolleinnehaver Christian Hestø, opplyser regissør Ole Bernt Tellefsen til Birkenesavisa.

Hestø spiller matrosen Christian Runge som mønstret på slaveskipet Fredensborg i Arendal.

Høsten 1974 kom tre dykkere opp til overflaten i Tromøysund. De bar med seg noe så eksotisk som elfenben. Vraket av fregatten Fredensborg var endelig funnet. Slaveskipet som forliste i storm vinternatten 3. desember 1768.

I bakgrunnsinformasjonen knytta til den nye filmdokumentaren «Slaveskipet» heter det: Elfenbenene var kun en liten del av det enorme funnet av gjenstander som ble bragt opp fra havet, gjenstander som fremstår som troverdige tause vitner og håndfaste bevisgjenstander. Den overveldende mengden av bevarte gjenstander og skipsdokumenter fra forliset gjør at Fredensborg i dag regnes som verdens best dokumenterte slaveskip.

Dokumentaren viser at nordmenn var dypt involvert i alle sider av slaveindustrien, så involvert at det viser seg at selve starten på den Dansk-Norske slavehandelen utspant seg i Norge.

Historien om Fredensborg reiser, og besvarer, en rekke interessante spørsmål:

– Hvor dypt involvert var Norge i slavefarten og den såkalte trekanthandelen?

– Hvordan har det seg at denne historien er så underkommunisert?

– På hvilken måte preget trekantfarten vanlige nordmenn?

– Er rasismen vi ser i dag en konsekvens av menneskehetens iboende natur eller en kynisk forretningsidé?

– Hvilke meninger og tanker hadde nordmenn om denne virksomheten?

– Fantes det slaver her i landet?

Den dansk-norske slavehandelen foregikk fra 1670-årene til 1802. Nær 100 000 slaver ble fraktet over Atlanterhavet på dansk- og norskeide skip. Rundt 1 av 10 fanger mistet livet på overfarten, som var den mest fryktede etappen av den beryktede «trekant-handelen». Selve slaveriet ble forbudt så sent som i 1848.

Det er filmdokumentarens hovedkarakter – en vanlig ung nordmann – som spilles av Christian Hestø.

Om hovedkarakteren heter det i presentasjonen: Den norske tjueåringen Christian Runge mønstret på fregatten Fredensborg i Arendal. Han seilte ut som matros og vendte hjem som tredjestyrmann. Runge er nevnt i skipets loggbøker, noe som har gjort det mulig å få et lite innblikk i hvem han var. Gjennom filmen vil vi høre hans tanker om det han blir med på og det han opplever.

Og det er Christian Runge som blir spilt av birkenesskuespilleren Christian Hestø.

«Slaveskipet» er historien om et eventyrlig dykkerfunn, men også historien om de norske slaveprofitørene, om vanlige nordmenns delaktighet i slaveindustrien og om afrikaneres lidelser under Danmark-Norges flagg. En historie som viser at selv om vi var de første i verden til å forby slavehandel, var vi blant de siste som avskaffet slaveriet.

Christian Hestø forteller til Birkenesavisa at han føler seg veldig beæret som fikk denne viktige rollen i filmdokumentaren. – Dette er en skamplett i norsk historie, og det er bra at det nå blir fortalt.

Det var fra juni til november i fjor at opptaka som Hestø er med på ble gjort. Mange av de skjedde ved Arendal. Og på Odderøya i Kristiansand ble det skapt et autentisk slavefort.

Om innspillinga forteller Hestø. – Vi spilte inn sterke scener, og gjorde det så autentisk som mulig. Så det var ubehagelig.

Christian Hestø sier at han brukte mye tid i forkant på historisk gravearbeid. I Norge lages det lite historiske dokumentarfilmer, sammenligna med mange andre land. Hestø håper «Slaveskipet» kan bane vei for flere sånne produksjoner.

Ifølge regissør Tellefsen er et av de mørkeste kapitlene i Norges historie, vår aktive deltakelse i slaveindustrien på 1700-tallet.

– Jeg har hatt gleden av å ha manus og regi på filmen som er resultatet av tre år med nitidig researcharbeid og omfattende 1700-talls dramatiseringer. Hele 250 aktører har befunnet seg foran kameralinsene og samtlige iscenesettelser, fra Norge, til sjøs, fra slavemarkedet i Ghana og fra den karibiske kolonien St.Croix, har blitt filmet i Agder, forteller regissør Ole Bernt Tellefsen om prosessen bak filmen.

Det er Svein Tallaksen i selskapet Media Service som er filmdokumentarens produsent.

 

(Foto: Media Service)

(Foto: Media Service)

(Foto: Media Service)

Foto: Media Service)