NRK på suterfiske i Berse

SuterfiskeRadioreportasje til vanns: Flatbunningen glir inn mot Bersestranda med fangsten. Ombord (f.v.): Garnfisker Mathias Endresen (9) med en pen suter i handa, roer Knut Hornnes, NRK-journalist Arnulf Møllerstad og suterentusiast og bestefar Trygve Endresen.

Da Friluftsmagasinets Arnulf Møllerstad i NRK P1 fikk høre om suterfisket i Berse, var han ikke sein om å gjøre en avtale med fiskerne. Forrige onsdag ble det garnfiske og radioopptak.

Suterfiske

Radioreportasje til vanns: Flatbunningen glir inn mot Bersestranda med fangsten. Ombord (f.v.): Garnfisker Mathias Endresen (9) med en pen suter i handa, roer Knut Hornnes, NRK-journalist Arnulf Møllerstad og suterentusiast og bestefar Trygve Endresen.

Det var viltforvalter hos Fylkesmannen i Vest-Agder, Tor Punsvik, som tipset Møllerstad om de entusiastiske suterfiskerne på Sørlandet etter oppslaget i BirkenesAvisa i mai i år. Radioprogrammet, som går på NRK P1 hver lørdag morgen, er ett av de mest populære i statskanalen, med opptil 500 000 lyttere hver uke. Og nå er det altså stemningen omkring fisket i Berse som skal kringkastes til de tusen hjem.

Med kurs for Lille-Berse

Når NRK ankommer Bersestranda har Trygve Endresen, Knut Hornnes og Mathias Endresen (9) forberedt besøket ved å sette garn dagen før. Dermed er det bare for radiomannen å stige om bord i flatbunningen, bevæpnet med et loddent «villdyr» av en mikrofon. En bris langs bredden av Berse krever nemlig sitt utstyr for at samtale og stemningsskapende lyder skal komme til sin rett og ikke forsvinne i vinden.
Så glir prammen i retning Lille-Berse, der opptak av både garn og samtale skal skje.

God fangst, som vanlig

Etter en snau halvtime vender flatbunningen kursen mot stranda igjen, og i baugen sitter Mathias med en 8-900 grams suter i nevene. Praten går jevnt, og det ser riktig så trivelig ut. Som de andre gangene i år er fangsten upåklagelig, nesten i meste laget. Garnet er nærmest en vase av nylon og suter, iblandet en og annen skjebbe. Det tar ikke lang tid før de første suterfiletene freser i steikepanna og en liflig duft brer seg.
— Du garanterer at jeg ikke blir dårlig, spør Møllerstad.
Kokken Tor garanterer for god smak uten å blunke.
— Den var da ikke så dau i smaken, eller er det krydderet? Mathias, Sverre! Nå må dere komme og spise suter, kaukes det.

Sendes på lørdag

NRK-journalisten er godt kjent med problematikken omkring spredning av fremmede arter.
— Men nå er fisken her, og jeg ble nysgjerrig da jeg leste artikkelen i BirkenesAvisa. Jeg tenkte at dette må jeg lage noe på, forteller Møllerstad, som gjerne hjelper til med å slå et slag for å benytte ressursen når den først er der.
Intervjuobjektene var han godt fornøyd med.
– Dette gikk som smør, og det blir nok et ganske langt innslag, sier han når vi spør. Det er nemlig ikke alle som slapper like godt av foran mikrofonen.
— Borkisene var rolige og naturlige, uten fakter og tull. Det ble en naturlig samtale, og det setter jeg pris på, sier den erfarne reporteren som snart kan feire 30-årsjubileum med Friluftsmagasinet.
Innslaget blir sannsynligvis sendt lørdag 20. august. Det passer særdeles godt, fordi suterfangsten fra opptaket skal serveres som smaksprøver til publikum på Grashamdagen søndag 21. august.