Velkomment regn – og heile sommeren ligger foran oss

 

Det var skrekkelig tørt, så regnet var inderlig velkomment. Etter den sommeren for to år siden, da alt langsomt ble brunt, er to uker uten vann nok til å minne på hvordan det kan bli. Derfor blir alt dekka til med gress og strå, plenklipp og alt jeg finner. Det er mulig det ikke ser like pent ut, men det betyr at jorda holder på fuktigheten mye lenger enn om den ligger bar. Det er sånn naturen virker, og det er sånn naturen får påfyll av næringstoffer til jorda. Det som vokste i fjor, blader og gress, dekker jorda, råtner og blir til gjødsel for dette årets plantevekst.

Akkurat nå er alt på det aller vakreste, nye blad og tusen forskjellige grønnfarger som lyser mot oss overalt. Alt er nytt og friskt. Heile sommeren ligger foran oss, med alle de muligheter den kan gi. Muligheter for nydelige solskinnsdager og og lange kvelder ute i det fri. Muligheter for alle grønnsakene til å vokse seg store og bli til sunn og god mat for vinteren. For den kommer tilbake, vinteren, selv om det nesten er heilt umulig å forestille seg når dagene er varme og grønne og alt blomstrer og gror.

Det som skal være mat for vinteren må være på plass ute nå, om det skal bli ferdig. Jord-dekking har fått meg til å så mye mer i potter for å plantes ut. Det blir lett å bare lage et hull dekket og plante i det. Men det er fullt mulig å lage ei stripe og så der. Eller å så frøene og dekke litt forsiktig etterpå, og så heller fylle på når plantene får litt størrelse. Plenklipp er fint til slikt. Men ikke altfor tykke lag av gangen, fordi det da lett begynner å gjære.

Kompost er perfekt til alt, alt gror og trives der det kommer på god kompost. Litt er bedre enn ikke noe, men det må lages mer. Det blir aldri nok av det gullet hverken i blomsterbed eller på åkerlappen. Kompost er fullt av næring for plantene, og ikke minst er det trillioner av nyttige mikro-organismer som lever i den. De bitte små skapningene omsetter avfall og døde planter og hjelper de levende plantene å bli sunne og vokse godt. Det er naturens eget kretsløp vi bruker i vår tjeneste når vi lager kompost og bruker den i hagen. Det er selvfølgelig også slik at mat- avfall og  hage-avfall blir en ressurs, og slutter å være et problem, på den måten.

Vi er heilt i begynnelsen av sommeren, og har mye å se fram til. Alle de tingene som er raske å dyrke, som reddiker ,salat, neper og sukkererter, for eksempel, kan brukes heile sommeren til frosten kommer. Som tilbehør og på brødskiva. Salat og reddik er nydelig på ei skive nybakt brød med ordentlig smør under. Det trengs ikke mer for å være lykkelig i sommervarmen.

Reddiker og salat sår jeg på nytt sånn ei gang i måneden. Det er best smak i det på den måten. De må også alltid ha nok vann, for å være fine på smaken. Om de tørker blir det en bitter smak på dem. Det gjelder også agurker, spesielt  de gamle sortene som jeg selv foretrekker å dyrke. Nok vann er viktig for smak og kvalitet.

Det er godt å tenke på at det er flere måneder til det blir kaldt og ufyselig på nytt. Flere måneder der alle mennesker kan være ute og nyte det. Kanskje ikke sammen med veldig mange av gangen i disse tider, men i alle fall ute i sol og regn.  Midt i det grønne,levende livet vi alle faktisk er avhengig av for å overleve. Det er godt med sommer!