Lars Helge Birkeland viste muskler på standplass – tok hele tre seire under Blink-Festivalen i Sandnes

FØRST I LØYPA: Lars Helge Birkeland leder an på den tredje runden under fellesstarten på Sandnes Sparebank Arena lørdag. (FOTO: Christian Haukeli, Norges skiskytterforbund)

Med trippelseier på selveste bryllupsdagen viste Lars Helge Birkeland at han fortsatt kan hamle opp med de fleste på standplass.

– Det var fullklaff, det. Artig når det flyter sånn, sier ekslandslagsskiskytteren sedvanlig nøkternt etter lørdagens maktdemonstrasjon under Blink-festivalen i Sandnes, en koronapreget sådann. Festivalen som pleier å være sommerens høydepunkt for så vel langrennsløpere som skiskyttere i alle aldre og fra mange nasjoner, var i år begrensa til å omfatte de norske junior- og seniorlandslagene i begge grener, pluss noen lokale løpere. Lars Helge Birkeland sto over åpningsdistansen Lysebotn Opp, som ble oppskriftsmessig vunnet av Therese Johaug og Simen Hegstad Krüger.

Lynrask skyting

I stedet for et Sandnes sentrum smekkfullt av publikum gikk skiskytterkonkurransene for tomme tribuner på Sandnes Sparebank Arena utenfor sentrum. Etter å ha tatt en nokså middelmådig 9. plass på supersprinten fredag, slo birkenesløperen til for fullt på lørdagen. I skyteduellen vant han både kvartfinalen og semifinalen med god margin. I finalen ble det jevnt.

– Jeg skjøt på akkurat samme måte som i kvarten og semien – fem raske treff, men det gjorde Vetle (Sjåstad Christiansen) også, så da ble det spennende, forteller Birkeland til Birkenesavisa. Han gjorde unna de fem skuddene og rundt regna ti meter løping på 15,9 sekunder og slo den tidligere landslagskollegaen med en tidel.

– Det blir vel omtrent 12 sekunder på selve skytinga, og det er fort, bekrefter birkenesløperen, som er kjent for å være en av verdens raskeste og beste ståendeskyttere.

– Ståskytinga sitter i ryggmargen, den, men det er alltid greit å få bekrefta at det funker i konkurranse, påpeker skyteeksperten. I det påfølgende mestermøtet med vinneren av damenes skyteduell, trippelverdensmester Marte Olsbu Røiseland fra Froland, vant han også med klar margin.

Tre fulle hus

På fellesstarten seinere på dagen skulle det også gå mollestadguttens vei.

– Jeg hadde en bom på første skyting, men lå likevel ikke langt bak teten. Så fikk jeg fullt hus på andre skyting, da var vi fire-fem som gikk likt ut, forteller han. Med fullt hus også på tredje skyting, var konkurrentene redusert til to. Da Birkeland leverte sitt tredje fulle hus på den siste og avgjørende ståendeskytinga, gikk han ut fra standplass i ensom majestet, ti sekunder foran Herman Dramdal Borge.

– Det ble en komfortabel sisterunde der jeg følte jeg hadde kontroll hele veien, forteller Lars Helge Birkeland, som gikk inn til seier, 8,9 sekunder foran Dramdal Borge og 17,6 sekunder foran Vetle Sjåstad Christiansen som tok tredjeplassen.

I rute til sesongstart

Også fysisk føler Birkeland at han er i rute til sesongstart.

– Formen var som forventa. Jeg kjenner at jeg har trent mye og ikke kjørt så mange hardøkter ennå, men jeg fikk gode svar ved at det gikk bedre på dag to enn dag én, og det er bra, bekrefter 32-åringen. Han legger ikke altfor mye i resultatene fra Blink-helga, men tar med seg en dose selvtillit, spesielt på standplass.

– Når jeg gjør det såpass bra dagen etter en dårlig dag, så gir det litt trygghet på at jeg er der jeg skal være på denne tida av året, påpeker han. Neste mulighet til å bryne seg på resten av norgeseliten blir NM i rulleskiskyting på Voss i slutten av september. Birkenesløperen teller på knappene om han skal stille opp der eller ikke.

– Det betyr i såfall to reisedager, så det blir en totalvurdering av hva jeg har mest behov for, forklarer han. Dropper han sommer-NM, blir neste konkurranse selve ilddåpen, sesongåpningen på Sjusjøen i midten av november, hvis koronasituasjonen tillater det.

GJORDE RENT BORD: Lars Helge Birkeland vant det som kunne vinnes av skiskytterkonkurranser under Blink-festivalen Sandnes lørdag, inklusive mesterduellen med trippelverdensmester Marte Olsbu Røiseland. (FOTO: Christian Haukeli, Norges skiskytterforbund)